Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В нейния глас" е имърсив представление за емоциите по време на раздяла

Снимка: Даниела Йорданова

"В нейния глас" е новият имърсив театрален спектакъл на режисьора и хореограф Коста Каракашян в колаборация с драматурга и ко-режисьор Антония Георгиева. След представянето на общите им проекти "КУХНЯ" и "Последният залез", двамата продължават да създават нови преживявания и да разтърсват публиката по новаторски начин. Моноспектакълът с участието на Марчела-Василена Димитрова представя края на една любов чрез вихъра на човешките емоции, които преживява една изоставена жена в апартамента си и е вдъхновен и създаден по мотиви на пиесата на Жан Кокто "Човешкият глас".

"Имърсив спектаклите са вид театрален или танцов спектакъл, който потапя публиката в едно по-триизмерно преживяване. Те не са само пасивна публика, която е седнала и гледа. Обикновено се ангажират и техните сетива по някакъв начин. Има възможност те сами или да се докоснат до нещо или да усетят например аромата на персонажа. Въобще има много по-голяма близост и също се активира и тяхната възможност да вземат решения в спектакъла", разяснява понятието имърсив представление Коста Каракашян и добавя, че за него този тип спектакли напомнят видеоигра, в която публиката е и активен участник.
В главната роля влиза Марчела-Василена Димитрова, талантлива млада танцьорка с многогодишен опит в областта на съвременния танц в Париж и Лондон, завършила Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance и част от танцовата трупа Jasmin Vardimon 2. Процесът, през който преминава екипът на спектакъла е вълнуващ и емоционално зареден. Освен това се случва на няколко места: пространството, в което ще бъде представен "В нейния глас", студиото на АТОМ театър и танцово студио в Лонодон.

"Всичко беше изключително вълнуващо. Имаше доста провокации за мен като артист да бъда в ролята на такава жена, която има толкова много мисли и емоции, изпитва страшно много неща едновременно. Нейният свят е на границата между фантастичния и реалния. Все още се изненадвам, когато тя говори чрез мен кога влиза фантазията, кога се засилва реалността, кога спомените ѝ са истински и кога тя просто може би вижда лицето на любимия си в лицето на някой друг", разказва за процеса, през който е преминала актрисата Марчела-Василена Димитрова.

Датите на премиерните представления са от 6 до 10 декември от 19:00 и от 21:00 часа. Локацията обаче ще бъде тайна до последно. Публиката е ограничена - 12 човека на представление. Те ще са могат да се потопят "В нейния глас" и благодарение на музиката на Мартина Стефанова, костюмите на Мая Матева и сценографията на Ада Паунова.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Повече за спектакъла "В нейния глас" чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Бояджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20
Стани Милев

Млади, зелени, с образователен елемент

Съвременна българска детска анимация ще могат да гледат децата на 1 ЮНИ в “ Кино по детски ”, безплатно събитие на 1 юни с начални часове 10:30, 12:15 и 14:30 часа в кино Одеон – интервю  със Стани Милев от студио Chase a Cloud, един от организаторите: "Няма кой знае какво, което да се случва тук, повечето ни са на чужди езици, които сме..

публикувано на 01.06.24 в 09:59
.

5 км колоездачно шествие преди Световния ден на велосипеда - 3 юни

Колоездачно шествие "Велогенерация" ще се проведе в неделя, 2 юни .  Акцентът на събитието е да покаже, че велосипедът е практична алтернатива за придвижване в градска среда , че велосипедната общност е много голяма и сплотена и че можем да бъдем толерантни едни към други – велосипедисти, пешеходци и шофьори. С инициативата ще бъде..

публикувано на 31.05.24 в 18:10

На 1 юни пред Двореца на децата: песни, танци, джудо и шах, рисунки и зоокът

В парковото пространство пред Националния дворец на децата (НДД), възпитаниците на школите в него, ще поздравят своите връстници по случай Международния ден на детето. Предвидени са и изненади за всички, които присъстват на празника. Началото е в 10:00 ч. В програмата са предвидени поздрави от членове на Студио за модерен балет "Цветни..

публикувано на 31.05.24 в 17:48