Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова идея за паметника на "Альоша"

Снимка: фондация Екатерина Каравелова

Фондация "Екатерина Каравелова" предлага три българки, които си нямат паметник, да заемат мястото на "Альоша" в Пловдив. Кампанията им е по случай предстоящия празник посветен на жените - 8 март. Това са Елисавета Карамихайлова, Яна Язова и Надя Дункин. Всяка от тях пример за научен или литературен гений, за смелост и застъпник за справедливост. Подробности разказа Марина Кисьова де Хеус, председател на Фондация "Екатерина Каравелова", изпълнителен директор на фондацията.

"Нашата дейност я развихме по много естествен начин на базата на нуждите, които срещахме на терен. Социалният формат обедини в доброволческа общност жени от 11 града. Заедно с тях организирахме 130 събития, които дадоха думата на близо 300 жени да споделят своите истории и да вдъхновяват в продължение на 4 години. В момента го спряхме за малко като доброволческа инициатива, но за сметка на това започнахме да организираме инициативата "Тя в Европа", сподели Марина Кисьова де Хеус.

Тя отбеляза, че отначало са започнали като екип от доброволци, но с течение на времето са започнали да работят по политики чрез изследователска дейност:

"Направихме едно социологическо проучване, публикувахме доклада "Гласовете на жените в България". В него имаше дълбочинни интервюта с жени от всичките шест региона в страната, за да разберем какви са проблемите на жените в нашата страна. Ние имаме много данни от ООН, от ЕС, обаче те не са специално за България. Резултатът от този доклад показа, че насилието е един от водещите проблеми. Благодарение на Истанбулската конвенция поне имаше повече внимание към този проблем и вече много по-лесно се говори и той повече се засяга в медиите."  


Марина Кисьова де Хеус отбеляза, че темата за насилието е адресирана през застъпничеството на партньорски организации на фондацията. Фокусът през последните две години е насочен към участието на жените в политиката. Най-новата кампания на Фондация "Екатерина Каравелова" е паметникът на "Альоша" в Пловдив да бъде преплетен с фигурите на три българки, които са били репресирани по времето на комунизма.

"Яна Дункин е актриса от Пловдивския театър, но през 60-те години я изпращат в лагера в Скравена. След 1989 година тя е една от първите жени, които говорят за лагерите и е един от основните свидетели. Това, което се случва с нея е, че през 1994 година е убита по особено жесток начин. Предполага се, че причината за нейното убийство е това, че е свидетел", каза Марина Кисьова де Хеус.

Инициативата ще продължи под различни форми.

"За мен е важно не само да говорим за паметника, за неговото махане, или не, а за травмата, която е в обществото и която според мен има нужда от преработване. На първата дискусия, която ще организираме по тази тема ще поканим психолози. Може би трябва малко поне да излезем от чисто политическото говорене по тази тема", заяви Марина Кисьова де Хеус. Тя призова всеки, който би искал да участва в инициативата да се свърже с Фондация "Екатерина Каравелова".  

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00