Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Всеки човек трябва да намери своето зарядно

Как да контролираме не само физиката, но и съзнанието си, как да се храним сега по време на коледните пости и в празничните дни без да лишим организма си от полезните вещества? Как да възпитаваме у себе си въздържание и воля? Отговорите от д-р Йорданка Господинова, наш традиционен гост по темата, която също е и поетеса (повече в края на файла "музата е своеволна"):

"Сега сме в периода на Коледните пости. Смисълът им не е диетичен, подхождаме философски. Това е времето на чудесата и пречистваме душата си. Правим равносметка и начертаваме новите си цели. Стана модерно да се пости. А това е съкровен акт, човек трябва да го прави за себе си.
Предизвикателство е всяка промяна в начина на живот. Всеки трябва да опита. Искаме всичко да се случи тук и сега. Това също е грешка. Ако ни е трудно, можем да опитаме със седмица, 10 дни. Не сме грешни, ако изпълним част от Коледния пост.
По време на поста трябва да подхождаме с идеята за балансирано хранене. Най-голямото предизвикателство са протеините. Най-грешното е да се натоварим със захар и други въглехидрати. Животинските продукти може да се заменят с варива, ядки, сушени плодове. Водата е изключително важно - денят да започва с вода, половин литър. И преди всяко хранене. Общо 7-8 чаши на ден.
Подходът към храната е свързано със здравословното състояние. Ако приемаме медикаменти - да се консултираме с личния си лекар. Бананите и гроздето - трябва да сме внимателни с тях. Плодовете и варивата са бавно действащи въглехидрати. Вечер не е желателно да консумираме плодове - съветът ми вечер да се консумират зеленчуци и протеини.
Печените ябълки и круши са полезни, съветът ми е да предпочетем смутита пред фрешове. Духовната храна е индивидуална за всеки човек. Това може да е разходка, книга, йога. Всеки човек трябва да намери своето зарядно.
Свикнали сме като че ли празникът да е на маса. Преяждането е грешен път. Да успеем да овладеем емоционалното хранене! Усещането за награждаване е най-характерният му белег, а то е път към преяждане. Колкото по-разнообразна е храната, толкова по-голямо е натоварването. Балансът е да консумираме с мярка - да не се консумира нито месо, нито въглехидрати сутрин, обед и вечер.
По-добре действат плодовете от географската ширина, на която е живял. Контролирането на теглото през зимата е предизвикателство. Трябва да подходим информирано и разумно. Да не делим сезоните, да ограничим приема на мазни и тестени. Алкохолът да е в умерени количества, винаги с вода. Туршиите могат да доведат до повишаване на кръвно и обостряне на гастрити, но ферментационните ензими могат да влияят положително - да ги консумираме отговорно.
Всичко е начин на мислене. От "аз не мога" до "аз искам". Да бъдеш в хармония. Всеки път започва с първата крачка."

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пъпушът носи много ползи през лятото

Пъпешът - идеалният плод за летните горещини

Пъпешът е летен сезонен плод, който ни осигурява всички необходими предимства през топлите месеци, пише Metropolitan, като откроява трите основни причини, поради които плодът е идеален за лятото. ПЪрво, пъпешът съдържа 90% вода, така че е отличен съюзник за поддържане на добра хидратация, пише БГНЕС. „Кожата ни обикновено е по-суха през лятото..

публикувано на 01.07.25 в 08:44

Фотоизложба показва София през очите на деца от социалните услуги

Фотоизложба ще покаже София през очите на децата от социалните услуги. Експозицията се намира на ул. "Париж" и ще бъде открита през днешния ден, от 17.30 ч. Събитието се организира по идея на зам.-кмета на Столична община Надежда Бачева. "Преди месец подарихме на децата малка книжка с фотографии на Георг Волц, дворцов фотограф, запечатал знакови места..

публикувано на 01.07.25 в 08:15

Посрещаме юлското утро с очакване за слънчев ден

През днешния ден облачността от североизток ще започне да намалява, но над Югоизточна България преди обяд, а след обяд над много райони от Южна България ще има купесто-дъждовна облачност и превалявания. Възможно е и да прегърми. До края на деня обаче облачността ще намалее над цялата страна, съобщават от Националния институт по метеорология и..

публикувано на 01.07.25 в 07:10
Елена Пъневска

Елена Пъневска с приз за радиожурналистика от “Арлекин”

Елена Пъневска, отговорен редактор на Радио София, получи отличието за журналистика на Международния младежки медиен фестивал “Арлекин” във Варна. За приза се състезаваха претенденти между 19 и 29 години от България, Сърбия, Кипър, Грузия, Естония, Испания. Журито оцени задълбочено разработените от Елена теми в репортажите й от шествието на сръбската..

публикувано на 30.06.25 в 18:04

Официално откриха обновения поклоннически път “Рилският Чудотворец”

Днес, при параклис “Св. Иван Рилски Чудотворец“ до хижа “Кумата” в Природен парк “Витоша”, се проведе информационен ден на инициативата “По пътя на вярата”. Открит бе поклонническия път “Рилският Чудотворец”, който е обновен и по продължението му са монтирани нови информационни табели, съдържащи клепало и символът “Благославяща ръка“. На височина..

публикувано на 30.06.25 в 17:41
Ремина Алексиева

"Зелено побутване“ стимулира устойчивите избори на хората

Как „зеленото побутване“ стимулира устойчивите избори на хората. За това разказва в “Ритъма на столицата” Ремина Алексиева -  експерт в програма „Енергетика и климат“ в Центъра за изследване на демокрацията и автор в Климатека.  Екологичните решения зависят не само от волята, но и от средата, в която ги взимаме.  Открития от поведенческата..

публикувано на 30.06.25 в 17:22

Каква е историята на българския лев

На фона на историческия момент, когато страната ни се подготвя за влизането в еврозоната и преминаването на паричната единица на страната ни от лев в евро, в предаването “Ритъмът на Столицата” проф. д-р Пенчо Пенчев, който е единственият преподавател по стопанска история, разказа каква е историята на българската парична единица.  “Още от времето на..

публикувано на 30.06.25 в 15:56