Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8000 правни консултации са получили лица от уязвими социални групи

Снимка: www.eeagrants.bg

Националното бюро за правна помощ проведе заключителна конференция и представи резултатите от изпълнението на проект "Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност", проект финансиран от Норвежкия финансов механизъм, който в края на месеца приключва. Мобилни екипи, са предоставили над 8 000 правни консултации на лица, живеещи под прага на бедност в отдалечени населени места и ромски квартали в последните две години, а адвокати и ромски медиатори са работили по 600 случая, свързани с домашно насилие над жени и деца. Подробности разказаха Наталия Илиева, председател на Националното бюро за правна защита и с Данчо Илиев, един от медиаторите по проекта.

"Това е един проект, който позволи на хора от уязвими социални групи да получат достъп до правна помощ и достъп до правосъдие. А достъпът до правосъдие е една много важна категория на право в нашето общество", каза Наталия Илиева.

Тя посочи, че едно от значимите неща на проекта е създаването на мобилното приложение в помощ на пострадалите от домашно насилие.

"Меморандумът, който подписахме с МВР направи устойчива една от дейностите по проекта още от времето, докато работехме. Защото ние работим проекта в три области в страната - Варна, Велико Търново и Стара Загора, а след подписването на меморандума към този механизъм се включиха и другите области, в които има разкрити регионални центрове за консултиране, като междувременно се разкриваха още такива регионални центрове. Към настоящия момент имаме 22 такива центъра", отбеляза тя.  

Относно устойчивостта, тя каза, че механизмът се прилага още преди да е приключил проекта и в останалите области на страната. Другите възможности са, след като бъде анализирано всичко, да бъдат направени съответните приложения за законодателни промени така, че развиваната дейност да стане устойчива.

"Аз лично считам, че трябва да продължи мобилното консултиране. Ще търсим начин това да се случи. Ние до края на месеца работим по проекта, след това екипът ще направи анализ и след което ще направим предложение до съответните органи. Надяваме се, държавата като един добър партньор и като партньор, който заяви явна воля да се справи с проблема домашно насилие да ни подкрепи", посочи Наталия Илиева.  

По темата се включи и един от медиаторите по проекта Данчо Илиев. Той отбеляза, че работата на терен е основно насочена в квартали с компактно ромско население. В мобилни екипи с адвокати и ромски медиатори се осъществяват консултациите за правна помощ по различни казуси. Хората са информирани за мястото, деня и часа на тези консултации.

"Предварително ромският медиатор е направил списък със желаещите и конкретно казусите, по които ще бъдат консултирани. След това адвокатът, заедно с ромския медиатор правят консултацията, като ролята на медиатора е да анализира и да подпомогне комуникацията на адвоката с човека, който има конкретния проблем", каза Данчо Илиев.  

Той отбеляза, че през годините ромските медиатори са разпознаваеми като авторитет и като хора, които подпомагат процеса за приобщаване. В рамките на това, че комуникират с нужните инструменти като език, познания по културата, традициите и обичаите създават една добра среда и климат на комуникация".

Според думите му общността вече е станала сензитивна по темата с домашното насилие и хората от нея вече търсят решение. Но за съжаление една голяма част от тях все още имат страхове, че насилникът след това ще им навреди, или ще им създаде много повече проблеми. Но с помощта и на други институции процесът започва бавно да се променя.

"Лошото е, че при приключването на проекта и ненамирането на устойчивост, това, което е направено до момента ще загуби своето въздействие върху общността.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще върнат ли полигоните в обучението на шофьорите?

За това какво може да се направи за безопасността по пътищата заради зачестилите инциденти и как трябва да протича обучението на водачите говори Росен Рапчев, експерт в Държавна агенция безопасност по пътищата. По думите му пътнотранспортните произшествия са случайни събития, които не са планирани. "Всеки смята, че със своите действия той..

публикувано на 16.05.24 в 09:49

Ще остане дъждовно

Днес времето ще се задържи предимно облачно, като атмосферното налягане ще остане малко по-високо от средното за май. На места главно в западната половина от страната ще има валежи от дъжд, като през деня те ще са слаби и на по-малко места. Вятърът ще е слаб до умерен югоизточен. Минималните температури ще бъдат между 6° и 11°, за района на..

публикувано на 16.05.24 в 07:15

Спортен празник организират от район "Изгрев" по повод Деня на българския спорт

На 22 май район "Изгрев" на Столична община ще отбележи Деня на българския спорт с разнообразни спортни активности за деца от 7 до 17 години. Инициативата бе предвидена за утре, 16 май, но лошото време бе причина празникът да се реализира с по-късна дата. Събитието ще открие кметът на район "Изгрев" д-р Делян Георгиев.   В партньорство с..

публикувано на 15.05.24 в 17:31
Д-р Николай Стоилов

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно и.д. директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Д-р Николай Стоилов е назначен за временно изпълняващ длъжността директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски", след като досегашният управител на лечебното заведение д-р Дечо Дечев отказа удължаване на договора му до провеждането на конкурс. Д-р Стоилов е част от екипа на Клиниката по ревматология към УМБАЛ "Св. Иван Рилски" от 2011 г. Той..

публикувано на 15.05.24 в 17:24
Александра Александрова-Сани(в средата) с Крис Илиев и Деси Попова

Александра Александрова - Сани за пътя към успешната реализация в чужбина и семейните ценности

Александра Александрова - Сани е психолог, която живее и работи в Англия. Тя бе гост в предаването "Добър вечер, София" и разказа за своя житейски и професионален път. Ето какво ни сподели Сани: "Работя в Националната пробация във Великобритания, където водя групи на хора извършили престъпления. Целта на нашата работа е да помогнем на..

публикувано на 15.05.24 в 16:55

В София се състоя Международна конференция "България в еврозоната, кога?"

България е член на Европейския съюз, но не и на еврозоната. Въпреки това страната изрази стремежа си да приеме еврото през 2025 г. Дали, кога и как ще се случи това? За да отговорят на тези въпроси, Асоциацията на почетните консули в България (АПКБ), Българската CFA Асоциация и Асоциацията на банките в България (АББ) организираха конференцията..

публикувано на 15.05.24 в 16:52

Как да се избегне спонтанен аборт

От 1993 година 15 май е Международен ден на семейството. Той е учреден от Генералната асамблея на ООН и целта му е да повишава информираността по въпроси отнасящи се за семейството. По данни на статистика всяка трета бременност в България завършва с аборт. На 31 май 2024 г. от 09:00 до 18:00 ч в Интер Експо Център ще се проведе Форум за женско..

публикувано на 15.05.24 в 16:14