Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хагабула" на Тодор П. Тодоров тръгна по европейския си път

Снимка: Радио София

Романът "Хагабула" на писателя и преподавател във Философския факултет Тодор Тодоров беше финалист за Европейската награда за литература. Българинът беше сред 13-те номинирани за престижната награда и беше отличен със специално споменаване от журито. Той сподели, че всичко започва с едно хрумване.

"Идеята за този сюжет я имам години преди да напиша романа. Честно казано не вярвах, че ще тръгна към роман с подобна история, но ето, че това се случи. В един момент този сюжет много силно започна да ме дърпа, започнах да чувствам някакво желание да разкажа тази история, която все пак е контра-историческа, тоест противоречи на историческите факти, които познаваме, както и на географските факти. Написах първо един кратък разказ, в който има една история какво би станало ако Колумб не стигне до Америка, а вместо това отиде в Индия. И какво би станало ако американското местно население, т. нар. "индианци" дойдат в Европа", каза Тодоров.

Той добави, че ако се замислим какво би станало, ако се случи това или онова се отключват въображаеми светове:

"Това, че ние не можем да знаем какви биха били последствията от най-дребните ни избори е една голяма загадка, с която постоянно се занимаваме."

Писателят поясни, че сме свикнали да противопоставяме една наука на друга, едно изкуство на друго, а човешкият опит е сложен и се обръща към света по един много богат начин. В него винаги има някакъв момент на въображение, макар в науката също да има въображение. По думите му философията и литературата винаги са били органично свързани, а дори има твърдения, че самата философия би могла да бъде разглеждана като вид литературен жанр. Той даде за пример "Диалози" на Платон, което е художествен текст, но който е влязъл в канона на философията.

Тодоров посочи, че макар романът да не е за България, а да разглежда времето на конкистадорите, той се обръща към съвременния свят и говори за проблемите, които ние носим като модерни съвременни хора. Това са прекъсването ни на връзката с природата, контролиращото ни отношение към природата, отношението ни към другите народи и култури, както и към жените.

"Хагабула" не е книга, която ще даде една много ясна историческа представа за случилото се през онова време, но ще даде атмосферна представа. Все пак историята тръгва от това, как в Европа по това време е пълно със слухове, легенди и митове за откритията в Новия свят, че там има планини от злато, там е изворът на вечната младост и какво ли не. Героите, които отиват попадат не в Америка, каквато я знаем, а попадат в една черна планина на пъпа на света и действително откриват някакви фантастични неща", сподели авторът.  

Наградата освен всичко друго дава възможност книгите да бъдат превеждани и популяризирани на европейската сцена, което е и основната цел на конкурса. По този повод Тодоров е получил серия от предложенията различни издателства извън пределите на България.

"Книгата е универсална, доколкото тя според мен има какво да каже на всеки читател, независимо от коя култура и къде се намира той. Защото много от книгите, които бяха номинирани се занимават с темата за локалното, традиционното, родното на фона на един глобализиран мултикултурен свят", каза Тодоров.

"Хагабула" е спечелил наградата "Роман на годината" в България и е имал много номинации за големи наши литературни конкурси. По думите на Тодоров много от читателите са споделяли, че това, което им допада е стила, езика, както и самата история, която е фантастична и в която няма български реалии.

"Балканските автори не са длъжни да бъдат заложници на своята балканска екзотика, балкански бит и действителност", заяви авторът.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкото село предлага много красив и спокоен живот

В Радиокафе гостуваме на Община Мирково. Анелия Бургазлиева е общински съветник и с нея започваме разговора за развитието на региона, традициите и обичаите: "Дойдохме да живеем в Мирково преди 13 години. Бе най-сериозното решение да продължим живота си тук, след като се роди първото ни дете. Първо направих детски оркестър в Златица. Задавам тона с..

публикувано на 12.05.24 в 11:44

Софийски разкази - Модерният комплекс “Илинден”

С Теодор Караколев от "Български архитектурен модернизъм" за няколко събития, свързани с архитектурното течение между двете световни войни: "Идеята за обиколката (11.5 в 15 ч.) на малките пет кьошета бе да направим обиколката на 5.5, но бе Великден и не стана. Малките са една от легендите на София, за разлика от големите. Запазена е архитектурата от..

публикувано на 11.05.24 в 15:00
Петър Райчев със съпругата си и сина си

Адресите на любовта - Петър Райчев

Журналистка тормози оперен ас Световният тенор Петър Райчев отхвърля ухажването на Надя Герева и тя засипва операта с доноси срещу него Първият българнски тенор с международно признание, Петър Райчев, отхвърля домогванията на журналистката Надя Герова и тя започва да пише доноси срещу него до полицията и директора на операта, който по онова..

публикувано на 11.05.24 в 14:00
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Още снимки - в линка .

публикувано на 11.05.24 в 16:05
Димитър Рангелов с разследващото куче-робот

Практически действия, не само прекрасни играчки

Димитър Рангелов , разказва за неговото изобретение – разследващо куче робот: "Роботиката е лично моя страст от 8-9 клас. Магистратура и все напред, близо 12 години. Тя е в моето портфолио - технологии, наркотици, убийства, експлозиви. Хората обичат криминалета - филми, книги. За съжаление, истината си е истина. Моята докторантура е свързана с..

публикувано на 11.05.24 в 12:01
Антонина Димитрова и Габриела Тодорова

Младите хора винаги са били важни за ЕС

Ролята на младежите и младежките организации при формиране на младежки политики в ЕС с Антонина Димитрова и Габриела Тодорова от НПО Активни политики: "За съжаление, младите хора нямат голяма роля в планирането на младежките политики. Канени са на кръгли маси, където да им се чуе мнението, но трябва да се търсят други начини. Никога в разговор не..

публикувано на 11.05.24 в 11:00
Една от кориците на Кирил Златков

Мост към демократичността

" Ако съдим книгата по корицата " – проект на The convo ангажира популярни български артисти, които претворяват корицата на Българската Конституция – говорим с Добромир Джуров и Иван Хадживеликов от НПО The convo и един от артистите - Кирил Златков: "Фондацията ни е от половин година с цел да помага представянето дейността на НПО. Всеки един от..

публикувано на 11.05.24 в 10:45