Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Салон на музите" събира в концерт различни форми на сценичното изкуство

Снимка: Радио София

На различни форми на сценичното изкуство ще могат да се насладят почитателите на няколко художествени жанра. На 26 ноември, в столичния Военен клуб, ще се проведе „Салон на музите“.

В спектаклите са поставени различни по стил и време произведения, от предкласика, класика, романтизъм, импресионализъм, късен романтизъм, модернизъм и съвременно изкуство.

Пред Радио София сопраното Светлана Иванова и прима балерината Веса Тонова споделиха, че поканата да участват в „Салон на музите“ идва от световния шампион по художествена гимнастика Петя Ставрева, която празнува рождения си ден.

„Много сме радостни да й поднесем един такъв подарък. За нея беше мечта да има концерт за рождения си ден. Концертът е с вход свободен за всеки, който пожелае да има удоволствие и радост в една сутрешна матине обстановка“, каза Светлана Иванова.

Целта на концертната програма е да предизвика интерес и да отговори на вкусовете на широката публика. Освен Светлана Иванова и Веса Тонова, ще участват и Йоанна Стратева – цигулка и Томислав Вичев – пиано. Ще прозвучат творби от Беинса Дуно, Т. Албинони, В. Глук, Ж. Масне, Ж. Гершуин, Р. Щраус и др.

Магията на музиката ще бъде изобразена чрез танца на Веса Тонова. Тя сподели, че в изпълнението по музика Р. Щраус си представя планета, слънце и човек.

„Аз се опитах да погледна тази песен отгоре, така както бих си я представила визуално. Човекът няма идентификация. Човек, който съчетава в себе си и женствената нежност, и мъжката сила, която обръща движението на планетата. Като Ин и Ян се опитах да разположа цялата си хореография във формата на лъчи, които се завъртат след това, във финала на песента, в една спирала, която  завършва обратно на часовниковата стрелка и спира в звук“, добави Веса Тонова.

Тя и Светлана Иванова се срещат за първи път на сцената в „Салон на музите“, въпреки че са израснали заедно, тъй като са първи братовчедки.

„Имената на самите музи са архетип на човешката естетика, свързана с емоцията. Те също са семейство, 9 сестри - деветте антични музи – „Небесна“, „Пееща“, „Жизнерадостна“, „Танцуваща“, „Хубавогласна“, „Любяща“, „Даряваща слава“, „Многопесенна“ и „Радваща“, уточни Веса Тонова.

Именно деветте музи са вдъхновителки и покровителки на творческата дарба и изява на Човека.

Пианистът Томислав Вичев също не скри вълнението си от предстоящия концерт.

„Много се радвам ,че ще участвам в тази инициатива. Това ще бъдат поредица от концерти и този ще бъде първият. Ще бъде уникално. Заповядайте“, каза Томислав Вичев.

Концертът започва в 11.00 часа, на сцената на Централния Военен клуб.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58
Агата Манолова - декан на Факултета по телекомуникации в Техническия университет

Техническият университет привлича студенти с нови специалности

Как посрещат университетите студентите в началото на новата учебна година - това е темата на “Събуди се, София”, която през тази седмица ще бъде дискутирана в ефира на предаването. “Тази учебна година ще бъде доста ползотворна и се надявам, че ще можем да предложим на нашите студенти първокурсници и останалите студенти магистри и докторанти нови..

публикувано на 30.09.24 в 09:42

Експерти консултират столичани по въпроси за недвижимите имоти

Националното сдружение "Недвижими имоти" организира събитие под надслов "Имотите на София: Безплатни консултации за Вашите имотни казуси", което ще се състои в обновената историческа сграда на Централните хали, съобщават от Сдружението. Събитието предоставя възможност на гражданите за индивидуални консултации от професионалисти с дългогодишен опит в..

публикувано на 30.09.24 в 09:11
Изглед към Стария град в Ерусалим, 14 април 2024 г.

МВнР предупреждава: Пътувайте до Израел само при неотложност

Пътуванията и пребиваването на български граждани в Израел да бъдат единствено при случаи на неотложност, съветват от Министерството на външните работи. Всички граждани, пристигащи в и напускащи Израел чрез летище “Бен Гурион”, следва да се информират предварително чрез своята авиокомпания за евентуални промени в техните полети, уведомява МВнР на..

публикувано на 30.09.24 в 07:35