Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Деня на металурга и на изборите

Какво се промени за последните мандати в столичния район "Кремиковци"?

Какво очакват гражданите, живеещи там?

| Репортаж
Снимка: Добромир Видев, БНР

Изборите са в разгара си. Но хората за пореден път очакват от местните власти промяна. От строители с кранове и бетон до хора, оцеляващи с резачки за дърва в ръце. Какво се промени за последните мандати в столичния район Кремиковци?

Точно 60 години след отварянето и 14 години след окончателното спиране на завода, няма ни един жител от квартал "Кремиковци", който да не си спомня времето, прекарано в него.

Мишо реже дърва за огрев. Следизборното ноемврийско слънце дава малко повече време на него и съпругата му Василка да разчистят струпаните матраци и дървени скари. Трябват им, за да се топлят. Заедно с най-малкото им дете - синът им Цеци. Допреди години Мишо работил в завод "Кремиковци“.

"Бях жичкаджия в завода, поддържах доменна пещ, животът беше по-различен. С 20 лева в магазина пълнех две чанти. Сега с 20 лева ще си купиш една кутия цигари и два хляба. Един хляб стана два лева, а тогава беше 26 стотинки", споделя той.

Десетилетия, след като затварят завода, си спомня за времето, когато е бил там. Сега Мишо и съпругата му Василка работят в чистотата, ни заплатата не стига. Не заради петокласника Цеци, а заради това, че Мишо и Василка имат други деца, които са задомени. Горди са и с внуци.

Блокът, в който живеят Мишо и Василка, е част от бившите общежития на "Кремиковци". Едва е устоял през годините да остане на основите си. Без врати, прозорци, населен от кучета и подгизнал между панелите от течове. Мишо и Василка нямат и ток. Това научавам от Марияна Казакова, която живее в съседен блок, който също е част от бившите кремиковски общежития, но тотално различен – с ток, водоснабден, нова дограма и частично санирана фасада.


И Мариана Казакова била сред гневните хора, които преди 15 години протестирали срещу серията решения, довели до фалита на предприятието. И последвалата ликвидация.

"Нямам финанси, за да си купя апартамент на друго място. Бях оператор на пещен участък в завода и не мога да се оплача. Имаше много голяма организация", казва тя.

От "Кремиковци" все пак остават пътищата, казва Мариана Казакова, като припомня, че натрошеният бетон от взривените сгради на предприятието влязъл в основите на новата магистрала в района. Мариана трудно отговаря на въпроса дали към днешна дата заводът би издържал на модерните екологични норми.
"Това е въпрос на инвестиции", обяснява тя, като подсказва пътя за изход от ситуацията с ТЕЦ-овете.

Хора с фадроми разчистваха терена след спирането на комбината след 2009 г. Местните жители като Мариана обаче не знаят какво ще се случи с разчистения терен от 7 хил. дка, който е с промишлен ток, вода и газ.

Е, да въздухът не е вече мръсен, но с изключение на заетостта в малкото фирми, които работят в Кремиковци, голяма част от хората все палят колата и отиват в София да работят, обяснява Мариана и показва изоставените недостроени блокове в съседство на нейния.

На първия тур гласувалите в "Кремиковци" бяха близо 5600 от малко над 18 000 души, имащи право на глас. Първият тур изпрати обаче на челен сблъсък двете коалиционни партии. Марияна се надява на промяна.

"Не виждам нещо да се е променило. Единственото, което виждам, е, че направиха главния тротоар на главната улица, иначе, ако тръгнете по пътищата, ще видите дупките. Трябва да помислят малко повече, за да може  младото поколение да остане в държавата", посочва тя.

На същото се надява и съседът по блок на Мариана – Мишо. И той казва, че е гласувал.
Чуйте репортажа в звуковия файл.

По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13

"Царят в онлайн средата е гол!", възкликва Жюстин Томс с новата си книга

„Съдържанието е цар“ – пише Бил Гейтс в свое есе през 1996 година и то става не само популярно, а и нещо като мантра за много специалисти м онлайн маркетинга. От тогава досега обаче дигиталната среда е коренно променена. Технологичните изкушения и потребителите са много, появили са се социалните мрежи, има професии като инфлуенсър,..

публикувано на 28.06.24 в 13:12