Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В кв. "Илиянци"

Третият Зимен фестивал на традициите ще се проведе на 17 февруари

Снимка: Район Надежда

Третото издание на Зимния фестивал на традициите очаква всички любители на фолклора на централния площад в кв. "Илиянци" (бул. „Рожен“ 61) на 17 февруари 2024 г. (събота) от 11.00 ч., съобщават съорганизаторите от район "Надежда", граждански инициативен комитет и читалище "Отец Паисий-1930".

В богатата празнична програма ще могат да се видят народната певица Светла Дукатева, фолклорна танцова формация "Мойто либе" и детски танцов състав към НЧ "Отец Паисий-1930".

Специалното участие на Сурвакарска група гарантира доброто настроение на всички гости. Водещ на събитието ще бъде Анета Вълканова.

Традиционният кулинарен конкурс в категориите домашни вино, пита и баница отново ще зарадва всички посетители на Зимния фестивал. Записване за участие е възможно в читалището предварително или на място в деня на празника.

Организаторите предвиждат специални награди и грамоти за най-добрите винари и най-големите майстори на тестените изделия.

На скарата ще се вихри местен майстор на грила, който ще предлага част от асортимента с благотворителна цел.

Средствата ще бъдат дарени на читалището в кв. "Илиянци".

"Радвам се, че превърнахме Зимния фестивал на традициите в любимо събитие на жителите на район "Надежда". За пореден път ще пресъздадем обичаите "Сурвакарство", "Водици", "Бабин ден", "Трифон Зарезан", "Тодоров ден", "Баба Марта", за да покажем богатството на българския фолклор. Вярвам, че заедно можем да бъдем истински пазители на традициите", заявява инж. Димитър Димов, кмет на район "Надежда".

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мила Роберт

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт за роклята й с трибагреника на "София Прайд"

ВМРО сезира прокуратурата заради певицата Мила Роберт, съобщава БГНЕС. Тя участва в концерта на "София Прайд", където беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я съблече и я хвърли на земята. Под нея певицата носеше същия модел рокля, но този път вместо в бяло, зелено и червено, тоалетът беше с цветовете на ЛГБТИ флага...

публикувано на 25.06.24 в 14:18

Игри, демонстрации и симулатори на Фестивала за безопасност на движението

Близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания са предвидени за Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който ще бъде отбелязан на 29 юни, събота. Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с..

публикувано на 25.06.24 в 10:40

Тежка катастрофа с три жертви на пътя между софийските села Световрачене и Локорско

Тежка катастрофа с три жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата, негов спътник и пресичаща пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи..

публикувано на 25.06.24 в 10:07

Над 50% от лекарите у нас са били жертва на агресия

Повече от половината от лекарите у нас са били жертва на агресия, а всеки втори медик е ставал обект на вербална агресия по време на работа.  Данните са част от социологически проучвания, направени по инициатива на Българския лекарски съюз. Резултатите от допитванията до лекари и до обществото ще бъдат представени днес на форум в София. Ще бъдат..

публикувано на 25.06.24 в 08:07

Всички детски градини в столичния район "Изгрев" ще работят през лятото

За пета поредна година всички детски градини в столичния район “Изгрев” ще работят през цялото лято, съобщи кметът д-р Делян Георгиев.  Разпореждането е от 2020 г., когато всички детски заведения, без изключение, работят през летните месеци. Допреди този период, се е спазвала практиката, както в повечето столични райони, да работят само..

публикувано на 24.06.24 в 14:22

Пазете Витоша от пожари

Забранено е паленето на огън на територията на Природен парк "Витоша" , припомнят оттам в започналия пожароопасен сезон. Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са..

публикувано на 24.06.24 в 13:14
Празникът ще се проведе край езерото в Северния парк

На Свети дух празнува столичния район "Надежда"

Денят на църковния празник Свети дух, Възнесение Господне, е празник и на столичния район "Надежда", припомня Галя Минчева, началник отдел "Образование, култура, спорт и социални дейности" в района. "От 17:30 часа ще бъде в Северния парк, откъм улица "Никола Жеков", при езерото. Тази година избрахме темата да бъде Олимпиадата в Париж. Така че..

публикувано на 24.06.24 в 11:14