Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да планираме пенсионното си осигуряване?

Снимка: Радио Видин

Възможно ли е да постигнем независимо финансово състояние на старини? По темата говори Йордан Генов, изпълнителен директор на MoitePari Consult. Той има над 10 години опит като консултант във финансовата сфера. Завършил е успешно програмата за Дипломиран финансов консултант на Института на дипломираните финансови консултанти (ИДФК). Член е на борда на Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE), част е и от международната общност за финансови консултанти Financial Caddie.

"Процесът на подсигуряване трябва да започне възможно най-скоро. Най-добре би било това да се случи още, когато започнем да получаваме първите си доходи и през 20-те и 30-те си години да започнем да отделяме част от тези доходи за пенсионните си години. Проблемът е, че тогава обикновено сме на етап в живота си, в който има много други неща, за които трябва да се погрижим и те са с по-кратки срокове. Да си подсигурим първи дом, да градим семейство, да подсигурим образованието на децата си. Истината е, че обикновено и съвсем разбираемо приоритетите на хората са да подсигурят първо тези не малки и по-краткосрочни финансови цели. И чак обикновено в 40-те и 50-те си години започват вече да се усещат, че трябва да помислят и за пенсионните си години, а да не разчитат само на държавата, защото това ще доведе до драстично намаляване на финансовия ни стандарт след това", каза той.

По думите му ако започнем да се осигуряваме по-късно ще трябва да отделяме повече средства, отколкото ако сме започнали да се осигуряваме по-рано. Той отбеляза, че в момента има много и най-различни финансови и спестовни инструменти, в които можем да инвестираме, като пренесем покупателна способност на тези спестявания, тоест те да не бъдат изяждани от инфлацията, а дори и да ги увеличим. Често срещани алтернативи са доброволните пенсионни фондове, застрахователни инструменти, взаимни фондове дистрибутирани от банките, както и самостоятелно отваряне на акаунт при инвестиционен брокер. Генов отбеляза, че поради непознаването на тези методи българите избират най-разпространеното нещо - недвижимите имоти.


Относно криптовалутите той каза:

"Целта им е да бъдат алтернатива на сега съществуващата финансова система и дали това ще се случи или не, никой не знае. В някой момент те ще заемат тази роля и ще изместят сегашната финансова система. Има хора, които вярват, съответно влагат парите си в различни криптовалути, има хора, които не вярват и не ги влагат. Това, което мен всъщност ме притеснява е, че голяма част от хората, които влагат парите си в криптовалути ги влагат просто заради една евентуална много висока доходност, която ще получат. Без въобще да се опитват да вникнат във фундамента, кои са потенциални добри проекти на криптовалутите... Един вид ги използват като едно казино. И това е нещото, което е притеснително, защото когато има голям брой хора, които използват криптовалутите по този начин, и както вече сме наблюдавали дълги години, те стават много латилни - имат много резки повишения и резки спадове на своята стойност. Това може да направи така, че много хора да загубят много пари."

От друга страна инвестицията в имот е нещо, което изисква значителен финансов ресурс. Този ресурс е вложен в един конкретен актив, например апартамент, но на този актив могат да му се случат всякакви неща (пожар, наводнение, земетръс и др.), поoчерта Генов.

"Имотите са на сериозни цени, това е голям ресурс, а пък доходността от наеми на фона на тези цени в момента не е толкова атрактивна, че да загърбим останалите финансови инструменти", каза той и добави, че усилията там са по-малко, отколкото менeжирането на недвижим имот."

Според думите му половината от средствата за пенсия се покриват не от вноските, които ние правим в пенсионни фондове, а от данъците. Рискът за поколенията в дългосрочен план е, дали ще има достатъчни данъчни постъпления, които да финансират пенсионната система. За да има достатъчни данъчни постъпления, трябва да има развиваща се икономика, която да създава добавена стойност и печeливши бизнеси, които да генерират данъци в хазната.

На 23 април 2024 г. ще се състои безплатен уебинар "Пенсионирането - мисията възможна", на който ще бъдат дискутирано как човек може да определи каква пенсия е реалистично да получи на базата на сегашното си положение и на какви доходи се осигурява. Всеки желаещ може да се запише на страницата https://www.moitepari.bg/

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всички деца трябва да играят заедно

Ваня Тодорова за новото пространство на конна база "Ахил", която работи с деца със специални образователни потребности: "Мечтата ми е била да бъдем максимално полезни. Сега няма да е само конната база, аз съм ерготерапевт и сме планирали площадка, включително за деца в инвалидна количка. Има рампа да се качи да играе в съоръжение "замък"...

публикувано на 19.05.24 в 11:30
Щерион Пилидов

Сбъднатите мечти на Щерион Пилидов

Щерион Пилидов за новата си песен (но и за произхода на запомнящото му се име): "Аз съм музикант под наем, композирам за доста хора, за съжаление не остава много време за мен. Работя с Ритон, Авеню, Камелия Тодорова. Много различни стилове, това ме развива доста като музикант и човек. Започнах да се занимавам с музика на 16 г. Преди се..

публикувано на 19.05.24 в 11:09
Даниела Тошева

Обучение чрез предизвикателство

"Зелени момичета в помощ на кръговата икономика" - Даниела Тошева, член на управителния съвет на АЛДА Асосиейшън. Развива собствен бизнес в една непопулярна за жени сфера - метали. Впоследствие започва бизнес консултантска дейност в подкрепа на стартъпи и малки и средни предприятия,  занимава се с Европейски проекти като консултант. АЛДА Асосиейшън е..

публикувано на 19.05.24 в 10:45

Читателят не се дистанцира, а съпреживява

Пламен Тотев за романа "Арката на лястовицата"  на датската писателка  Сисел -Йо  Гейсен  ( изд . „ Персей “ ) , който „Уолстрийт Джърнъл“  нарежда сред  „10-те най-добри мистерии  на годината “: "Авторката е биолог, но по ген и талант е най-вече писател. С това постига световна известност. Тя има по-различен поглед за нещата, познава..

публикувано на 19.05.24 в 09:46

Историята оживява: Колоездене България от XIX-и век до днес

България се радва на сериозни традиции в колоезденето. И заедно с моите гости, ще ви разкажем подробностите.  Гостите са Драгомир Кузов - председател на Българска федерация Колоездене, основател и изпълнителен директор на българската компания за производство на велосипеди DRAG и Веселин Стоилов “Спиро” - продуктов мениджър в DRAG и бакалавър по..

публикувано на 18.05.24 в 16:00

Софийски разкази - Българският исторически комикс

Д-р Александър Въчков за Национална изложба на българския исторически комикс: " Таблата са около 170 на брой. Бях изненадан какви неща притежавам. Непрестанно сканиране на нови комикси. Резултатът може да се види на 2 етаж. Издирихме около 110 иммена, но не всички имаха добро качество. Историческият комикс е сред най-застъпения вид...

публикувано на 18.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Димитър Шишманов

Синът на проф. Иван Шишманов се венчава за по-възрастна с 23 години дама Синът на проф. Иван Шишманов, писателят и дипломат Димитър Шишманов, се залюбва със семейна приятелка на родителите си - съпругата на генерал Сава Савов Пенелопе Калъпова. Току-що завърналият се от следването си в Женева младеж е на годините на най-големия от тримата ѝ..

публикувано на 18.05.24 в 14:00