Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генна редакция, синтетични ембриони и лекарства, изобретени от ИИ

Какво донесе 2023 за науката

Снимка: Радио София

По темата какви са някои от най-значимите постижения в науката за 2023 г. разказа Никола Кереков, молекулярен биолог и част от екипа на Ratio. Относно навлизането на изкуствения интелект в ежедневието ни и притеснението на хората дали той няма да отнеме много професии, както и да се отбележи спад в качеството на образованието Кереков каза:

"Докато това нещо се случваше и цялото обществено внимание беше насочено натам, една много по-голяма и тиха революция се случваше в сферата на медицината, молекулното инженерство и фармацията. Никое откритие в науката не става изолирано. То обикновено стъпва на вече постигнати преди това неща. Буквално преди около две години алгоритми с участието на изкуствен интелект успяха да разгадаят една от най-интимните тайни на биологията - по какъв начин се нагъват белтъците в организма ни."

Освен това той сподели, че за един средностатистически белтък от 400-600 аминокиселини начините, по които той може да се нагъне в пространството са повече от молекулите, които има във Вселената. А в човешкото тяло има над 20 хиляди гена и 40 хиляди различни протеина.

"От началото на годината същите тези алгоритми, които вече останаха без работа, тъй като свършиха това, за което бяха направени - да нагънат протеините, започнаха да създават молекули и протеини, които не съществуват в природата. Изцяло нови, невиждани досега молекули, които имат огромен потенциал да бъдат използвани за редица различни цели", отбеляза Кереков. Той добави, че по този начин могат да бъдат създавани нови медикаменти за нелечими до момента заболявания.

"Първият от много време изцяло нов антибиотик, тази година беше разработен с помощта на изкуствен интелект. На него се възлагат огромни надежди, че ще бъде много важно средство за борба с една конкретна вътреболнична инфекция, която вече е развила резистентност към повечето медикаменти, които използваме", каза той. И добави, че до момента има около 200 медикамента, които са разработени с помощта или изцяло от изкуствения интелект, като поне 30 от тях са в клинични изпитания. Това позволява и на по-малки компании, а не само на фармацефтичните гиганти да постигат добри резултати.

Кереков заяви, че откритите от AI лекарства ще бъдат по-евтини, ще стигат много по-бързо до нуждаещите се и ще имат по-лесно толериращи се странични ефекти.


Относно другите открития в областта на науката, учени от Университета в Кеймбридж и Калифорнийския технологичен институт са обявили, че е създаден първият в света синтетичен ембрион. Използвани са стволови клетки, които са били "препрограмирани" за да се превърнат в ембрионални клетки. Получените по този начин ембриони до голяма степен пресъздават най-ранните фази от развитието на ембрионите в първите 14 дни, за които се знае малко.

Друга новост в медицинатае методът CRISPR/Cas9, който е метод за така наречената "генетична редакция". Той позволява целенасочено, бързо и лесно да променяме ДНК в живи клетки. За откриването и разработването му Дженифър Дудна и Катлин Карпентър получават Нобелова награда през 2020 година. Първата CRISPR базирана терапия в света се нарича Casgevy и се прилага за лечение на заболяванията сърповидно-клетъчна анемия и бета–таласемия.


Относно космическите постижения през 2024 г. Кереков посочи, че са били проведени тестове с най-голямата ракета Starship, като тя е успяла да достигне космоса. До момента екипите на SpaceX са извършили над хиляда промени по нея.

"Веднъж достигнала до космоса, Starship тотално ще промени правилата на играта с това, че ще можем да изнасяме много по-големи и много по-тежки товари, а един ден може да ни даде и възможност да достигнем и други планети", каза Керяков. Относно космическия туризъм той посочи, че идеята му е да се популяризира достъпността на космоса.

Кадър от видео, публикувано от SpaceX, показващо тестов полет на Starship при втория опит за изстрелване на SpaceX в Бока Чика, Тексас, САЩ, 20 април 2023 г.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Слънчево начало на деня, привечер - гръмотевични бури

Днес в по-голямата част от страна ще бъде предимно слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се развива купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки, съобщиха от НИМХ. По-интензивни ще са явленията в Северозападна България. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток. Вечерта вятърът..

публикувано на 02.07.24 в 07:35

Център към МТСП дава сертификат за дигитални умения, важи за целия ЕС

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост...

публикувано на 01.07.24 в 18:42

Да намалим еднократната пластмаса в България този месец

За поредна година в България започва инициативата "Юли без пластмаса" като част от глобалното движение Plastic Free July . Целта е хората да бъдат насърчени да ограничат употребата на пластмасови продукти за еднократна употреба . " Пластмасата е гениално изобретение. Спасила е животи в медицината – коментира пред БНР-Радио..

публикувано на 01.07.24 в 18:05
Санирането вече не е достатъчно за добра енергийна ефективност на сградата

Пасивните сгради в България са по-малко от 100, те са с най-висок клас на енергийна ефективност

От началото на 2024 г. влезе в сила актуализация на Наредбата за енергийна ефективност, според която всички нови сгради трябва да са почти нулево ефективни . Оказва се, че повечето сгради, строени през последните 10-20 г. не отговарят на заложените стандарти, да не говорим за по-старото строителство. Това коментира пред БНР-Радио София..

публикувано на 01.07.24 в 15:44

Черно море - уникално и живо

В първия ден от юли "Грийнпийс" – България публикува доклад, създаден заедно с учените от Института по океанология в БАН, който подчертава критичната нужда от създаването на строго защитени морски зони в Черно море с цел опазването на живота в него.  По темата пред БНР-Радио София говори Меглена Антонова, офис директор на българския филиал на..

публикувано на 01.07.24 в 14:10

До 31 юли променят частично движението при бул. "България" и Софийския околовръстен път

Проведен предварителен оглед на конструкцията на надлеза при пътния възел на бул. „България“ и Софийски околовръстен път, посока от бул. „Братя Бъкстон“ към кв. „Бояна“, налага промяна в движението, съобщиха от Центъра за градска мобилност. От днес (1 юли 2024 г.) до 31.07.2024 г. включително, се забранява влизането на пътни превозни средства,..

публикувано на 01.07.24 в 12:58

Любо Киров и музиката

Как се подготвя Любо Киров за своя нов музикален период? "Емоцията покрай издаването на албума "Ново сърце" наистина е голяма, защото всеки артист се вълнува. Докъде трябва да се вълнуваш от от обратната връзка и докъде трябва да отстояваш себе си като артист", сподели Киров пред БНР-Радио София. "Колко се угажда на публиката и колко..

публикувано на 01.07.24 в 12:53