Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Столична община решава проблема с бездомните хора през зимата

снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Един от проблемите през зимните месеци е този с бездомните хора в столицата. От Столична община са заявили, че през последните години са предприети мерки, с които значително са ограничили лицата, които остават на улицата. Служители на Кризисния център за настаняване на бездомни лица в кв. "Захарна фабрика" целогодишно правят обходи по улиците на града и настаняват бездомните хора денонощно. Какви са условията в Кризисния център в София и имат ли нужда от дарения? Подробности разказа Мина Йовчева, директор на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" в Столичната община.

"Много са човешките съдби, различни са потребностите на хората, някои се нуждаят от лечебно заведение. И тук искам да изкажа благодарност на екипа на Столична община и общинските болници, които приемат за лечение тези бездомни хора, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки и не подлежат на здравно осигуряване. Прекъснали са здравноосигурителните вноски и се лекуват в нашите общински болници. Имаме и такива, на които успяваме да се свържем с техните близки и да възстановим връзката тях. Много рядко са случаите, в които успяваме да съдействаме, да намерят работа, защото те са трайно излезли от трудовите си навици", посочи Йовчева.


Тя отбеляза, че най-големият проблем са хората на улицата, които не желаят да ползват услугите на центровете. По думите на Йовчева на центъра в кв. "Захарна фабрика" е бил извършен ремонт на цялата сграда.

"В годините нито веднъж Столична община не е отказала, или не е реагирала на случай, при които хората искат да постъпят в социална услуга и ние да не сме намирали място за тях. Дори и в този случай, когато ремонтните дейности не са финализирани в тази сграда и в кризисния център, ние продължаваме да приемаме бездомни хора. Някои ги настаняваме и в социални услуги, които са с по-дългосрочен престой, като това са домове за възрастни хора. Имаме и такива случаи", каза тя.

Начините, по които гражданите могат да сигнализират за бездомни лица са няколко: чрез контактния център на Столична община, чрез телефон 112, както и на телефона на Столична община, който е и на сайта на общината. Освен това сигнали могат да се подадат и на телефона на Дирекция "Социални услуги за деца и възрастни", който е 02 80 35 909.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.02.24: Оставката на Тагарев - с основания или "в името на спорта"

В средата на седмицата има и новини от деня, които плачат за коментар, и предстоящи събития.  Предизвикани от Лъчезар Христов, Даниел Ненчев и Калоян Константинов анализират и разсъждават за: Смяната на министъра на отбраната Тодор Тагарев, поискана от Бойко Борисов. Има ли основания за оставка или настояването преди ротацията в..

публикувано на 28.02.24 в 18:25

Резултатите от PISA не са толкова лоши за българското образование

Не можем да се съгласим напълно и да приемем схващанията, че българският ученик е с най-ниската математическа, четивна и научна грамотност в света. България излезе на едно от челните места на драстично ниски резултати на последното изследване PISA, но в други държави спадът е още по-голям. Това се казва в анализ на учители специалисти..

публикувано на 28.02.24 в 17:15

Как и каква музика слуша българинът?

Резултатите от наскоро представено изследване за музикалните навици на българите, повдигнаха  широка дискусия за  съотношението на различните музикални стилове. Повече за това как е провеждано то и каква е идеята, разказаха събеседниците в БНР-Радио София: Петя Точарова – изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните..

публикувано на 28.02.24 в 15:50

За инвеститорите понякога по-важни са нефинансовите насърчителни мерки

Инвестициите отварят възможности за заетост, осигурява приходи, дава развитие на съответния регион, затова са изключително важни за общините. Българската агенция за инвестиции  (БАИ) към Министерството на иновациите и растежа (МИР) действа за привличането на инвеститори, но в този процес всеки трябва да свърши своята работа, да даде..

публикувано на 28.02.24 в 14:50

Туристическа обиколка разказва историята на графитите в София

Туристическа обиколка , която ще запознае публиката с развитието на графити изкуството в столицата от 90те години до днес, организират Sofia Graffiti Tour . След посещението на някои от емблематичните "открити галерии" по софийските улици,  посетителите ще могат да разберат и повече за книгата "Sofia Urban Art", посветена на историята на..

публикувано на 28.02.24 в 14:21

Шеф Атанас Балкански е почитател на балканската кухня и българското вино

Шеф Атанас Балкански е роден в Пловдив в началото на 90-те години и е второ поколение готвач. Завършва Кулинарната Академия в София и работи в престижни ресторанти и хотели в Амстердам и Сан Франциско. След завръщането си от САЩ, той става част от екипа на столичен ресторант. Познат е на публиката и от участието си в кулинарен реалити формат през 2020..

публикувано на 28.02.24 в 14:05