Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 10 февруари

Националната програма "Татяна Лолова на 90" започва с документалния филм "Последният спектакъл"

Татяна Лолова
Снимка: Ани Петрова

На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова.
По този повод ще се проведе национална програма "Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в много градове в България, както и в няколко европейски столици, съобщават от продуцентската компания "Арто плюс" ЕООД съвместно със Сатиричния театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, филмотечното кино "Одеон" и издателство "Книгомания". 

В същия ден, в любимото кино на Татяна Лолова – "Одеон“, ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Филмът събира архивни кадри и снимки, някои от които се показват публично за пръв път, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса, както и за последните месеци от живота ѝ. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините.

В "Последният спектакъл" участват съпругът ѝ Светослав Светославов-Славе, актьорите Койна Русева и Велислав Павлов, режисьорът Илиян Джевелеков, певецът Орлин Горанов, продуцентът Игор Марковски

След  вечерната прожекция ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината.

Книгата включва скица на актрисата от Греди Асса, неразказани истории и над 70 снимки от архива на една от най-обичаните български актриси, предоставени на Георги Тошев. В края на томчето е публикуван хронологичен списък с избрани нейни роли в киното и театъра.

Журналистът Георги Тошев сподели в разговор пред Радио София за най-съкровените моменти от срещите си с великата актриса.

"Нашето запознаване беше много красиво и спонтанно, то възникна при отбелязване на 70-годишнината на друга наша актриса – Невена Коканова. Сред колегите артисти беше тя, Татяна, винаги съм изпитвал огромен респект към нея като актриса - сподели той. - Създаваше усещането, че е близка с другите, но като всеки много интелигентен човек, спазваше здравословно разстояние. Тя ти даваше пространство да се намериш, но не допускаше в нейното много лично пространство да обитават много хора."

След време случайността среща Георги Тошев и с нейния съпруг – Светослав Светославов–Славе. Така по стечение на обстоятелствата журналистът става близък със семейството на актрисата.

Татяна Лолова със съпруга си Светослав Светославов-Славето

"С течение на времето ми хрумна идеята да я записвам, да я снимам, не знаех дори, че ще направя филм - каза Тошев. Първият филм "Портрет на една дама", посветен на голямата актриса, авторът създава по повод 80-годишния ѝ юбилей, отпразнуван с прожекцията му в кино "Люмиер".

“Реших, че тези хора трябва не само да бъдат записвани, документирани, но трябва да бъдат показвани, разкрива Георги Тошев.

Татяна Лолова е от хората, които непрекъснато се самопровокират. Тя непрекъснато изненадваше и мен, и екипа, даде ми големия урок, че човек непрекъснато се учи и може да се променя до края на дните си, посочи още той. 

За новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" журналистът заявява, че няма дори дума, която е измислена.
Всичко е Татяна Лолова.

Националната програма "Татяна Лолова на 90 години" ще продължи на 13 февруари в Сатиричния театър със специален спектакъл по повод юбилея, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова".

Директорът Калин Сърменов ще събере различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената. Идеята е на Георги Тошев, а режисьор е Калин Сърменов – един от любимите колеги на актрисата и герой в книгата "Дневници и делници".

В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Лолова си е партнирала на сцената.

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии "Татяна Лолова и Сатирата", която ще представи Лолова в знакови нейни роли.

В следващите седмици Националната програма ще представи пътуващ спектакъл и изложба, създаването на официален сайт за актрисата, който да събере в електронен архив фотографии, роли, интервюта, бележки, скици, лични дневници и други материали, свързани с живота и професионалния ѝ път в киното и театъра. 

Чуйте още от разговора на Гергана Пейкова с журналиста Георги Тошев. 

Журналистът Георги Тошев с водещата Гергана Пейкова

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината..

публикувано на 29.04.24 в 12:12

Девина Василева с премиера на детския късометражен филм "В болест и здраве"

На 11 май, от 16.30 часа, в Дома на киното, ще се състои премиерата на късометражния детски филм "В болест и здраве" на Девина Василева. Филмът, който е с времетраене 7 минути, е номиниран за "Най-добър късометражен филм"  в тазгодишното издание на  Националния фестивал на българското кино - Награди "Васил Гендов" 2024. Девина Василева..

публикувано на 29.04.24 в 12:03

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 08:05

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53