Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Борисовата градина

Нова бригада ще прави ремонт на ремонта в Обсерваторията на Софийския университет

Снимка: Доклад от катедра „Астрономия“

Най-старата астрономическа обсерватория в нашата страна - тази на СУ „Св. Климент Охридски“ в Борисовата градина е в по-лошо състояние, отколкото преди започналия след дълги настоявания и спънки ремонт. От екипа на катедра „Астрономия“ при Физическия факултет на университета е изпратено Отворено писмо до Министерския съвет и отделни министерства, до Националния институт за недвижимо културно наследство, Столичната община и др. относно "пълната разруха в Обсерваторията, вследствие на действия или бездействия на изпълнителя, ангажиран с ремонтни, консервационни и реставрационни дейности по сградите", и то по силата на договор, сключен по обществена поръчка.

Мечтаехме за ремонт и реставрация, но сега – като виждаме какъв е резултатът, съжаляваме. По договор проектът трябваше да се изготви за 45 дни, а отне 2 години, и то след намеса на министърът на културата. Работата трябваше да започне през март, но до средата на май ремонтът така и не стартира“, обясни пред БНР-Радио София доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на Астрономическата обсерватория.

По думите му, след това валежите бяха оправдание за спиране на работата до края на август. Имало е наводнения и други поражения, изгоряло е осветлението. Покривът така и не е завършен.


Снимка: БГНЕС

„От фирмата изпълнител отговарят на запитванията, но няма как да им вярваме. След ден-два всичко тръгва постарому“, допълни доц. Овчаров.

От 2017 г. досега са изготвени поредица от доклади за състоянието и промяната на сградите на обсерваторията.

След отвореното писмо, е имало силни реакции от страна на медии и организации.

„В миналия петък трябваше да има среща на всички заинтересувани страни, но представител на Софийския университет не можа да дойде. От фирмата изпълнител се дадоха поредните обещания, но до момента нищо не се е изпълнило. Днес на обекта е дошла нова бригада с нов ръководител“ каза още ръководителят на Астрономическата обсерватория.

Според него основните неща по укрепване остават, но след пораженията проектът трябва да се промени, и то за сметка на изпълнителя.


„Ежедневно ще правим публично достояние на това, което занапред ще се случва или няма да се случва в Обсерваторията“, зарече се доц. Евгени Овчаров.

С него разговаря Данаил Конов.

Чуйте.

  • Призоваваме техническия отговорник или друго лице да изложи позицията на фирмата пред БНР-Радио София и пред обществото в лицето на слушателската аудитория.

Към днешна дата всичките сгради в Обсерваторията са напълно неизползваеми

Снимка: БГНЕС

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14