Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторският подкаст на Диляна Атанасова "Златните приказки" събира малки и големи от над 97 държави в света

Диляна Атанасова създател на подкаста "Златните приказки"
Снимка: Радио София

По повод Световния ден на детската книга 2 април, гост в предаването "Радиокафе" е Диляна Атанасова – автор на обичания от много деца подкаст за семейно споделено време "Златните приказки", в който приказките оживяват и се претворяват като нежен танц на спомените.

Подкастът е с фокус класически и познати приказки. Авторката му Диляна Атанасова се вдъхновява за името му от своето любимо издание "Златна книга на приказките" от '96 година, която е част от детството й. Така от нея се ражда идеята да споделят с повече деца голяма част от класическите заглавия.

Подкастът "Златните приказки" е създаден на 22 юни, 2020 г. Той събира малки и големи и влиза уютно в много домове. Настанява се в сърцата на почитатели от над 97 държави в света, изкачва се на челните позиции в различни класации в България, Германия, Великобритания, Испания, Хонконг, Швеция, Дания, Щатите, Турция, Африка, Норвегия, Сингапур, Казахстан (там дори подкастът е на #2 в Apple podcasts: Stories for kids). Подкастът се слуша дори в Мадагаскар и на Бахамите. Постепенно се превръща от една малка общност, която обича приказки, в една силна и растяща общност от над 30 000 слушатели.

През 2023 година стартира рубриката "Зведен прашец", в която гостува поетесата Мария Донева и представя най-новата си книга "Мишките отиват на опера". След това гостува и Мая Дългъчева с "Приказки от Оная гора". На 24 май участва и Цвета Брестничка с "Небивалица с буквата Ц" от своята книга "Небивалици с буквите от А до Я". Гостува и Петя Кокудева, представяйки премиерно откъс от най-новата си книга "Изобретенията на мечока Дърабъра".

В края на същата година е издаден коледен каталог "Слушай гласа на вълшебството" с цели 14 заглавия със съвременни приказки и специални епизоди съвместно с Детски отдел на Столичната библиотека, където отново гостуват детските писателски Петя Кокудева и Мая Дългъчева.

През март месец 2024 година, в подкаста прозвучава и актуален прочит на класически приказки от любими български гласове от дублажа, театъра и музикалната сцена в България. В кампанията "Приказки от златни гласове" се включват: Орлин Павлов, Симеон Владов, Василка Сугарева, Момчил Степанов, Лидия Михова, Татяна Захова, Николай Николов, Виктор Танев, Иван Велчев, Йоанна Драгнева, Христина Ибришимова, Петя Данкова.

В подкаста "Златните приказки" ще открием и нови детски истории, откъси от романи, стихотворения, гатанки и литературни изненади.

Диляна Атанасова още от малка много харесва да чете приказки, а по-късно, когато става майка тя опитва да чете на глас на малката си дъщеричка. След време, насърчена от свои приятели, започва да чете приказки и пред други малки слушатели.

"Оказа се, че първите слушатели са изключително щастливи и искат още", споделя тя.

През последните години комуникациите са били неизменна част от пътя на Диляна, тя е член и на асоциацията  "Детско сърце", обожава децата, през последните години се посвещава именно на тях, помага им да обичат повече себе си, и да се приемат такива, каквито са.

Чуйте още от интересния разговор с Диляна Атанасова. С нея разговаря Диляна Пейкова.

По публикацията работи: Спаска Давранова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 26.06.24: Консултациите при президента приключиха

Гост в днешното предаване "Форум" беше Тодор Терзиев, който завършил мениджмънт в Нидерландия, работи в сферата на образованието и сугестопедията. Част от обсъжданите теми бяха: Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на правителство приключиха Кога президентът ще даде първи мандат за съставяне на правителство Ще има ли..

публикувано на 26.06.24 в 18:15

Две бъбречни и една чернодробна трансплантация дадоха шанс за живот на трима души

Жена на 48 години от гр. Шумен, изпаднала в мозъчна смърт, вследствие на мозъчна аневризма, даде шанс за живот на две пациентки с хронична бъбречна недостатъчност в УМБАЛ "Александровска". Те бяха избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 6 поканени за оценка от листата на чакащи. Бъбречните трансплантации са..

публикувано на 26.06.24 в 17:05

18-ти випуск получават стипендии по програма "Готови за успех"

Фондация BCause изпрати 18-ия випуск стипендианти на програмата "Готови за успехи". През изминалата учебна 2023 година 122 студенти и ученици в 11 и 12 клас, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция, са получавали стипендия за отлични академични постижения по линия на програмата. Чрез тази програма..

публикувано на 26.06.24 в 16:41

29 юни - Национален ден на безопасността на движението по пътищата

На 29 юни 2024 г. (събота) ще бъде отбелязан Националният ден на безопасността на движението по пътищата. Предвидени са близо 30 различни демонстрации, игри, викторини с награди и запомнящи се преживявания. Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП) заедно с институции и организации партньори отбелязва датата с фестивал,..

публикувано на 26.06.24 в 15:47

София е домакин на 13-ото издание на Балканския винен фестивал

От 27 до 29 юни, София се превръща в Балканска столица на виното. 13-ото издание на Балканския винен фестивал ще посрещне гости в специално изграденото винено градче пред Националния дворец на културата. Посетителите ще имат възможност да дегустират хиляди вина от Балканския регион, включително наградените по време на престижния винен..

публикувано на 26.06.24 в 15:25

Пътешествие през смеха към чувствата в комедията "Ако извикаш нощем с всичка сила"

Димитър Коцев - Шошо е режисьор на комедийната театрална постановка "Ако извикаш нощем с всичка сила". Пиесата е с участието на Александра Сърчаджиева и Петър Антонов по текст на Яна Борисова, а музиката е на Милен Кукошаров. Сценографията и костюмите са дело на Елис Вели. Премиерата на представлението ще бъде на 1 юли 2024 г. на Открита..

публикувано на 26.06.24 в 14:35

Силата на жените в новата изложба на Елина Кешишева - "Контакт"

На 1 юли, в централната софийска галерия ONE ще бъде открита изложбата "Контакт", посветена на Жените Survivors. Автор е изтъкнатата фотографка Елина Кешишева, която представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от слабо в силно състояние, предавайки тази сила чрез контакт с хората около себе..

публикувано на 26.06.24 в 13:55