Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

280 инструменталисти ще участват в конкурса за деца и младежи "Път към славата" през март

Основният организатор Димитър Кърнолски-младши разказва в "Радиокафе"

Снимка: slavata.karnolsky.eu

В предаването "Радиокафе" гостува Димитър Кърнолски - младши, откривател на таланти, който с времето се е доказал в работата си.
Той е наследствен музикантКато малък, заедно с другите хлапета учат песните “Аз съм българче“, “Даскал кънтри“, “Оркестърът“ и още много други, които са дело на баща му - Димитър Кърнолски. Дядо му Лазар Кърнолски пък е един от първите цугтромбонисти в България, свирил е в Кралския гвардейския духов оркестър, Националната опера и Български национален цирк. Той е и един от първите музиканти в България, които са направили запис на плоча.

Димитър Кърнолски-младши завършва специалност “Пиано“ в НМУ в класа на Милена Павлова. Тогава той участва в множество сериозни музикални изяви като концерта на Найджъл Кенеди в България, участва и в изпълнение на “Реквием“ на Моцарт във Варна.

Завършва майсторски клас при проф. Виктор Чучков. Продължава със специалност „Композиция“ НМА в класовете на проф. Красимир Тасков и проф. Атанас  Атанасов. Успоредно учи и втора специалност „Педагогика на музикалните практики“ в Теоретико-композиторски и диригентски факултет под научното ръководство на проф. Теодора Павлович. Учил е импровизация при Симеон Щерев - създател на легендарния квартет „Фокус“ заедно с Милчо Левиев.

През 2010 г. заема мястото на баща си в организацията на международни фестивали като през 2012-ра заедно с майка си Снежана Полихронова възобновяват националния конкурс "Път на славата" – най-мащабния форум за деца и младежи към днешна дата у нас. 

"Път към славата" носи името на телевизионен конкурс по БНТ, който Димитър Кърнолски-баща инициира в началото на хилядолетието.


Макар да е само на 33, от 15 години е действащ вокален педагог. Последната година работи като продуцент с Венци Венц, VenZy и Ирина Флорин. За тях прави музика, но основният му фокус са младите таланти.

"Водещото в дейността на Арт център Кърнолски е голямото желание да постигаме нещо с нещата, които правим, не просто да се случват", подчерта той, изразявайки благодарност към всички съмишленици и партньори.

  • Изграждането на артиста

"Всеки един талант има своите качества и е добре да се представи на правилното място, да е ясно къде може да се менажира и промотира - смята Кърнолски. - Ние имаме собствена система, жури, в чиято работа не се бъркаме. Много е важно да има разнообразие в професионалното мнение на журито, да има дискусия, диспут, в който да има професионални различия, които да се обсъждат, защото в допирните различни точки ние можем да се срещнем и те обикновено са правилния избор ."

Смята, че в работата с деца е важно те да се забавляват, а дали след това ще станат музиканти, певци или артисти, ще изберат сами.

"Ние трябва да им осигурим едно невероятно и вълшебно време, в което те, учейки неща, дори да не го осъзнават, в последствие с възрастта и времето ще им помогнат в живота и в отношенията с хората", разкри Димитър Кърнолски-младши.

В разговора може да проследите разказа му за първия частен български  фестивал в Италия, който неговия баща създава в началото на 90-те години. Тази година ще има своето 23-то  издание. Единственият по рода си български конкурс се провежда в най-големия лунапарк в Италия – Mirabilandia.

  • Важна част от календара е и конкурсът "Път към славата", който ще се проведе през целия месец март в София. 

Инициативата води началото си от 2004 година в тогавашния "София Ленд". Той е естествено продължение на международните фестивали, организирани от Артцентър  Кърнолски, но бива спрян до 2012 година, след което е възобновен. Тази година са записани за участие 280 инструменталисти, като във всички категории ще има и стипендии. По думите на Кърнолски, нещата са сериозни, с преподаватели, сред които проф. Атанасов и проф. Тасков, при които е учил самият той.

Първата част от програмата ще започне на 2, 3 и 4 март с участието на вокалистите, втората част на 9 март е фолклор, на 15, 16 и 17 март е програмата на инструменталистите.

Чуйте разговора на Боян Бочев с Димитър Кърнолски-младши.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подлез или градска тоалетна

Подлезът на Ботевградско шосе при първата спирка на трамвай 22 се използва предимно за облекчаване на физиологичните нужди на столичани, които са пътували дълго от крайните североизточни квартали на София до автостанция „Изток“. Малцина са тези, които се престрашават да се впуснат в това подземно приключение с аромат на неподдържана градска..

публикувано на 03.06.24 в 09:04

Отново слънце преди обяд, следобед - дъжд

Днес преди обяд ще преобладава слънчево време. Около и след обяд отначало в западните райони, по-късно и на изток, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, на повече места в западната половина на страната, съобщиха от НИМХ. В Западна и Централна Северна България има условия за значителни..

публикувано на 03.06.24 в 07:35
Владимир Стоянов в розоварната си

В Буново по розобер

Гостуваме на Буново, където преди много години са засадени първите роза дамасцена, а първи пред микрофоните ни е Владимир Стоянов - Председател на УС на Сдружение „Българска розова долина“, от чиято розоварна излъчваме: "Тук е изключително красиво и спокойно, всички сме роднини, Петровския род е най-големият. Хората са дружелюбни. Всеки ще те спре и..

публикувано на 02.06.24 в 10:13

Историята оживява - Трактатът на Петър Богдан

Петър Богдан съставя първият исторически трактат в новата история на България. Той носи заглавието “За древността на бащината земя и за българските дела”. Годината е 1667. Говорим в детайли за изключителната личност на Петър Богдан и неговият основополагащ трактат с д оцент Василев, преподавател по класически езици към Софийския университет..

публикувано на 01.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Биографията на Алеко Константинов

Разговорът е с изкуствоведа Иво Милев, автор на книгата “Алеко Константинов - Das Wunderkind”: "Алеко Константинов е част от една моя стратегия за биографии. Задачата ми е да изведа една друга линия. От 90-те се забелязва нарастваща тенденция на "херменевтика на подозрението". Има опити да се демистифицира Алеко Константинов. Той е един от..

публикувано на 01.06.24 в 15:00
Лобното място на Дилинджър

Адресите на любовта - Гангстерска афера - Анна Акълиева

Българска любовница предава гангстера Дилинджър на ФБР Добричлийката Анна Акълиева, известна в САЩ под името Анна Сейдж издава обявеният за национално издирване Джон Дилинджър и прибира наградата за главата му. Един от най-известните гангстери от 30-те години на ХХ век е извършил 66 обира на банки, а бягството му от непристъпен..

публикувано на 01.06.24 в 14:00

Шевицата говори

Фестивалът "Българите, кои сме ние"  в град Сливница, е с  деца и младежи на възраст от осем до 29 години, разделени в категории.  Фестивалът съдържа конкурсна програма, майсторски класове и работилница с лектори от страната и чужбина. Подробности от  организатора: Маргарита Божкова: "Това е труд на децата от сценария до реализирането му. Има..

публикувано на 01.06.24 в 12:00