Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

DevHubOne с еднодневна работилница за ученици

Безплатната работилница показва първите стъпки в света на разработването на видео игри за ученици от 5 до 12 клас. Работилницата е подходяща за напълно начинаещи, които никога не са се докосвали до индустрията, както и за запалени геймъри, които искат да разберат каква е магията за създаване на любимите им заглавия. Гост по темата: Васил Анастасов, основател на DevHubOne:

"Имаме готовност за малко повече от 4 работилници на месец, стига да има интерес. Максимумът са 8 деца на сесия, за да можем да им обърнем внимание. Учениците могат да се запознаят с базата и когато искат са добре дошли да разработват своите идеи.
Ключовите теми започват със суха материя - говорим си за жанровете и професиите във видеоигрите и след това минаваме целия ден как да направим малка игричка. После се разработват нива, т.н. левъл дизайн. Не е абсолютно необходимо да имат базови понятия.
В една разработка се обменят информация и опит, не работи само един човек. Подтикваме към взаимопомощ, създаваме благоприятна среда на всички. Аз се чувствам все още на 15. Игрите те карат да имаш и бързо, но и критично мислене. Докато се разработва видеоиграта си мислим как ще се държи крайният потребител.
Изкуственият интелект ми помага в няколко насоки. Когато трябва да обясня на някой артист какво искам да направя минаваше много дълго време, но с ИИ директно казвам каква картинка искам, той ми го визуализира и го показвам на артиста - така се оптимизира времето и контакта. Затова използваме в работилницата ИИ за базови кодове - смени сцена, пусни музика. Като учениците получат базовите познания, вече могат да дадат правилно задание на ИИ.
След работилницата, за децата има други крачки - могат да се самообучават в залата ни. Но да навлязат по-сериозно, имаме курс, който ще е около месец. Децата ще разработват по-сложните неща - контролерите, анимациите на героите.

По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В България са нужни 199 заплати за закупуване на жилище

В България са нужни 199 месечни заплати за закупуване на жилище с размер от 100 кв.м.Това показва проучване, което сравнява цените на недвижимите имоти в 62 държави спрямо средните заплати на местно ниво. Средната цена на имот с площ 100 кв. м е еквивалентна на 114 нетни заплати в Дания, което прави северната страна най-достъпната страна в Европа за..

публикувано на 03.10.24 в 10:48

Млад мъж почина на място след удар с тротинетка в стълб в София

Млад мъж е починал на място, след като се е ударил с тротинетка в стълб в София.  Трагичният инцидент е станал снощи, а сигналът е подаден в 23:50 часа, съобщиха за БНР от Центъра за спешна помощ в столицата. Към мястото на произшествието – на булевард "Симеоновско шосе", е изпратен спешен екип, който само констатирал смъртта на 32-годишния..

публикувано на 03.10.24 в 10:28

Доц. Кристиян Постаджиян: НБУ е реална алтернатива на образованието в чужбина

След откриването на академичната година в Нов български университет (НБУ) се провежда седмицата за ориентиране на студентите – следващи от по-горните курсове помагат на новопостъпилите. "Младите хора влизат „в реалността на живота“ още след първия семестър", отбеляза пред БНР-Радио София доц. Кристиян Постаджиян, зам.-ректор по учебната..

публикувано на 03.10.24 в 09:25
Оранжевото не е само по листата на дърветата

Слънчево, температурите в София ще стигнат до 25°

Днес ще бъде слънчево с разкъсана висока, по-късно през деня над крайните северозападни райони, и средна облачност. Ще духа слаб южен вятър. Дневните температури ще се повишат, максималните ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 25° . По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на отделни места видимостта ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 07:20
Доц. Любомир Киров

Доц. Любомир Киров: Не бива компютърът да отнема времето за пациентите

Председателят на Европейския съюз на общопрактикуващите лекари (UEMO) д-р Тиаго Вилануева (Португалия) ще бъде специален гост на 15-ата годишна Национална научнопрактическа конференция по Обща медицина , която ще се проведе на 3 октомври в кк. „Албена“. Гостът ще изнесе лекция, в която ще представи европейската асоциация и какво е „Да..

публикувано на 02.10.24 в 18:12
Походът за свобода ще се проведе в България за 10-а година

Походът на свободата е поход срещу експлоатацията и трафика на хора

Моника Николова от фондация "А21", радетел за права на хората в борбата с трафика на хора, разказа в предаването „Ритъмът на столицата“ за предстоящия  Поход на свободата, който ще се състои на 19 октомври . По думите ѝ, това е глобално събитие, което фондацията реализира вече 10 години. Той обединява хората от много държави и се провежда като..

публикувано на 02.10.24 в 17:40

Децата, записани в градина, се увеличават с близо 10% за две години

Децата, записани в детска градина, се увеличават с близо 10% през последните две години и достигат до 88% през учебната 2023/2024. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков , който даде начало на дейностите по проекта на МОН „Силен старт“. Финансиране по проекта ще получават 1500 градини и училища с предучилищни групи за..

публикувано на 02.10.24 в 16:34