Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Образователна анимация

Образователни видеа от български аниматори са едни от най-гледаните в световни поредици като TedEx и още за "Анси-България Animation Pitching Workshop 2023" в интервю с Весела Данчева от Compote Collective:

"Светът е отворен, хората пътуват, нормално е да има талантливи българи и талантливи хора по света. От самото ни начало гледам във всеки проект да имаме колаборация с други колеги в Европа. Не сме чак толкова, които правят артистична анимация. Тук повечето автори се занимават с творчески филми. Освен че сме продукционна къща, създаваме едно мини-общество на хора, които се изразяват чрез анимацията. Процесът е дълъг и е хубаво да имаш малък екип, който те подкрепя. За да не изгубваш фокуса.

Каквато и техника да използваме, ние бродираме киното в анимацията. Крайните срокове помагат, но имат и своята пропускливост.

Партнираме с TedEd отдавна - всеки аниматор припознава дадена тема. Предлагат ти няколко сценария и имаш свобода да избереш темата, с която се чувстваш най-свързан и резултатът е много по-добър. Последният урок е по една философска дилема, не е фактологическа - за какво служи животът. Като поемеш проект е естествено да се опиташ да покажеш максимално сценария. Дава ти се пълна творческа свобода. Много по-лесно се поема информация чрез оживени истории.

Идеята е да има по-професионален и по-европейски тласък към процеса. Да видиш какво работи в идеята ти и какво не работи. Затова си партнирам с Фестивала в Анси. Френският продуцент работи с българските проекти. Журито е международно и на база на най-креативната идея дават награди - посещение на фестивала в Анси. Важно е да се общува с колегите в Европа. Фестивалният живот е успехът на една анимация. 

На деня на анимацията 28.10 ще осъществим и прожекцията WTF от селекцията на Анси."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48

Организации настояват евродепутатите да бъдат "в ритъма на гражданското общество"

Евродепутатите трябва се ангажират и да бъдат проактивни в осъществяването на редовен и конструктивен диалог с гражданските организации ; веднъж годишно да осъществяват национална среща, на която да информират какъв е напредъкът в усилията им по темите, касаещи гражданското общество; да участват и подкрепят срещи, дискусии, инициативи и..

публикувано на 31.05.24 в 16:44