Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина патриархът на БПЦ и Софийски митрополит Неофит. Поклон!

Снимка: БГНЕС

Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит е починал, потвърдиха за БНР от Светия синод. От там призоваха православните християни да отправят своята искрена молитва към Бога.

"Боголюбиви братя и сестри, на 13.03. 2024 г. след продължително боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, вследствие на многоорганна недостатъчност, се представи в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна църква, който е достоен продължител на делото на своите именити предшественици в най-новата ни църковна история – блаженопочившия Български патриарх Максим, негов духовен наставник, и приснопаметния  Български патриарх Кирил. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва ведно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство – в селенията на праведните и го настани сред избраните отдясно, където с небесните воинства да възпява във вечността с приятен глас Бога", пишат от Синода в съобщение по повод кончината.

До момента няма официално съобщение от ВМА. Такова не се и предвижда. До последно за патриарха се е грижил ръководителят на катедрата по анастезиология и интензивно лечение проф. Николай Петров, на когото от Синода изказаха благодарност.

В утрешния ден ще има заседание на Светия синод, каза в изявлението си главният секретар на Светия Синод епископ Герасим без да посочи конкретен час. На него трябва да бъде решено кой ще ръководи БПЦ и овдовялата Софийска епархия, както и кога ще бъде опелото на патриарх Неофит.

Новината за кончината съобщи по-рано в социалните мрежи митрополит Антоний:

"Бог да прости Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит! Ще остане незабравим в сърцата ни с неговата любов, благост, смирение и търпение! Светъл път, Светейший владико!". 

Негово Светейшество беше настанен в края на ноември 2023 година във ВМА с белодробно заболяване.

Патриарх Неофит оглави Българската православна църквата през 2013 г. В последните години патриархът участва само в най-важните църковни служби и живееше заобиколен от изключително тесен кръг от хора, като неколкократно той беше приеман в болница с различния оплаквания. 

Какво предстои

Най-възрастният митрополит в Светия синод трябва да обяви кончината на патриарха пред останалите православни църкви, президента, премиера и председателя на Народното събрание. Той ще ръководи и църквата до избора на наместник-председател, който трябва да се избере в 7-дневен срок. 

Наместник-председателят трябва да организира избора на нов патриарх, който да се състои най-късно до 4 месеца. 9 от 13-те митрополита в Светия Синод отговарят на условията. Според устава на БПЦ те трябва да са да са навършили 50 години и да са били митрополит от 5 години.

Пред БНТ доц. д-р Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет обясни, че изборът на глава на БПЦ изпреварва всички други избори. Това означава, че вотът за архиерей в Сливенската епархия ще се отложи до определяне на нов патриарх. Архимандрит Никанор също беше категоричен, че първо е изборът на патриарх, а после - на нов митрополит.

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Къде спират водата в София днес

Във връзка с изпълнение на инвестиционен проект за реконструкция на уличен водопровод, на 14 май 2024 г., се налага спиране на водоподаването от 09.00 до 21.00 часа по ул. „Падинето“, с. Кокаляне. Водатата ще спре в района между  ул. „Искър“, ул. „Цар Иван Асен II“, ул. „Йованец“ и ул. „Самоковско шосе“, м. „Дебело гуно“ и м. „Михово блато“.  При..

публикувано на 14.05.24 в 08:13

Протест на таксита в София заради закриването на стоянки

Националният таксиметров синдикат организира днес протест в знак на несъгласие със закриване на таксиметрови стоянки в София . Демонстрацията започва в 10 часа пред Националния стадион "Васил Левски". Тя ще продължи до 12 часа, след което автомобилите ще се придвижат до Столичната община. В хода на протеста автомобилите ще..

публикувано на 14.05.24 в 08:09
Джони Пенков

В София ще има улица "Джони Пенков"

Безименна улица на територията на местността "Манастирски ливади" да носи името "Джони Пенков", предлага в доклад до Столичния общински съвет кметът на район "Триадица" Димитър Божилов. В документа се припомня, че Георги (Джони) Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г...

публикувано на 13.05.24 в 16:11

Одитори ще проверяват движението по спорните три столични булеварда

От Института за пътна безопасност обявиха, че са възложили на екип от одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери да проверят за нередности организацията на движение по три столични булеварда - бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и бул. "Фритьоф Нансен". Целта е да се прекратят спекулациите за незаконност на промените. Продължават..

публикувано на 13.05.24 в 13:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 13:05

Георги Георгиев: Новата организация на движението по бул. "Витоша" и "Патриарха" е незаконна

Въпреки че е задължена по закон, Столичната община изобщо не е поискала съгласуване на промяната в организация на движението на бул. "Патриарх Евтимий", "Витоша" и "Фритьоф Нансен", съобщиха вчера от Пътна полиция. Бившият председател на СОС и настоящ общински съветник Георги Георгиев  (ГЕРБ- СДС)   коментира в профила си във фейсбук:..

публикувано на 13.05.24 в 10:39

Промени в движението на влакове заради модернизацията на Централна жп гара в София

От днес щ е бъдат извършени допълнителни промени в движението на влаковете през гара София-Север ,  съобщиха от БДЖ. Оптимизацията се налага заради сериозните закъснения на композициите през последните няколко дни. С подменен състав и променен маршрут ще се движат редица влакове по северното направление заради модернизацията на коловозите на..

публикувано на 13.05.24 в 08:18