Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се провеждат избори за местна власт

Снимка: БГНЕС

Днес у нас се провеждат избори за местна власт. В 07.00 часа на територията на страната отвoриха врати над 12,3 хиляди секции, включително за подвижните хора с увреждания и за тези в специализираните социални институции, болниците и арестите.

Вотът е за общински съветници и кметове в 265 общини, за кмет на кметство в над 3 хиляди населени места и за кметове на райони в София, Пловдив и Варна.

ЦИК реши, че няма да има машини за гласуване, навсякъде ще се ползват само хартиени бюлетини.

Краят на изборния ден е в 20.00 ч. довечера.

Местните избори само с хартиени бюлетини се провеждат, като от вота още днес ще се излъчват съставите на общинските съвети, а на втори тур ще отидат онези от кандидатите за кметове, които не съберат повече от 50% от гласовете.

Председателят на централната избирателна комисия Камелия Нейкова призова:

"Всички избиратели, които желаят да гласуват, да отидат до избирателните секции, да дадат своя глас. Тяхното право на глас е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини, така че няма никаква причина да се търси мотив, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес заради това, че няма да има машини за гласуване".

Говорителят на комисията Росица Матева обяви, че за всеки вид избор бюлетината е отделна:

"В най-масовия случай в големите населени места в градовете ще се гласува с две бюлетини - за кмет на община и за общински съветници. Другият най-масов случай е с три бюлетини - за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства. Това са над 80% от секциите, в които ще се гласува по този начин. В останалите случаи на територията на Столична община в няколко населени места ще се гласува с четири бюлетини - бюлетини за общински съветници, за кмет на община, за кмет на район и за кмет на кметство. В София, Пловдив и Варна ще се гласува с три бюлетини - за кмет на община, за общински съветници и кмет на района".

За да е валиден вота, той се отбелязва с химикал, пишещ със син цвят и знаците Х или V в квадратчето на избраната партия, коалиция или независим кандидат, както и в листите за общински съветници, като там може да се отбележи и преференция. Печатите, които се поставят на гърба на бюлетините, са два. Избирател може да пожелае да получи само тези бюлетини, за които иска да гласува:

"Може, тъй като независимо от обстоятелството, че в Изборния кодекс е записано, че гласуването е задължително, няма санкции, ако не гласуваме, така че избирателят може да заяви за кои избори желае да гласува", поясни Росица Матева.

Вотът се упражнява с валидна лична карта и по постоянен адрес. За хората, вписани по настоящия си адрес, условието е същото. Те са включени в списъците, само ако са подали заявления в законния срок.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20