Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 9 ноември

Предстои четвърто издание на фестивала на портретното кино – "Гледане до влюбване“

Ана -Мария Сотирова и Евгения Танева
Снимка: Радио София

 

Идеята възниква сред малка група ентусиасти преди 4 години по време на пандемията. Фестивалът търси място на портрета като феномен в киното, тъй като той е автономен термин в изкуства, като фотографията в живописта, където добре знаем какво е портрет. Това споделя основателката на фестивала Ана-Мария Сотирова, която завършва специалност "Кино" във Великобритания.

"Според нас си струва да излъчим какво може да бъде той в киното, какви са тези филми фокусиращи се върху една личност, или върху колектив от хора и какво могат да ни разкажат, всъщност", посочи тя. 

По думите й, портретът е културно явление, за което си заслужава да се запитаме "защо". Защо хората правят това, защо се рисуваме, защо се снимаме и какво искаме да запазим във времето.

Концепцията:

"Ние създадохме няколко категории, за да можем да не получаваме само документални филми фокусирани върху един човек, биографични. И те са прекрасни, но създадохме категория освен "филмов портрет" има "колективен портрет", "автопортрет", а още и "алтернативен портрет", в която търсим може ли да има портрет на нещо неодушевено. Фокус има и върху танцовото кино – "портрет в движение" – като лично влечение свързано с танца в киното, който ни вълнува", посочват организаторите.

Дори би могъл да се направи "портрет на една река". Такъв е екологично-поетичният филм, който ще бъде показан в кино "Влайкова" в петък (10 ноември) – режисьорът проследява нейното движение от мястото, откъдето извира и записва звуците по пътя й.

Фестивалът  представя доста шарена, разнообразна продукция както от документални, така и от художествени, експериментални филми. Освен София, той ще обхване още градове – Пловдив, Велико Търново и Варна.

В София ще можем да гледаме до влюбване фестивално представени филми.

На 9 ноември 2023 г. в Дом на киното, 10 ноември – кино "Влайкова" и на 11 ноември в "Сохо."

Всеки филмов блок има носи свое заглавие, което го обобщава.

На 9 ноември програмата започва с "Цъфтящи пътеки".

На 10 ноември "Необикновени пътища", на 11-ти – "За кратко побеждавайки времето". Представени са филмови продукции от цял свят.

На фестивала ще се връчват и награди. Във всяка категория ще има отличен, награден филм, от специално международно жури.

Ще има съпътстваща програма с 3 уъркшопа – за видео арт, с гости от Великобритания, уъркшоп "Живият модел" – с гост от Франция и уъркшоп за образа на Ханибал, на 12 ноември.

Още аспекти за програмата на фестивала, чуйте в разговора на Лили Големинова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бяла Слатина

"Форум", 14.06.24: Климатичните аномалии

Коментатори във "Форум" тази седмица са екологът Данита Заричинова и политическият анализатор и председател на Обединението за честни избори Стоил Цицелков. Заедно с водещата Антония Каменичка, част от темите, които дискутираха бяха: Метеорологичните аномалии. Доброволчеството при бедствия и аварии. Военна  подготовка на младите..

публикувано на 14.06.24 в 20:20

Гените и биологията в Космоса

На 17 юни 2024 г. в иновационния форум "Джон Атанасов" на София Тех Парк ще се състои третото издание на Tech Park Talks тема на което ще бъде "Космосът - път за развитие на човечеството".  Поредицата има за цел да създаде платформа за диалог между професионалисти от различни индустрии, насърчавайки споделянето на знания и опит. Форматът е..

публикувано на 14.06.24 в 18:22

Архитектурният облик на столицата

Градската инфраструктура може да бъде едновременно мост и бариера , а привидно деполитизираният ѝ статут е в конфликт с потенциала ѝ да ограничава или насърчава икономическата мобилност на определени общности и места. Картографираният вот на местните избори в София (2023) се оказа разделен от жп линия, превръщайки инфраструктурното разделение в..

публикувано на 14.06.24 в 18:10
Жюстин Томс

Политиците и социалните мрежи

Как социалните мрежи могат да вкарат политическа формация в Парламента? Те са една нова политическа трибуна и арена на партиите и как те повлияха на изборите у нас и в Европа? Подробности разказа Жюстин Томс, преподавател, маркетолог, писател и експертът по онлайн медии. "Социалните мрежи дават едно много голямо предимство в сравнение с..

публикувано на 14.06.24 в 17:09

Вдъхновителят Явор Николов: Мисията ни е да променим света от България

Където и да сме по света, да бъдем свързани и да обсъдим  възможностите за развитие и живот тук в България е голямата цел на форума Bulgaria Wants You, който се провежда в Националния дворец на културата днес. Събеседник в предаването "Радиокафе" беше и Явор Николов от "Дронамикс" – една от успешните компании, която ни представя в България..

публикувано на 14.06.24 в 16:59
Володимир Зеленски и Джо Байдън

САЩ и Украйна с 10 годишно споразумение за военна помощ

Американският президент Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски сключиха 10 годишно споразумение, според което Вашингтон поема ангажимент да доставя на Киев военна помощ. Стъпката ще подсили Украйна при отбраната й във войната с Русия. Какви са подробностите от това споразумение? "Споразумението е рамка за дългосрочен..

публикувано на 14.06.24 в 15:59
Георги Петров, Даниел Ненчев и проф.Александър Кьосев.

Проф. Александър Кьосев за книгата "Вера и Далавера"

В рамките на форума "Bulgaria Wants You е разговорът с проф. Александър Кьосев – директор на Културния център на Софийския университет и преподавател на поколения млади хора, завършили специалност "Съвременност и култура". В разговора участва и стажант-репортерът Георги Петров. Поводът е "Вера и Далавера", сборник с есета и анализи, простотии..

публикувано на 14.06.24 в 15:09