Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да пееш за да живееш

Пеенето винаги помага
Снимка: musicosparasalud

Феня Декало от Тел Авив интервюира  Шарлота Франсес, 93-годишна българка, която разказва как в различни времена на криза пеенето помага на хората: 

"Откакто се помня, пея - бях в един прочут български хор, но вече не мога да стигна до него. На атаките отговаряме с песни. Научих и песните на младите, мелодията им влиза в кръвта ти. 

Идват и детски хорове, обикалят. Камерните оркестри свирят в хотелите, където са настанени евакуираните от пограничната зона."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Какви са грижите за новороденото?

На 8 юни, от 10:00 часа в Болница "Лозенец", ет. 4 /ул. "Козяк" 1/ ще се проведе безплатна дискусия с адвокат Калина Михайлова, която специализира юридическата си дейност в сферата на търговското, облигационното и медицинското право. Акценти  на събитието ще бъдат: ·   Какви права и задължения имаме при статус бременност? ·..

публикувано на 06.06.24 в 18:08

Подготвен ли е банковият сектор за влизане в Еврозоната?

Каква е готовността на банките за влизане в Еврозоната, какво трябва да знае Бизнесът и населението? Разговор с акценти по тези въпроси доц. д-р Джемс Йоловски – Главен секретар на Асоциацията на банките в България. Еврозоната води ли до повишение на цените и инфлацията и какво показва опитът от другите страни един от въпросите, които вълнуват..

публикувано на 06.06.24 в 16:29

Повишено внимание в изборния ден

За какво да внимаваме в изборния ден - схеми, измами, сигнали, машини, проблемни секции и райони? Къде са проблемите в избирателните секции? Подробности разказа Марио Русинов от Обединение за честни избори. "Има много богата палитра от различни видове изборни нарушения и измами. Това, което бих препоръчал да следите най-вече са следните няколко..

публикувано на 06.06.24 в 15:21
Университетска болница „Александровска“

Безплатен скрининг за хора с повишен риск от диабет, бъбречни и сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ "Александровска"

УМБАЛ "Александровска" ще проведе кампания с безплатни изследвания на хора с повишен риск от диабет тип 2 и съпътстващи усложнения от страна на сърцето и бъбреците. Скринингът започва от 10 юни в Центъра за превенция на захарния диабет и ще продължи до края на месец юли. Насочен е към хора, попадащи в рисковата група за развитие на диабет. Ще..

публикувано на 06.06.24 в 15:11
Картина на Здравко Александров

"Един самотник в пейзажа" с ретроспекция на ул. "Шипка" 6

Съюзът на българските художници и Галерия "Лоранъ" представят художника Здравко Александров (1911 – 1998) с изложба на негови произведения, които ще можем да разгледаме в галерията на ул. "Шипка" 6 след откриването тази вечер от 18.30 часа. Експозицията е озаглавена "Един самотник в пейзажа" и включва над 110 творби от държавни и..

публикувано на 06.06.24 в 14:32
Кристина Димитрова

Разказ за саксофон и флейта с Кристина Димитрова

Кристина Димитрова (Кристин "Сакс"), е музикант със специалности "Саксофон" и "Флейта"“, но в същността си е мулти жанров музикант. "Абсолютно правилно – многопластов, многожанров, защото искам да обхвана възможно повече стилове музика, които да мога да изпълнявам. Флейтата е много красив инструмент, но саксофонът ми дава много повече..

публикувано на 06.06.24 в 13:13
Картини на Деян Дачевски от 12-ата му самостоятелна изложба

45 животни, пейзажи и плодове - в 12-ата изложба на Деян Дачевски

Артистът Деян Дачевски ще отрие 12-ата си изложба в сградата на Съюза на архитектите тази вечер от 19 ч. Той е подредил 45 платна, рисувани след експозицията му от 2021 г. Сред тях зрителите могат да видят пейзажи - от Родопите, морето, Троян, както любимите му коне, петли, пауни, натюрморти, дори едно голо тяло . " За мен..

публикувано на 06.06.24 в 12:23