Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-малкото сделки не водят до спад в цените на недвижими имоти

Снимка: Георги Нейков

Българите са спестили 2 пъти повече пари в сравнение с взетите кредити. След 2021 г., когато са реализирани рекорден брой сделки, индексът за цените на имотите до 2023 г. бележи ръст с 16-17%.

Ако има промяна в лихвите след влизането на страната ни в еврозоната, тя ще е много малка и ще е обусловена от разликите в нивата, а не толкова от превалутирането.

Това обясниха пред БНР-Радио София Добромир Ганев -  председател на УС на Национално сдружение Недвижими имоти, и Георги Заманов - главен изпълнителен директор на една от големите банки у нас.

По данни на Ганев има поскъпване с 10% за последното тримесечия на 2023 г. в сравнение с последните 3 месеца на 2022-ра.

В някои райони на София поскъпването от 2019 г. досега може да достигне и да надмине 30 процента.

През последната година и половина у нас се купуват имоти повече за удовлетворяване на жилищна нужда, отколкото с инвестиционна цел. 

Дребните инвеститори изчакват момента за влизането в еврозоната, допълни Добромир Ганев, но ако човек разполага със свободни средства и сега е добър моментът покупка на имоти с инвестиционна цел. Според него, не бива да се изненадваме, ако след приемането на еврото у нас, има наплив на интерес и от чужбина по отношение на имотния пазар. Той обаче се влияе дори и от фактори като подобрение в доходите, идването на студенти в София.

"Намаляване на сделките не води до намаляване на цените. Депозантите подпомагат кредитополучателите и имотния пазар. Когато пристъпваме към такива действия, добре е да сме по-информирани, защото се правят големи инвестиции."

Участието в еврозоната ще повлияе положително в дългосрочен план на много процеси, отбеляза още Ганев. Той обаче не отрече, че в Хърватска имотите са поскъпнали с 13% след влизане в еврозоната.


След 2020 г. ковид кризата даде тласък на покупка на жилища, защото мнозина искаха да работят от вкъщи и им трябваха повече помещения, отбеляза Георги Заманов.

Добрите условия по ипотечните кредити направиха покупките на жилища достъпни. Подпомагането се прави за 15, 20 или 25 години. Ако например се вземе кредит от 100 000 евро при 2,5 лихва, месечната вноска е около 900 лв. От тях 420 лв. са лихва и 480 – главница (с течение на времето съотношението се променя).

"Българите обичат да инвестират в тухли и керемиди, в собствени жилища и недвижими имоти. И много често изплащат предсрочно изтегления си кредит.

Ако има увеличение по лихвите след влизане на България в еврозоната, то ще е с 0,1-0,2 на определен период, регламентиран в закона – 1-2 пъти годишно. Методологията за определяне на лихвите е добре описана в договорите и в сайтовете на банките."

Заманов посъветва който има свободни пари, да ги депозира в банките, където автоматично ще бъдат превалутирани, когато дойде датата за евровключването.

"Ако човек или семейство има нужда от дом, по-добре е да се потърси нужното жилище, дори и с помощта на ипотечен кредит."

Чуйте разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лили Големинова

На Цветница с Лили Големинова

Лили Големинова е една от емблемите на Радио София. На имения ѝ ден е само музикален редактор, но и следващата неделя е автори и водещ на неделното Радиокафе: "Много се радвам, че празнувам на този ден. И аз съм кръстена на баба си, една изключителна жена. Много е направила за кариерата на дядо ми, имала е музикални амбиции, но я е оставила заради..

публикувано на 28.04.24 в 10:53
Д-р Иглика Мишкова

На Цветница с Иглика Мишкова

Вторият именик на Цветница, който ни гостува в Радиокафе е етнологът д-р Иглика Мишкова: "Кръстена съм на баба си. Игликата е едно от първите цветя, разбира се - и билка. Ползва се при венци, за лечение, има значението си в културата ни. Първото на Цветница е донасяне на върбовите клонки пред домашната икона и събиране на най-близките хора. На..

публикувано на 28.04.24 в 10:07
Цветанка Йотина

На Цветница с Цветанка Йотина

Цветанка Йотина – Кмет на Община Мирково на имения си ден е първият гост на Радиокафе навръх Цветница: "Обичам си Мирково, всичко, каквото е по силите ми го правя. Кръстена съм на мойта баба, вече имам и внуче, най-малкото, много е хубаво да се въпроизвежда името. Всеки българин трябва да носи вярата в себе си. Вчера в Мирково имаше лазарки. Вчера..

публикувано на 28.04.24 в 09:53

Историята оживява - Музей на българския спорт

Разговорът е с Катя Иванова - уредник на Музея на спорта в София. Дама, която заедно с нейния екип, носи вдъхновение и увереност в бъдните спортни успехи на нашата страна! Снимки от Музея на спорта може да откриете в описанието на епизода. С уговорката, че най-добре да го посетите лично. Припомням - намира се в сградата на Сектор А на..

публикувано на 27.04.24 в 16:00
Никола Фурнаджиев

Адресите на любовта - Никола Фурнаджиев

Поетът Никола Фурнаджиев и съпругата му са бохеми цял живот За поета Никола Фурнаджиев, Христо Радевски казва: “С него можеш да вървиш през цветя и тръни, да си сигурен и спокоен, да ловиш риба, да пиеш вино и да разделиш последната цигара. От близостта с такъв човек ти винаги се чувстваш виновен за това, че вземаш, а не можеш да дадеш“. Със..

публикувано на 27.04.24 в 14:00
Надя Розева

Как изкуството може да гради мостове

Надя Розева – за медалната скулптура и голямата си експозиция в Скопие: Надя Розева е художник, но твори основно в една много специфична ниша – медалната скулптура. В момента в 4 от залите на Националната художествена галерия в Скопие е подредена нейна изложба, която се радва на голяма посещаемост, медийно внимание и сериозен интерес в..

публикувано на 27.04.24 в 13:00
Божана Славкова

Поезията е откровение

Стереотипи и очаквания към жените в литературата – продължаваме дискусията, която започна Литературна агенция София на срещата им на 25.04 с дами от българската литературна сцена. С нас е  Божана Славкова – първият български автор спечелил най-големия международен конкурс за поезия Mili Dueli със стихотворението „Дървото с некролозите“: Ето и..

публикувано на 27.04.24 в 11:56