Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР:

Изкуството да се прави радио е част от познаването на народопсихологията

Милена Димитрова
Снимка: Здравко Петров

В Международния ден на радиото - 13 февруари, именно за Радиото по Радиото е разговорът с Милена Димитрова.
Тя е 
дългогодишен журналист и писател, председател на Обществения съвет на Българското национално радио.

"Това епохално откритие, което през 1935 година в България беше наречено Радио София, днес ни позволява да имаме повече чифтове уши и очи, за да следим едновременно толкова много неща. Радиото в съвременния си вид вече не е просто един любезен глас – мил и окуражаващ, то е една платформа, която побира вече хиляди пъти повече медии в себе си със всичките подкасти – аудио и видео, с мащабния уебсайт, който разбира се, че е първи по доверие през последните години. Имаме възможност да дискутираме чрез радиото като самостоятелна социална медия, неща, които ни интересуват в крайно променливия свят - посочи с вълнение тя и допълни: За мен радиото е ценно и като памет." 

Милена Димитрова разказа за началото на своя професионален път при завършването на радиожурналистика при проф. Веселин Димитров:

„За мен той е един от най-енциклопедичните личности, които въобще са сътворявали, съчинявали, написали, допринесли за историята на Радиото. Той е изследвал и завещаното ни от Сирак Скитник. Да си спомним и за всички гласове, които са надграждали всеки ден, месец, година, епоха дори, трябва да се отнасяме с много голямо уважение към онези, по чиито следи вървим“, каза още тя.

По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"60 от сърце" – театър за деца в неравностойно положение

„60 от сърце“ е благотворителна инициатива на младата продуцентска компания The Balkan Theatre Factory. На всяко тяхно представление се пазят 60 места, които се предоставят безвъзмездно на деца от домове, в неравностойно положение или деца на бежанци. Пред Радио София режисьорът Олег Степанов и актьорите Никола Куцев, и Антон Колев споделиха,..

публикувано на 29.04.24 в 10:49

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята. От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота..

публикувано на 29.04.24 в 08:05

Слънчево над София, с температура около 20°

Днес над Западна България ще бъде слънчево. Над източните райони от страната ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над Централна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там също ще превали, съобщиха от НИМХ. Вятърът от изток, в източната половина от страната от север-североизток ще се..

публикувано на 29.04.24 в 07:35
Даян Русинов и Илона Стоянова

Да си приятел с учениците е въпрос на баланс

След няколко дни ще се честват 145 години от създаването на 117 средно училище „Свети Свети Кирил и Методий“ в град Бухово.  Гости в студиото са Даян Русинов – магистър по музика, преподавател и Илона Стоянова – преподавател по история, цивилизация и философия. Включваме по телефона и директора, г-жа Янка Цекова: "Когато човек има желание за..

публикувано на 28.04.24 в 11:59
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53