Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не носия, а премяна

14 претендентки с бяла кюстендилска сая

Отново сме в Кюстендил по един много красив и специален повод с художника Евгени Серафимов:

"Бялата кюстендилска сая, можем да я видим в картините на Майстора - в съзнанието ми съм искал да покажем момичетата в Кюстендилска пролет с нея. Успях да издиря 14 комплекта, това са от всички села, за да могат девойките да я покажат.

Белодрешното облекло се сменя естествено с чернодрешно. После е била само за момичета. Носиите са се поръчвали при терзиите в града, семействата са събирали стотинка по стотинка за тази празнична премяна. Успявали са да съберат само за черна, бялата е била разорение. За последно се носи на сватба, а традицията е била да остане за последния земен път и затова няма много останали.

Факт е, че се обръщаме към корените си, но като във "Времеубежище" е малко "около". В България като се каже "носия" се лепва изкуствено цвете. На 16 март е изборът на девойките. Интересно е, когато съвременните момичета се докоснат до дрехата - тя структурира един поглед, една усмивка, различна от селфитата и фотосесиите.

Всяка сая има своя история, гайтанът ми напомня разорана нива. Една от тях е спасена от кофа за боклук заедно с 3 черни саи. Сега е перла сред 14-те носии и един от кадрите е като в "Молитвата" на Майстора. Това не е възстановка, съвременните момичета обличат дрехите на техните прабаби."


По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изхвърляме по 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно

България отделя 93 кг хранителни отпадъци на глава от населението годишно. Това става ясно от данни на Евростат за 2022 г. Едва 40 кг от тях идват от домакинствата. Други 22 кг са разхищения в производствения сектор, а 15 кг - в ресторантите. 10 кг се изхвърлят в първичното производство като земеделие и рибарство, а 6 кг се губят по веригата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:17
Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston не забравя родната сцена

Младият композитор, продуцент и китарист Bob Vogston (Борислав Панков) разказа пред Радио София за актуалните си проекти, за музиката, която създава, за любовта към фолклора и съвместния албум с “Мистерията на българските гласове“ . От няколко години той живее и твори извън България, но поводът да го открием тук, беше музикалната..

публикувано на 10.10.24 в 16:51

Книгата "Царят на акварела" представя историята на художника Константин Щъркелов

Кристина Тужарова е художник, преподавател, изследовател на историята на художественото изкуство, лектор в поредицата беседи "История на изкуството за любители" и автор на книгите за деца, посветени на големите ни художници Владимир Димитров - Майстора и Иван Милев. Тя е автор и на книгата  "Щъркелов - Царят на акварела" , която увлекателно..

публикувано на 10.10.24 в 15:37

За първи път у нас поставиха на момиче 3D принтирана индивидуална протеза

За първи път в България 11-годишно момиче ще движи рамото и ръката си отново – благодарение на уникална операция, с която е премахнат тумор и е поставена индивидуална 3D протеза , съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал Пловдив. Детето е имало  злокачествен тумор на дясната лопатка скапула, обхващащ и дясната раменна кост. Екипът от..

публикувано на 10.10.24 в 15:19
Зорница Славова

Българите не искат да учат през целия си живот

Новите данни на Евростат за ученето през целия живот (УПЖ) на възрастните хора (25-64 г.) показват, че и през 2023 г. България е на дъното в ЕС. Още по-смущаващ е фактът, че делът на хората, участвали в някаква форма на образование и обучение в страната, дори намалява спрямо проучването от предходната година. Той достига 1,4% и вече е почти десет пъти..

публикувано на 10.10.24 в 14:56

Детските игри пресъздадени през танца и движението в инициативата "Невидимата площадка"

Иновативна и полезна инициатива "Невидимата площадка" ще се проведе на 12 октомври в Южния парк. Тя се организира от сдружение "Безопасни детски площадки“.  Организаторите приканват да поразмишляваме по въпроса – бихме ли могли да играем днес без да има специална детска площадка? Разговаряме с Любов Жеглова, която..

публикувано на 10.10.24 в 14:24

Започна 18-ият Национален конгрес по кардиология

Започна 18-ият Национален конгрес по кардиология , който ще се проведе до 13 октомври в Пловдив. Форумът е най-голямото събитие в научния календар на Дружеството на кардиолозите в България и се провежда на всеки 2 години. Тази година събитието е специално и минава под знака на 50-годишния юбилей на Дружеството на кардиолозите в България . Ще участват..

публикувано на 10.10.24 в 13:56