Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 януари 2024 г. от 11 часа

Традиционно каране на падълборд ще се проведе на язовир Пчелина

За предизвикателствата и предимствата на този спорт разказва Дамян Райчев

Снимка: SUP Rental Слънце

Язовир Пчелина е един от най-красивите язовири в България, построен е през 70-те години на 20 век в близост до град Радомир, а преди това на негово място е било разположено село Пчелинци. Една от най-красивите гледки към язовира може да се види от неговия южен склон. Там се намира средновековната църква "Свети Йоан Ледни", изградена през 1350 година, от нея се открива красива панорама към цялата околност и към язовира.

Язовир "Пчелина" е много предпочитан и за водни спортове. Разговаряме с Дамян Райчев, сертифициран инструктор по каяк, който ще посрещне първия ден от новата година именно там, карайки падълборд, който е негова страст от 5 години. Какво представлява това водно приключение, какви са емоциите, които предизвиква практикуването на водни спортове и кои са останалите подходящи за тях язовири, разказа той пред Радио София.

"Падълбордът представлява по-голяма сърф дъска, която се кара чрез гребло, което не е типичното каяк-гребло с две лопатки в двата му края. В единия край е с Т-образна дръжка, а в другия е с лопатка, кара се в изправено положение, а който се чувства по-несигурен, може да стартира на колене. Можете да карате и седнал, което пък дава много голяма свобода на позицията – не е задължително само в седнало положение както при каяка", посочи инструкторът.

Емоциите в близост до природата винаги са приятни, шумът на водата действа успокояващо и разтоварващо след работния ден. Именно хората, които "прегарят" от работа търсят такива емоции сред природата  които да ги успокоят. Язовирите в близост до София са "Пчелина", "Огняново" и яз. "Душанци“, който е малко по-отдалечен от София, в близост до Копривщица, допълни още Дамян Райчев.

Той уточни: "На Панчарево не караме поради няколко причини – не е чист язовира, има много спортисти-гребци, които се занимават със своите занятия и не искаме да им пречим и да влизаме в конфликти, затова избираме места, където няма спортни бази и можем да спокойно да караме с клиенти и приятели."

Дамян Райчев се занимава с обучение на начинаещи любители на падълборд. Сред тях не липсват ентусиасти, които посещават и Гърция, за да се научат да карат в кристално чисти води.

За това какви са предизвикателствата свързани с обучението, както и за инициативите, които ще се проведат през идващата 2024 година, чуйте в интервюто на Ана Попова в звуковия файл.
По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00

Лято, кукли и приятели

На 1 юни в 10:30 предстои откриването на шестото издание на  Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ в парк „Асеневци“ на откритата сцена „Арт лято“ до Художествена галерия „Борис Денев“. Събитието ще продължи през трите летни месеца до 31 август, когато ще се връчи и Наградата на публиката. Веднага след официалното откриване,..

публикувано на 01.06.24 в 11:35
Камелия Тодорова - психолог

Да се грижим за детето в себе си

Как да оставим децата да бъдат по-дълго време деца – интервю с психолога  Камелия Тодорова , психотерапевт от “Психологическо консултиране За мен”: "Много от нашите реакции са на базата на това, което сме били като деца. Да се грижим за детето в себе си! Всяко представяне на детето родителят го носи върху себе си. Друг е въпросът, че животът..

публикувано на 01.06.24 в 10:20