Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 декември до края на февруари 2024-та

Търсят български Стивън Кинг с конкурс за дълъг разказ

Снимка: Организатора на конкурса

"Древно далечно дълбоко" по Коледа - конкурс за написване на дълъг разказ в жанровете хорър и фантастика, организиран от проекта "Страшен разказ в две изречения", който ще стартира на 1 декември.

 „Отдавна ми се искаше страницата „Страшен разказ в две изречения“ да поддържа не само конкурс за къс разказ, но и за дълъг разказ, защото мисля, че хората имат интерес, а и достатъчно талант, за да го напишат“, сподели организаторът на конкурса "Древно, далечно, дълбоко“ Невен Ничаева.

Според нея конкурсът се очертава да бъде доста интересен и предизвикателен като формат, а различното в него е зададената тема.

Защо именно времето по Коледа е избрано за разказ от типа хорър?

„Логиката ми беше, че при натрупването на доста почивни дни и хората си остават вкъщи и може би биха имали време да останат насаме със себе си и да помислят над темата и да могат да попишат“, посочи Ничаева и допълни:

„Тази година в този нов формат, искахме да затрудним максимално участниците, а темата сама по себе си е едно важно условие и ограничение, все пак си затворен в някаква рамка. Смисълът на темата е всички участници да започнат от едно и също ниво, тъй като в повечето конкурси без тема, всеки се изкушава да прати разказ, който е бил при него, имал е време да го обмисли, пренапише, да го направи по най-добрият начин и да го изпрати, което дава чувствително предимство пред участници, които пишат специално за дадения конкурс.“

Темата  е “Вредител“ и е предизвикателство, защото трябва да послужи както за написването на „Ужас“ така и за написването на научно-фантастичен разказ, с подтема  "Вредно" – "нещо, което е вредно, трови ни, яде ни отвътре, нещо, което шумоли на тавана нощем, издава странни звуци, кара ни да се запитаме какво става там. И макар темата да е предизвикателна, мисля, че дава широко поле за интепретации", изтъкна Невен Ничаева.

Допълнително условие към темата са така наречените “ключове“.

Всеки желаещ да участва в конкурса, следва да пише на фейсбук страницата на „Страшен разказ с две изречения“, за да може да получи своя ключ, който е уникален за всеки от участниците и представлява набор от думи, фраза, или дадено условие, които трябва да бъдат използвани в разказа.

„Тези ключове не са задължителни, но ако бъдат използвани, носят допълнителен брой точки“, уточни Ничаева.

Конкурсът е до края на февруари 2024 г. Разказите се приемат до 1 март 2024 г., като периодът може да бъде удължен.

Няма условие колко обемен да е разказът, обясняват организаторите, важно е участниците да се съсредоточат върху качеството на написаното, да предадат една история в 250, или в 8 хиляди думи, или в 8 хиляди знака – колкото самите те преценят.

Чуйте още подробности в разговора на Христина Иванова в звуковия файл.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Юлиян Петров

Не може да има единен национален стандарт за качество в образованието при толкова различни училища

Над 78% от хората в България смятат, че учебните програми трябва да бъдат опростени като се намали обемът информация и да се наблегне на практически упражнения и формиране на компетентности . Това показва поредното изследване на общественото мнение в системата на образованието, в което участие имат и заинтересованите – родителите...

публикувано на 27.09.24 в 18:36

За поезията като терапия

Книгата със съвременна поезия “Билет за никъде другаде” на Нели Станева е избрана в дългия списък за наградите “Перото”. “Това е важна награда. Има си традиция. Като цяло обаче аз съм имунизирана срещу тези надпревари, макар че участвам с удоволствие в тях. Те са като тренировка за егото и това, което е след егото на автора”, коментира Нели Станева..

публикувано на 27.09.24 в 17:50
Белите коси не са повод за отстраняване от работа

Активните хора над 60 г. - спасителен резерв за трудовия пазар на ЕС

Изследване, проведено в Международния ден на възрастовото многообразие, който се отбелязва на 24 септември, сочи, че хората на възраст от 60 до 69 години могат да спасят трудовия пазар на Европейския съюз в условията на задълбочаваща се демографска криза. При развитието на успешни политики за отложено пенсиониране техният дял в общата..

публикувано на 27.09.24 в 17:30

Писателят Боян Тончев: Пиша, за да се свържа със себе си

Сборникът с разкази "Безкраен свършек на света” събира безпристрастно човешки истории, които дават възможност да огледаме самотата си в другия и да вибрираме на една честота, която е отвъд злободневието. “Това, от което ми става приятно,но ме изненадва, е когато ми каже някой, че се е разплакал на мой разказ или по някакъв друг начин е реагирал, защото..

публикувано на 27.09.24 в 16:14
Снимка: Европейска седмица на спорта

Празничната Европейска седмица на спорта ще прелее в #BeActive тур

За десета поредна година в България се провежда инициативата Европейска седмица на спорта , която цели да насърчава както малки, така и големи в мисията за здравословен начин на живот чрез физическа активност. Мотото на програмата тази година е „Бъди активен, остани във форма, мисли зелено“. Броят на градовете, които ще бъдат домакин на..

публикувано на 27.09.24 в 15:49

Сборникът "На живо от София" - с любов и чувство за хумор към проблемите на столицата ни

На 17 септември, издателство "Сиела" обяви излизането на допълненото издание на сборника с разкази "На живо от София" от Александър Шпатов. В обновеното издание (първото е от 2014 г.) са включени нови истории, както и илюстрации към всяка история на художника Дамян Дамянов. “ Най-големият проблем на София е на символно ниво - като започнем от..

публикувано на 27.09.24 в 15:25
Олга Василевска

Как да насърчим детското четене онлайн

Олга Василевска е трето поколение предприемач с фокус върху развитието на екипи. Създава подкаста си „Нов Човек Подкаст“, за да изследва темата за промените в живота ни. На ролята си като майка на Екатерина (8 г.) и Борислав (6,5 г.), Оля отдава цялостната промяна в мирогледа и отношението към себе си и света. “ Подкастът "Нов човек“..

публикувано на 27.09.24 в 15:13