Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята оживява - архитект Георги Овчаров

Днес искаме да ви разкажем за един архитект. Сигурен съм, че във времето сте виждали не една и две сгради или съоръжения проектирани от него. Независимо дали се разхождате по улиците на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Враца, царската резиденция в Евксиноград или село Чепинци.

Стилът на този архитект в различните периоди на живота му се отличава с романтизъм, мащабност, приказни асоциации, строги форми и артистичен авантюризъм в духа на движението баухаус.

Неговото име е архитект Георги Овчаров. И тази година, на 20-и април отбелязваме 135 години от неговото рождение. За да поговорим за личността на архитект Овчаров имам удоволствието да ви представя Яна Алексиева. Тя е режисьор, сценарист, автор на екранни продукции и търсач на красивото в ежедневието. В края на 2022а година Яна, заедно с екипа на Моноколектив, създаде късометражния филм Срещи с архитектурния модернизъм: Биологическият факултет на Софийския университет. Да, тази магнетична тухлена сграда, също е изградена по проект на архитект Георги Овчаров, в съавторство с колегата му архитект Георги Попов.

Благодарности и към екипа на Биологическия факултет, към Софийския университет за предоставената възможност да посетим изумителната сграда, проектирана от архитектите Георги Овчаров и Генко Попов. Снимки от нейните интериор и екстериор може да разгледате тук, а разказът с кратки откъси от книгите, първо - на архитект Неделчо Паскалев - “Георги Овчаров” и “Български архитектурен модернизъм от 20-те, 30-те и 40-те години” с автори Васил Макаринов и Теодор Караколев - в звуковия файл:

Продължаваме с Тео Караколев:
"Георги Овчаров се фокусира върху по-мащабни проекти. Остава със сравнително по-малка бройка сгради, но остава с големи в София и из страната. Той е от архитектите, които не позволяват да му се бъркат инвеститорите, ако ще и да е царят. Фасадната тухла най-се набива на очи в пърия му период, вторият е малко по-строг заради използвания камък. Има тежнение към модернизирания класицизъм.
Още снимки от сгради на арх.Овчаров - тук, а участието по темата на арх. Любинка Стоилова и арх. Тодор Обрешков - в звуковия файл:



По публикацията работи: Людмил Фотев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Има ли решения за преодоляване на демографската криза?

„Здравеопазване и образование: Възможни решения за преодоляване на демографската криза” е темата, която обединява Ротари България и различни институции. На кръгла маса днес в София, те обсъждат глобалните тенденции за задълбочаване на демографската криза и това, че България е най-засегната държава в ЕС. Пред Радио София Христо..

публикувано на 16.05.24 в 15:46

БФЖ ще подпомага организации, работещи с пострадали от насилие

Наскоро Българският фонд за жените (БФЖ) съобщи за нова програма, чрез която ще се инвестират 3,5 милиона лева в подпомагането на организации, работещи на първа линия по проблеми, свързани с насилието основано пола  и домашното насилие. "Вече 20 години БФЖ открито подкрепя организации, които работят по темите за правата на жените,..

публикувано на 16.05.24 в 15:07

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти

Столичната община поема финансовата грижа за 12 деца мигранти и бежанци, които са настанени в София без родителите си. Местната администрация ще обезпечи услуги, свързани с отглеждането и придобиването на специфични умения от децата, докато държавата поеме издръжката за тях. В момента 12-те деца живеят в Център за настаняване от семеен тип -..

публикувано на 16.05.24 в 14:39
Благовест Георгиев

Близки на загинали в катастрофи поискаха оставката на общинския съветник Благовест Георгиев

Родители и близки на загинали на пътя поискаха общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Благовест Георгиев, който избяга от причинената от него лека катастрофа в началото на април, да напусне Столичния общински съвет.  ПП-ДБ-СС пак поискаха Благовест Георгиев да се оттегли от СОС Нинела Върбанова, съпредседател на сдружение "Ангели на..

публикувано на 16.05.24 в 13:36

HopaSus: Технологиите като мотиватор за физическа активност на младите

Ковид пандемията накара да преосмислим много човешки дейности, тласна и образованието в дигиталната сфера. Учителите по физическа култура и спорт също се сблъскаха с безпрецедентни предизвикателства. Заедно с Румъния, Литва и Сърбия, България участва в нов проект, който прави връзка между дигиталното образование и физическата активност...

публикувано на 16.05.24 в 12:44

"Хирон" - дебютна изложба на младия фотограф Ивайло Груев

Проектът "Хирон" на документалния фотограф Ивайло Груев е вдъхновен от дълбоката връзка между конете и хората и цели да я изследва чрез силата на визуалния разказ. Връзката между конете и хората води своите корени от незапомнени времена. Благородните животни първоначално са били опитомявани за транспорт, селско стопанство или военна служба, но..

публикувано на 16.05.24 в 12:35