Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът за свободен театър АКТ ще зарадва публиката с разнообразна програма

Режисьорът Стефан Прохоров пред Радио София

Стефан Прохоров
Снимка: Радио София

Моята концепция за свобода – това е да не изпитваш угризения за ценностите, които практикуваш“. Това каза драматургът и режисьор Стефан Прохоров при гостуването си в предаването „Радиокафе“. Той разказа и за Фестивала за свободен театър АКТ.

По думите му, свободата не е задължително да бъде придатък на доброто, "в наши дни виждаме как и злото също е свободно".

„И това е една от големите заблуди, когато говорим за свобода – тупаме се в гърдите и казваме – „Аз съм свободен“. Ако това твърдение в края на 19 век може да е било полезно, днес то може да е много по-нюансирано“, твърди Прохоров.

Да си свободен в България

„Трудно се излиза извън границите на локалното, но има все повече податки, подтици, импулс за това нещо. И оттук нататък, трябва да работим да се чувстваме добре в своите граници, защото ние само в тях не се чувстваме свободни. Това е грешка на растежа. Няма никакво значение къде си – човек може да бъде добър и лош навсякъде“, посочи той.

Какво е „свободен театър“?

„Това е ключов въпрос. "Свободният театър" е, който се осъществява извън рамките на държавните културни институти, не е продуциран от тях. Той е вследствие на желанието на група хора или индивидуални артисти, които да работят не в своето институционално задължение, а по необходимост“, посочи Прохоров. И допълни, че това го прави 100% по-труден, защото необходимостта на всеки човек е различна.

Режисьорът изтъкна две основни характеристики на българския свободен театър – той е изключително разнообразен и поддържа много добро международно ниво и припознаване.

„Тази година имаме една иновация и тя е, че решихме да не правим конкурс, в който артистите да кандидатстват, за да бъдат част от фестивала, защото така или иначе има брутално много рестрикции пред всички, които работят в сферата на културата в България. В този смисъл, тази година поканихме една голяма част от сцените в София, сами да програмират свободната сцена, сами да направят своята програма, между 20 и 26 октомври“, уточни той.

"Програмата на Фестивала за свободен театър АКТ е изключително разнообразна, смея да твърдя, че сме хванали, ако не в изчерпателна пълнота, то доста се доближаваме до нея, лицата на свободната сцена, тоест, могат да бъдат видени по-малко познати бутикови жанрове, като съвременния цирк, в лицето на пърформанса „Критична маса“, който ще бъде представен в „Топлоцентрала“, Импровизационният театър, представен от „Ха-ха-ха Импро“ и техния спектакъл „Тук или там“, изтъкна режисьорът.

На 21 и 22 октомври екипът на фестивала за свободен театър АКТ, организира туристически обиколки из сцените на Свободния театър в София. Те са обособени в 2 различни маршрута – на 21 октомври, в 14 часа и на 22 октомври, в 11 часа.

Подробности можете да откриете на уебстраницата на фестивала и в социалните мрежи.

АКТ фест се осъществява с финансиране на НФ "Култура", Столичната община и други ключови партньори.

Още подробности за тематичните фокуси в програмата на АКТ фест и интересни аспекти за спектаклите, които ще бъдат представени, чуйте от разговора на Даниел Ненчев, в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Размяна на книги по случай 24 май

По случай 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстоят редица инициативи. Една от тях е "Размяна на книги" в Банската градина в кв. Лозенец. По темата говори Иван Начев от НЧ "Мечталище 2024". Той призова всеки, който желае, да донесе нова или добре запазена книга и да си избере съответно друго заглавие...

публикувано на 20.05.24 в 12:14

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09