Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По повод 80-годишен юбилей на книгата

Излезе луксозно издание на "Малкият принц" на Екзюпери

Книгата предхожда гостуването на едноименния мюзикъл на Бродуей в София

Снимка: Издателство "Кръг"

Най-известната повест на Антоан дьо Сент Екзюпери „Малкият принц“ отбелязва през настоящата 2023 80 години от своето първо публикуване през 1943 година. Съвсем новото издание на повестта, беше представено преди дни, на Коледния панаир на книгата в НДК. „Малкият принц“ има много издания на български, но кое е новото за читателя в това издание, разказва издателят Николета Руева.

Тя сподели, че да се направи ново издание на “Малкият принц“ през 2023 година се оказва предизвикателство, заради многобройните издания на българския пазар. Книгата е четена от всички, налична е в домашната библиотека.

“Идеята ми беше да направя едно по-луксозно издание, тъй като такова липсва на българския книжен пазар. Книгата е с твърди корици и с по-изчистен вид, но читателят ще забележи, че има позлатени корици. Използвали сме оригиналните илюстрации – за мен това е абсолютно задължително, тъй като те са дело на Сент Екзюпери, част от тях са черно-бели, също и цветни, както той ги е направил“, подчерта Николета Руева.

Тъй като авторските права върху изданието за България са паднали преди няколко години, днес можем да видим много издания на известната книга на Екзюпери, с различни преводи на български език.

“Но ние избрахме да използваме първия превод, който е правен на български от Константин Константинов – великолепен писател и преводач, който прави този превод през 1962 година и той остава иконичен за българския език. Към него той е написал предговор, в който писателят разказва за живота на Сент Екзюпери, тъй като през тези години той е бил напълно непознат на българските читатели“, допълни Руева.

Преводът е съвсем леко осъвременен, за да може да се чете по-леко днес, уточни тя.

Книгите, които е писал Антоан дьо Сент Екзюпери са автобиографични. Интересен факт, посочен от издателя, е жанровата неопределеност на “Малкият принц“.

“Тя не е нито роман, нито повест, води се книга, така се изучава и в училище“, разкриват от издателството. Няколко години преди да я напише Сент Екзюпери, който е пилот, катастрофира със самолета си в Сахара със свой спътник. През времето прекарано в пустинята, той започва за получава халюцинации и непосредствено след спасяването му се захваща със създаването на “Малкият принц“ между 1941-1943 година. Алегоричността и иносказателността на текста на автора, сякаш привличат в началото повече възрастните, а след това и децата. Според Николета Руева, интерес към новото издание не е липсвал и на Коледния панаир на книгата.

По думите й, това е книга, която почти всички харесват и обичат. Някои я купуват за себе си, други за подарък на децата си. Тя подчерта, че новото издание се отличава и с още нещо важно – послеслов на Георги Лозанов. Текстът в книгата може да се чете и от деца, и от възрастни, но послесловът е подходящ предимно за възрастни, каза още тя.

През януари 2024 г. в София идва едноименният мюзикъл на Бродуей, създаден по произведението на Екзюпери. Поради огромния интерес и създадените четири представления, организаторите обявиха и пето, извънредно – на 14 януари, в Зала 1 на НДК.

Още детайли от разговора с Николета Руева, чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22

НИМХ очаква финансиране по Закона за висшето образование

За първи път от много години днес университетите в страната не отвориха врати, с изключение на провеждане на дейности с неотложен характер. КНСБ и „Подкрепа“ заявиха, че отменят планирания протест, но Съветът на ректорите съобщи, че такъв все пак ще има. След протестното писмо от ректорите на държавните и някои частни университети,..

публикувано на 20.05.24 в 14:45

Честваме 125 години от рождението на Дечко Узунов

През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата "класика". По този повод Софийска градска художествена галерия (СГХГ)..

публикувано на 20.05.24 в 13:57

На извънредно заседание СОС обсъжда промените в движението в центъра на София

Предизвикалата недоволство нова организация на движението по софийските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Витоша" ще бъде тема на извънредно заседание на Столичния общински съвет, обяви неговият председател Цветомир Петров. На друго извънредно заседание общинските съветници ще обсъждат проблема с кабинковия лифт от Симеоново до хижа "Алеко" на..

публикувано на 20.05.24 в 13:27

Книгата и вдъхновението

Могат ли книгите да вдъхновяват и друг вид изкуства? Интерактивна инсталация Rayuela e вдъхновена от контраромана на Хулио Кортасар "Игра на дама" и следва неговия принцип за взаимодействие между посетителя и творбата. Пространството има за цел да насочи вниманието на зрителя-участник върху въпроса как комуникираме в ежедневието си и колко важни..

публикувано на 20.05.24 в 13:03

"Да поЧетем" на 24 май на пл. "Славейков"

За четвърта поредна година, на 24 май, на столичния пл. „Славейков“ ще се проведе фестивала „Да поЧетем“. Присъстващите ще могат да четат, да слушат, да говорят и да опознаят литературата, книгите, площада и творците, свързани с него. Пред Радио София Яна Стефанова, която е част от организаторите на събитието сподели, че пл. „Славейков“ е..

публикувано на 20.05.24 в 12:14