Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В епохата на социалните мрежи и изкуствения интелект

Доц. Георги Лозанов: Самоинформирането е опасно като самолечението

Георги Лозанов
Снимка: Даниел Ненчев

Как се информираме днес?

"Има чисто поколенчески модели на информираност и на ценност на информацията. Например моето поколение, пък и може би малко и след мен даже, беше абсолютна ценност на идентичността. Отговор на въпроса "ти кой си?", според това какво знаеш. Каква фактологична, идейна и всякаква друга информация и култура ти носиш заедно със себе си", сподели доц. Лозанов.

По думите му във Факултета по журналистика и масова комуникация на зададен въпрос към студентите "Коя е столицата на Чехия?", една трета от тях не са могли да отговорят.

"Те обаче нямат телефоните със себе си. Това не е въпрос към тях, а към телефона. И даже едно момиче ми каза: ама за какво трябва да я знам? След секунда ще ви я кажа, ако имах телефон. И аз не се отнесох строго към това незнание, видимо се сменя моделът на идентичността, на информационната идентичност. Ти като носител на информация, каква информация трябва да носиш. Има едно поколение, което освобождава страшно място в собственото си съзнание от фактологична информация. В човека има винаги тези две душевни способности, които са в конкуренция - вярата и разумът. Вярата е способност да познаваш без конкретни, в границите на твоя опит фактологични и логически доказателства, обратно на разума. И поради това, че чисто фактологически се опразват големи места в съзнанието на човека, поемат се от външни носители, скоро и изкуственият интелект много ще се включи в този процес. Така, че на мен ми се струва, че идва време отново за ново по-интензивно религиозно преживяване на света през вяра", отбеляза той.

По думите му новите комуникативни средства предоставиха небивала свобода спрямо старите. Това е създало у хората усещането, че те могат да се самоинформират. А това е изключително опасно занимание, тъй като е подобно на самолечението.

"Самоинформирането в крайна сметка пренебрегва професионалните комуникатори, каквито са журналистите. А само те могат да ти гарантират редакционна отговорност върху съдържанието, което е решаващо включително и за собствения ти живот. Ето при пандемиите, в резултат на информация, по отношение на която няма информационна отговорност може да се умре", каза доц. Лозанов.

Той посочи, че социалните мрежи не са медии, тъй като съдържанието трябва да е произведено в режим на редакционна отговорност, което означава чрез набор от професионални или етични правила.

"Свободата на словото изисква от журналистиката да даде възможност на зрителя, слушателя, крайния потребител сам да си формира мнение. А пропагандата се опитва да му наложи мнение. Още по-страшно става от това, че нито една пропаганда не се самопризнава за пропаганда, а се опитва да мине за журналистика. И когато това става в ефира на обществената медия, която допълнително дава обществена тежест на посланията, има риск от много сериозно заблуждение на аудиторията", посочи той. И допълни:

"За съжаление влязохме в етап на ценностите в сферата на медиите, журналистиката, когато ще има връщане към тях чрез опарване."

Кои са съвременните послания в новото издание на "Малкият принц" и как изкуственият интелект влияе на нашето въображение и вяра?

"Изкуственият интелект може да бъде най-много вълшебен помощник на човека. В приказките това е обикновено фея или джудже. Да му даде възможност да изпълни нещо, което със собствени сили да не може да направи. Изкуственият интелект може да се намеси най-много дотук, защото той няма как да има човешка идентичност. Човешката идентичност е свързана със самото човешко битие, което е едно битие във времето. Изкуственият интелект не е конструиран на базата на този проблем и не може да бъде конструиран, защото той е екзистенциален, извън интелекта. Основният проблем на човека е проблемът за смъртта и безсмъртието. Изкуственият интелект може да помогне да се увеличи земното траене на тялото, обаче това не е безсмъртие. Безсмъртието не е на тялото, както знаем, то е на душата. Безсмъртието на душата отново ще трябва да дойде по пътя на въображението през смъртта на тялото. Както Малкият принц показва как се случва безсмъртието на душата. Това става на базата на ценности и той умирайки, всъщност създава на пилота усещането, че се е върнал в детството и се е върнал към ценностите, които иначе е забравил в живота си", заяви доц. Лозанов.

Той заяви, че в българската литература има противоположен герой на Малкия принц и това е бай Ганьо.

"Ние сме антропоморфизирали бай Ганьо, извадили сме го от литературната му битност и сме го взели почти като присъствие в нашия живот. С което се идентифицираме за съжаление, вместо да го гледаме като собствената си карикатура и да се опитваме да се отблъснем от него", каза доц. Лозанов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евро 2024

"Форум", 27.06.24: Светът е футбол

Коментатор във "Форум" в четвъртък беше спортният журналист Теодор Борисов. Заедно с водещия Лъчезар Христов, коментираха Евро 2024. - След края на груповата фаза и преди директните елиминации – големите изненади дотук - Очаквания и прогнози за осминафиналите, фаворитите за шампион - Защо Англия и Франция разочароват дотук за сметка на домакина..

публикувано на 27.06.24 в 19:11

Храната, която разказва истории

Храната освен да засити глада ни, може да разказва истории и да сплотява хората от различна националност. В кампанията „Храна за размисъл“ се включват бежанци, които живеят в България и вече са обикнали културата и хората тук. Един от двигателите на каузата „Храна за размисъл“ е Боян Петров. Пред Радио София той и Халед Мераджудин, който е..

публикувано на 27.06.24 в 18:15

"Булевард 2044" - първото делово събитие у нас с елементи на шоу

В "Интер експо център" в София днес се проведе първото делово събитие у нас с елементи на шоу. "Булевард 2044" е иновативен формат от футуристичната поредица "Преди утрешния ден", в който лидери от различни сфери разгръщат вижданията си за тяхното развитие с 20-годишна перспектива. Сред темите на “Булевард 2044” днес бяха "Краят на бъдещото" в..

публикувано на 27.06.24 в 17:12

България генерира 100 000 тона текстилен отпадък годишно

Всички държави-членки на Европейския съюз трябва да въведат задължително разделно събиране на текстилен отпадък от 1 януари 2025 г. За всеки текстилен продукт, който се предлага на пазара, предстои да бъде въведена и еко такса. През последните години се наблюдава увеличаване на потреблението на текстилни артикули и производство на не толкова..

публикувано на 27.06.24 в 15:52
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Искане на оставки и напрежение на днешното заседание на Столичния общински съвет

Искане на оставки, напрежение по теми, които са във фокуса на общественото внимание вече няколко седмици и дори месеци - така премина днешното заседание на Столичния общински съвет. Благовест Георгиев, бившият общински съветник от групата на "Продължаваме Промяната - Демократична България" ("Спаси София"), сега независим, излезе с официална..

публикувано на 27.06.24 в 14:56

"Таекуондо Турбо Тийм" се готвят за световното

Преди няколко дни състезатели от клуб "Таекуондо Турбо Тийм" завоюваха бронзов медал и оставиха отлични впечатления на Европейското клубно първенство по таекуондо при юношите. Подробности в предаването "Радиокафе" разказаха треньорът Йордан Господинов и състезателите: Мартин Симеонов - бронзов медалист до 59 кг., Красимир Лилов, завършил на 5-о..

публикувано на 27.06.24 в 14:39
Борис Бонев

Група в СОС иска нови шефове на 6 общински дружества

Общински съветници предложиха конкурси за избор на нови управителни органи на общинските дружества "Топлофикация София ЕАД", Центъра за градска мобилност, "Столичен автотранспорт", "Столичен електротранспорт", "Метрополитен" и "Софинвест" . Съветникът Бойко Димитров от групата ПП-ДБ-Спаси София обясни, че в изготвените доклади е разписана..

публикувано на 27.06.24 в 13:16