Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 26 ноември в Дома на киното

Арт провокации за артисти и зрители в "Бягащият човек"

Снимка: Плакат комбинат

Мултидисциплинарен проект – симбиоза между изкуство и лични истории на хора, които бягат от терор, война, политически репресии и преследвания, ще бъде представен тази неделя - 26 ноември, и ще може да се разгледа до Коледа в столичния Дом на киното.

"Бягащият човек" (The Running Ones) e инициатива на платформата за плакатно изкуство "Плакат комбинат" и в нея участват артистите Дамян Дамянов, Иван Кашлаков, Георги Георгиев-Аршата, Надежда Комитска, Николай Начев, Николай Петрусенко, Теодор Лихо, Камен Горанов, Кирил Златков, Петър Чучулигов.

Проектът предвижда изложбата на 20 авторски плаката, прожекция на 10 видео арт филма, както и лични истории от хора принудени да бягат от родината си.

За събитието пред БНР-Радио София разказа трима от участниците в изложбата.


"Не можем да бъдем равнодушни към подобен проблем, затова се включихме. Освен това за мен предизвикателство бяха видео арт експериментите, които направихме. Проведеният уъркшоп обогати художествените изразни средства на всеки от нас", отбеляза Надежда Комитска.

"Дължим всичко това на художничката Анна Симеонова и журналистът Даниел Ненчев, които са и продуценти - добави Дамян Дамянов, оформил хиляди корици на книги. - Те ни извадиха от зоната на комфорт, а това ни провокира, състоянието прилича на ситуацията на хората, които са близо до военни действия, не може да нямаш позиция и надежда за бързо прекратяване."

"Мога да си представя трагедията на всеки човек и семейство в ситуацията на война с жертви", каза Николай Петрусенко, чиито родословни корени са допълнителна мотивация за участие в "Бягащият човек".

Творбите в изложбата са резултат от фикция или конкретна лична история.

В рамките на проекта се провежда и плакатната акция - социологическо проучване "АРЕСТУВАЙ/НАГРАДИ", посветена на разследващия журналист Христо Грозев, участвал във филма награден с Оскар "Навални" и в разкриването на престъпленията на руската федерация, която изпраща убийци на своите критици. В момента Христо Грозев е принуден да бъде "Бягащия човек", преследван от властите на агресивния руски режим. Гражданите могат да "арестуват" или да "наградят" Христо Грозев, като откъснат листче със съответния надпис в долната част на плакатите разлепени в градска среда.

Чуйте разговора на Лили Големинова.

  • Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по "Програма за въстановяне и развите на частни културни организации"
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Млад мъж се нуждае от средства за лечението си

Константин Сакаян е част от администрацията на Комисия за защита от дискриминация. За жалост, при него е установено злокачествено образувание в единият крак, а именно "Сарком на Юинг", което е силно прогресиращо. Той е спешно е насочен към клиника в България, но поради влошаване на състоянието му Косьо и майка му са потърсили възможмост за лечение..

публикувано на 13.05.24 в 18:45

Първо издание на инициативата за пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе в Банкя

Първото издание на събитието по пътна безопасност "Всички заедно за живот" ще се проведе на 18 май 2024 г. в Банкя. То се организира от родителите на загиналия в пътен инцидент 17-годишен Стефан Стефанов, които основават фондация с неговото име. "Чрез това събитие искаме да посеем зрънцето на отговорността. И да покажем по иновативен начин,..

публикувано на 13.05.24 в 18:23

Призове за най-добър учител на годината

Връчиха наградите на националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на конкурса са номинирани 70 учители и директори, като измежду тях бяха наградени победителите в десет направления, каза председателят на СБУ д-р на икономическите науки Янка Такева. Направленията са предучилищно възпитание и подготовка; начално образование;..

публикувано на 13.05.24 в 17:20
Ирина Стоянова и Андреа Драгов

Необичаен фестивал за триизмерно изкуство ще обедини всички изкуства в рамките на 4 дни

Ирина Стоянова и Андреа Драгов са организатори на Фестивал за мултиизмерно изкуство Delta Dimensions, един необичаен фестивал, въвеждащ ни в мистериозния свят на огледалата. "Нарекохме го Мулти арт фест, което означава, че той се състои от множество различни изкуства, а целта е те да бъдат съчетани заедно в един поток на въображението...

публикувано на 13.05.24 в 17:16

Бизнесът у нас

Плановете на бизнеса да наема нови хора през предстоящите шест месеца до септември са умерени. В същото време дефицитът на кадри продължава да е най-големият проблем на пазара на труда. Това показва шестото прогнозно проучване на пазара на труда на Българската конфедерация по заетостта, която обединява най-големите HR агенции в страната. В..

публикувано на 13.05.24 в 16:04

В дебютната си изложба Изабел Иванова поглежда към храната като изкуство

В предаването "Радиокафе" е срещата ни с младата художничка Изабел Иванова. На 14 май тя ще открие своята дебютна самостоятелна изложба , носеща краткото, но експресивно заглавие „Яж!“, която е насочена към визуалното "поглъщане" на цветовете и многообразието на храната. Изабел е родена във Видин, занимава се с изкуство от..

публикувано на 13.05.24 в 15:20

Евден Димитров – EVDN представя новия си сингъл "Monroe"

Евден Димитров – EVDN направи премиера в Радио София на новия си сингъл„Monroe”.В него той си колаборира с певицата Лили Янакиева „Последните две години имахме удоволствието да свирим заедно, също и на промоцията на „Семейни ценности“. Мисля, че нейния глас е уникален. Много добро попълнение към нашия колектив“, каза EVDN. Той сподели,..

публикувано на 13.05.24 в 14:58