Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 декември 2023-та до 29 февруари 2024 г.

В центъра на София - без бензинови автомобили – с регистрация преди 1.01.1996 г., и дизелови – отпреди 2002

Снимка: sofia.bg

Нискоемисионната зона (НЕЗ) за автомобили в София ще влезе в сила на 1 декември 2023 г. и ще е валидна до 29 февруари 2024 г., напомнят от Столичната община.

Зоната се въвежда в т.нар. "малък ринг", който обхваща бул. “Васил Левски”, бул. “Патриарх Евтимий”, бул. “Ген. Скобелев”, ул. “Опълченска” и бул. “Сливница”.

НЕЗ беше приета от предишния Общински съвет в края на 2022 г. в изпълнение на решение на Софийския градски съд.

Столичната община беше задължена да предприеме мерки за въвеждането на нискоемисионни зони за подобряване на качеството на въздуха особено през зимните месеци.

“Новият екип на общината няма как да не се съобрази с решението на Съда – каза кметът на София Васил Терзиев. – Ние обаче ще анализираме внимателно ефекта от въвеждането на нискоемисионната зона и след детайлен анализ ще предложим на Столичния общински съвет как да продължим в бъдеще и какви да са следващите стъпки за 2024 г.” – добави той.

Кметът на София поясни, че, за съжаление, предишният екип на общината не е провел активна и ясна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората, които ще използват старите си автомобили в идеалния център на столицата. Ето защо при първи нарушения хората ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани.

Достъпът в НЕЗ на града ще бъде ограничен за всички автомобили от I екогрупа. Това са бензиновите – с датата на първа регистрация преди 1 януари 1996 г., и дизеловите – с регистрация преди 1 януари 2002 г.

Ограничението не важи за автомобили на граждани с адресна регистрация в малкия ринг и за хората с увреждания. Това ще се отбелязва със стикер за паркиране, издаден от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). При наличие на вече издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на зоната за платено паркиране в града няма да има нужда да се подава заявление.

В този случай данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в контролиращата система.


Хората без стикери и живеещи в рамките на нискоемисионна зона ще трябва да подават заявления до ЦГМ, за да бъдат изключени от ограниченията. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до 2 автомобила, с които да преминават през зоната.

До 1 декември на входните улици по границата на НЕЗ ще бъдат разположени пътни знаци, които ясно обозначават нейния обхват. Автомобилите, чийто достъп ще е забранен до края на февруари 2024 г., ще могат да ползват заобиколни маршрути.

Практиката за въвеждане на нискоемисионни зони се налага по цял свят от години и в над 300 града в света има подобни рингове. Някои са доста по-строги от това, което се въвежда в столицата. Зоните с ниски емисии могат да са ефективна мярка за подобряването на качеството на въздуха, тъй като чрез въвеждането им се намаляват емисиите на фини прахови частици и се насърчава използването на алтернативни начини на придвижване в централните части, както и повече употреба на градския транспорт. Въвеждането им цели също ограничаване на задръстванията и създаване на по-добри условия на живот в градовете. След края на февруари Столичната община ще информира гражданите за ефекта от НЕЗ.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София пуснаха всички градски чешми, които са в изправност, за ремонт са 25

Всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват от гражданите и гостите в София, съобщават от Столичната община. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини..

публикувано на 31.05.24 в 18:53
Изгуленият Никола

Издирват 7-годишно момченце с аутизъм от Банкя

Момче с аутизъм е изгубено в района кв. "Градоман" в Банкя. Детето се казва Никола и е на 7 години, не говори. Облечено с кафяв панталон и синьо яке с качулка. Тази информация се споделя в десетки групи в социалните мрежи. За изчезването на детето е подаден сигнал и в столичното 9 РУ, потвърдиха за БНР от МВР. Екипи на..

публикувано на 31.05.24 в 14:09
Кметът Васил Терзиев и зам-кметът по транспорта оглеждат съоръжението заедно с експерти

Затворена е детелината на бул. "България" и Околовръстното, надлезът е за ремонт

Въвежда се аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. "България" и "Околовръстния път", съобщиха от Столичната община. Оглед на надлеза на това кръстовище е показал, че е наложително да се спре движението на и под съоръжението. Констатацията на експертите е, че вследствие на експлоатацията на..

публикувано на 31.05.24 в 11:53

Откриха нелегална игрална зала в квартал "Факултета"

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 11:07

Отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето

На 31 май отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест, от която страдат над 90 600 българи. През последните години броят им непрекъснато нараства, а честотата у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Данните..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

Два лифта "Витошко лале" возят безплатно деца на 1 юни

Два лифта ще работят през цялото лято за туристи и колоездачи , съобщиха от "Витоша ски". С детски празник и безплатно ползване на лифтовете за децата до 14 години ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата. Това лято в планината ще работят лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2" , с които лесно и бързо може да се..

публикувано на 30.05.24 в 15:39

Безплатна атракционна линия до Зоопарка за Деня на детето

Безплатна атракционна линия ще се движи на 1 юни, от 10 до 19 часа и ще превозва деца и родители от центъра на София до Зоологическа градина. Линията ще се обслужва с ретро автобуси на общинското предприятие Столичен автотранспорт, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и Икарус 260 и 250 България. Интервалът на движение ще..

публикувано на 30.05.24 в 13:52