Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката за София, рунд предпоследен

Екзит пол на "Галъп" за София: Балотаж между Васил Терзиев и Ваня Григорова

Снимка: БГНЕС

Балотаж в София със сигурност ще има и в него ще участват кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София" за столичен кмет Васил Терзиев и Ваня Григорова, кандидат за столичен градоначалник, издигната от БСП, "Левицата" и др.

Това сочат екзит пол данните на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", с която БНР е партньор в изборния ден.

Според тях Терзиев взима 38,8% от гласовете, докато Григорова получава 19,1% от вота на столичани.

На третата позиция се нарежда Антон Хекимян, издигнат от ГЕРБ-СДС, който успява да вземе 17% от гласовете.

Четвърти е Деян Николов от "Възраждане" със 7,1%

Пети е Вили Лилков, КОД, за когото гласа си са дали 5,3% от столичани.

Шестото място е за кандидата на ИТН Ивайло Вълчев с 2,9% подкрепа.

Седми е Радостин Василев, независим кандидат, с 2,6 на сто от гласовете.

Избирателната активност е била 36%.

Данните са много първоначални и могат да претърпят промени в хода на вечерта, когато започне да излиза паралелното преброяване, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".


Различно е обаче гласуването за общинската листа, като там разликите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са много ниски и също търпят промени в хода на изборната нощ.

Към момента за листата на ПП-ДБ според екзит пола на "Галъп" за София са дали гласа си 40,6%, докато тази на ГЕРБ-СДС прибира 19,2% от гласовете.

Червената листа за столицата успява да вземе 19,2%, а тази на "Възраждане" - 9,7%.

Следващите места са за КОД, ИТН и "Български възход", съответно с 4,8, 4,1 и 1,4 от гласовете. 

За други формации са гласували 7,5 на сто.

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов метод за избора в кариерното ориентиране – чрез игра

Един от най-важните компоненти на образованието в 21 век е как да се ориентираме кариерно. През годините се появяват много възможности, които да улеснят учениците, а и не само тях, в по-лесния избор за бъдеща професия. Елица Костова е създател на първата българска авторска игра за кариерно ориентиране и умения за успех. Пред Радио София тя..

публикувано на 20.05.24 в 10:09

Топло, но дъждовно начало на седмицата

Днес облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява дъжд, в отделни райони и ще прегърми. До вечерта валежите ще спират, съобщиха от НИМХ. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще е на изток. Максималните  температури ще бъдат между 22° и 27°, в София - около 23°. В планините облачността ще е..

публикувано на 20.05.24 в 07:35

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00