Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Злободневните проблеми и войната в новата книга на Илко Димитров "Веднъж през август"

Писателят и юрист Илко Димитров

Писателят Илко Димитров разказа пред Радио София за новата си книга, озаглавена “Веднъж през август“

По образование той е юрист, но и писането върви паралелно през житейския му път. Носител е на националната награда за поезия „Иван Николов“, автор е на много книги, първата от които излиза в края на 1989 година, когато заедно Ани Илков, Кирил Мерджански и Росен Друмев, тогавашното издателство “Български писател“ ги представя като млади гласове, след събитията от 10 ноември, същата година. Споделя, че ако не са се случили събитията на промяната по онова време, издаването на творчеството му не би било възможно. С подкрепата на поета Иван Теофилов, който го въвежда в публичното пространство.

„Той ме посъветва да сглобим една книжка, но тя престоя повече от година и трябваше да изчака да се случи демокрацията“, разказва писателят.

"Тогава беше време на сериозна цензура и опит да се излезе изпод един похлупак. Всяко време си има своите похлупаци, тогава бе един – тоталитарен похлупак, днес е друг – похлупакът на пазара, разбира се, той е за предпочитане пред тоталитарния", отбеляза Илко Димитров. 

„Не ми е по-лесно от преди, казвам то съвсем отговорно, въпреки че беше тежко тогава“, твърди той.

Но литературният му път в поезията и есеистиката тръгва все пак в онова преломно време.

„Някакси се налага нуждата да извадиш от себе си нещо, а не умеех да пея, нито да рисувам. Оказа се, че се появяват думи, а след това се оказа, че това е по-силно от мен и така е до днес“, разкрива писателят, споделяйки, че не се вписва в общи групи и течения за взаимност и творчество.

„Стихосбирките на Илко Димитров винаги са концептуални, сериозни, посветени на големите въпроси на съществуването, питащи за смисъла и за ставането на нещата“, пише за книгата му „Веднъж през август“, Амелия Личева.

Всъщност, темата е една – реакцията на човека към това, което го заобикаля, обобщава авторът.

„Тази книга е много специална за мен, тя е много остра като саморазкриване и фокусирана върху злободневни проблеми, за разлика от другите ми книги, които са по-философични, тя е с акцент към войната и всички тези преживявания“, уточнява Илко Димитров.

"Заглавието на книгата „Веднъж през август“ цели да напомни за август 1914 г., когато се случва Първата световна война - събитие, което бележи прага на поносимостта и преглъщането на човешката агресия, и способността на човечеството да дава в жертва безброй трупове и да продължава напред, все едно нещата не са се случвали", отбелязва авторът

"Веднъж през август" ще бъде представена на 23 ноември в библиотеката на Гьоте институт

Чуйте още за аспектите набелязани в книгата му, която искрено и откровено търси пътя към читателите. С Илко Димитров разговаря Лили Големинова.



По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27