Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В около 100 секции в София има проблем с машинното гласуване

Снимка: Ани Петрова

"Имаме констативни протоколи на 2 машини - в "Триадица" и в "Изгрев", с които е преустановено машинното гласуване. Има и в други райони - "Оборище", "Кремиковци", "Красно село", в които очакваме това да се случи". Това съобщи да БНР Полина Витанова - председател на Общинската избирателна комисия.

Сериозни проблеми с машинното гласуване има в около 100 секции в столицата. Избирателната активност към 11:00 ч. е 6,5%. 

1 639 са секционните комисии в столицата. Над 4 900 са членовете на тези комисии, които ще предават изборни книжа. В 18 от 22 района балотажът за кмет ще бъде между кандидатите на коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция ПП-ДБ-СС. За кмет на града се състезават Ваня Григорова от местна коалиция “БСП за България” и Васил Терзиев, подкрепен от коалиция ПП-ДБ-СС. 

"До 7:30 ч. всички избирателни комисии бяха отворени и започнали работа. Сигналите, които в последствие започнаха, са свързани основно с машините- че не излиза бюлетина или излиза бяла или само част от бюлетината. Също има случаи, в които машината не изкарва бюлетини. Излиза, че "има проблем със сесията". Някои избиратели са допуснати за втори път".

Има и твърдения, че избиратели, направили и двата вида избор, са получили отпечатана от машината само една бюлетина, допълни Витанова.

За лишаване от право на глас сигнализира нашата слушателка Галена Георгиева. Машината за гласуване е принтирала само една от двете подадени от нея бюлетини: 

"Пристъпвам към машинното гласуване. Давам съгласие, че искам да гласувам и за районен, и за общински кмет, при което ми излиза на принтера само за общински кмет. Другата бюлетина не ми излиза.

Хората ми обясняват, че това се е случвало и преди мен и аз ги попитах - защо не спрете машината тогава? Аз как да гласувам за районен? И те ми казват, че не мога да гласувам повече, защото съм гласувала вече и ме убеждават, че машината имала памет, която се надяват да е запазила моя глас.

Аз нямам представа, тази памет дали се гледа и от кого се гледа и по какъв начин точно се засичат разликите между гласовете в урната и паметта на машината. Това се случва 189-та секция, 4-та гимназия - Френска гимназия. По този начин изглеждат нещата, че са нагласени. Единият глас всъщност, на всички, които гласуват машинно или дори и да не е на всички, на всеки втори или всеки трети, той не се отчита", разказа Иванова.

За куриозен случай при гласуването в столицата съобщи БНТ - жена скъса бюлетината на майка си в секция във Френската гимназия в София. Видяла, че майка ѝ е гласувала грешно и скъсала бюлетината. Вотът е бил анулиран.

Оспорвана битка се очертава в ж.к "Люлин", където след първия тур, разликата е между сегашния кмет Милко Младенов от ГЕРБ и Георги Тодоров от ПП-ДБ и "Спаси София" е само 5 гласа. Балотаж има и в район "Банкя" - там борбата ще бъде между Рангел Марков и Антон Бранков от "Възраждане". В "Оборище" преди балотажа бившият журналист от БНТ Георги Кузмов от ПП-ДБ и "Спаси София" водеше пред кандидата на ГЕРБ Йоана Драгнева с убедително мнозинство.

Изборните книжа ще се приемат в столичната зала "Арена - София".
По публикацията работиха: Венцислав Василев, Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция за почистване на район край язовир "Искър"

В събота, 21 септември, паралелно с ветроходно събитие на язовир "Искър" ще се проведе екологична акция по почистване на район в околността. Участниците в спортното събитие ще почистват рано сутринта , а събирането на доброволците е планирано за 10.00 часа в южния край на язовира, на "Будното око". " Посрещаме топ екипажи от различни..

публикувано на 20.09.24 в 08:06

ЦСКА София избра изпълнител за строежа на новия си стадион

Главболгарстрой ще извърши реконструкцията на стадион "Българска армия", съобщиха от ЦСКА София. "Червените" обявиха, че са подписали договор с една от водещите строителни компании, която трябва да извърши основната част от строежа на новия стадион за около една година. Според плановете стадионът с обновена паркова среда трябва да бъде изцяло завършен..

публикувано на 19.09.24 в 16:25

Фирмата, свързвана с експлодиралите пейджъри, няма офис в София

Фирмата, посочена в медийни публикации като участник в доставката на избухналите в Ливан пейджъри, няма офис в София. Това установи проверка на БНР. На адреса, посочен за контакт на столичния булевард "Витоша", има апартаменти, които се отдават под наем през платформа в интернет и няколко офиса. Борисов призова ДАНС и кабинета да..

публикувано на 19.09.24 в 14:14
Министърът на образованието Галин Цоков

Тестват с електронни устройства уменията на деветокласниците по природни науки

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да се проведе на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в МОН, съобщиха от пресцентъра на Министерството на..

публикувано на 19.09.24 в 13:05

НС решава дали да облекчи условията за референдуми

Депутатите решават дали да облекчат условията за провеждане на референдуми и дали да освободят председателя на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Те ще изслушат и служебния вътрешен министър Атанас Илков. В дневния ред е включен и спорните промени в Закона за опазване на околната среда. Промените в Закона за прякото участие на..

публикувано на 19.09.24 в 08:13

Пожар във влака София-Варна, няма пострадали

Пожар е възникнал този следобед на гарата в Чирпан - в локомотива на влакова композиция, пътуваща по линията София - Варна. Сигналът е получен в 14:14 ч. Няма пострадали, има материални щети по локомотива.  Движението по линията беше спряно за около един час.  Огънят в локомотива е угасен, той не се е разпространил във вагоните на влака. Екипът на..

публикувано на 18.09.24 в 18:25

Подготвят промени в наредбата за информация за имитиращите млечни продукти

Министерството на земеделието подготвя промени в наредбата за предоставяне на информация на потребителите за храните, като целта е да се въведат допълнителни изисквания при използването на имитиращи млечни продукти. Промените ще направят задължително обявяването на точния състав на ястията в заведенията за обществено хранене. Промяната на..

публикувано на 18.09.24 в 13:59