Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има ли пряк сблъсък между Иран и Израел?

Израелски бойци в Газа наблюдават как булдозер разрушава горяща сграда.
Снимка: АФП

1) Върховният съд на Аризона реши, че американският щат се връща към изпълнението на драконовски закон, който забранява абортите. Изключение се прави за случаите, в които процедурата е необходима за спасяване живота на бременната. Решението бе заклеймено от Белия Дом и даде нов живот на темата за абортите. Какво се отличава в отзвука след този случай? Върховният съд на Аризона реши, че щатът трябва да се придържа към закон съществувал поне от 1864-а година. В мотивите си единият съдия от консервативното мнозинство посочва, че такъв важен въпрос трябва да се реши от гражданите посредством подкрепата им за закони – един вид връщаме се към закон, защото в закона е отразена волята на гражданите. Да, обаче въпросът който се повдигна е защо се връщате към закон от момент в историята, в който жените не са имали право да гласуват и Аризона не е бил американски щат?

Какъв е вероятният отговор? Някои анализатори тук посочват, че отговорът може да се намери в процедурите, по които някои щати избират съдии. Тук в Америка съдиите в някои щати се избират от граждани, а в други се назначават от политическа фигура. В Аризона съдиите във Върховния съд се назначават от губернатора. Също трябва да се има предвид желанието на губернатора да промени посоката на съда към консервативна. С други думи системата е позволила назначаването на съдии, които да вземат такива решения – решения, които може и да не са подкрепени от обществото.

И сега започва да се говори за прекалената консервативност по теми като аборта идваща от различни географски точки тук и за това дали това няма да коства поддръжници на републиканската партия. Вече виждаме разногласия и те са изразени от Доналд Тръмп  - очаквания да бъде номинация на републиканците за изборите за президент. Тръмп заяви, че решението в Аризона е било архаично и прекалено. Тръмп изтъква, че въпросът за абортите трябва да се решава индивидуално от щатите и това е основният наратив на републиканците, но случаи като този в Аризона е обезпокоителен преди изборите. Да не забравяме, че именно темата за абортите бе една от основните, която се смяташе за решаваща за гласувалите, помогнали за успехи на демократите на междинните изборите. Дори симпатизиращи на десни идеи коментатори по Фокс като Шон Ханити предупреждават републиканци, че ще е "политическо самоубийство" ако не подкрепят някои изключения при законите против аборт.

2) Към една външнополитическа тема. Израел се готви за възможно нападение от Иран. Преди около две седмици при атака срещу консулството на Иран в Сирия загинаха 13 души, в това число и висши военни. Приема се, че Израел стои зад нападението. Съединените Щати смятат, че до ответен удар може да се стигне всеки момент. Това се случва в момент, в който се полагат дипломатически усилия войната на Израел в Газа да не се разрасне. Иран подкрепя Хамас – групировката, срещу която Израел води война. Какво правят Съединените Щати?

Различни медии тук цитират източници, според които до нападение на Иран срещу Израел може да се стигне този уикенд. В тази връзка Вашингтон изпрати предупреждение до служителите в посолството си в Израел да ограничат пътуванията си. По данни на американски официални лица, цитирани от местни медии Иран в момента калибрира ответната си реакция, като от една страна иска да изпрати сигнал, но от друга да не породи по-голямо напрежение в региона. Вашингтон няма официални дипломатически отношения с Техеран, но се използват канали с други страни, като целта е именно една ответна реакция да не увеличи напрежението в Близкия Изток.

Знаете, че напоследък администрацията на Байдън критикува Израел за начина на водене на войната с Хамас, но тази седмица американският президент увери, че Израел има пълната подкрепа ако се стигне до нападение от Иран. В същото време обаче според източници, цитирани от Вашингтон Поуст официални представители в Пентагона не са доволни от това, че Израел не информирал предварително Вашингтон за нападението в Сирия, тъй като такова нападение увеличава риска за американски военни в региона. Предварителна информация е можела да даде време на Пентагона да засили защитите на американски военни и интереси в Близкия изток. Предварителна информация би помогнала и за изграждане на по-добра защита от Щатите и за Израел.

2а) Тази седмица в Белия Дом американският президент Джо Байдън прие японския премиер и филипинския президент, като това изпрати недвусмислено послание към Китай. Какви са акцентите от срещите на фона на използването на разглеждани като опасни тактики от Пекин в Южно Китайско море? Белият Дом описа срещата между лидерите като първата им тристранка на високо равнище. Байдън каза, че твърдият ангажимента на САЩ към тихоокеанските партньори остава.

Ключовата търсена аудитория за случилото се тази седмица се намира в Пекин. Китай в Южно Китайско море използва тактики, които се описват като такива в "сивата зона." Сред тях са насочване на лазери срещу бреговата охрана на Филипините и сблъскване с филипински кораби. Такива тактики се доближават опасно близо до ситуация, в която може да се активизира отбранителният пакт между Вашингтон и Манила. От срещите тази седмица сигналът е, че и Япония е рамо до рамо с Филипините. На критиката Китай отговаря с обвинения, че Щатите покачват напрежението. Разчитането на изявления от Белия Дом показва, че за Вашингтон диалогът с Пекин е важен и се изтъква, че алиансът с Япония е от чисто отбранителен характер.


3) Вчера стана ясно, че бившата звезда по американски футбол О Джей Симпсън е починал на 76 годишна възраст след борба с рака. Ключов момент от живота му бе делото срещу него през 90-те, в което той бе обвинен в убийството на бившата си съпруга и неин приятел. О Джей бе оправдан в това познато като "делото на века." Делото, което е пленило американците и породило дискусии по расови въпроси и такива за домашно насилие, правосъдие спрямо звезди и грешки на полицията. Какви бяха коментарите след смъртта му? В отразяването на смъртта на О Джей Симпсън доминираха кадри от делото за убийството на бившата му съпруга Никол Браун и нейния приятел Рон Голдман. Има един ключов момент, в който защитата му го кара в съда да сложи ръкавици, които се е смятало, че са носени от убиеца. Той поставя ръкавиците и ясно вижда, че не му стават. От там идва и позната фраза към съдебните заседатели от защитата "ако не пасва, оправдай." Други често виждани кадри вчера бяха от продължило с часове преследване на автомобила, в който той е бил малко след убийството – преследване предавано на живо по телевизията и гледано от над 90 милиона души.

Той получава оправдателна присъда. Изходът се приема със смесени чувства. От една страна се говори за неопитни прокурори срещу наети от богата звезда адвокати. Но също по новините могат да се видят огромни групи от афроамериканци ликуващи от изхода от делото като казват, че най-накрая е имало справедливост спрямо афроамериканците, след като десетилетия наред са били третирани несправедливо. Фред Голдман - бащата на една от жертвите (Рон), след смъртта на О Джей Симпсън коментира за Ен Би Си, че смъртта не е била голяма загуба за света. Oт делото за убийството, следено всекидневно от телевизор, нататък нещата тръгват надолу. Срещу него е заведено гражданско дело за убийствата и О Джей губи, като трябва да плати над 33 милиона долара обезщетение. През 2008 е осъден за въоръжена кражба в Лас Вегас. Присъдата му е 33 години затвор, но той условно освободен след като излежава 9 години. Историята на О Джей преди съдебния процес за убийство е вдъхновяваща – за издигане от бедност към един от най-добрите футболисти.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таланти от трети страни сформират резервен ешелон за работодатели от ЕС

Европейският икономически и социален комитет прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕС. Това ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни , отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Очаква се по-късно през годината..

публикувано на 01.05.24 в 16:50
Георги Първанов

Георги Първанов: Най-важният капитал вдигна цената си на пазара на труда

От 6-дневна работна седмица по 12 часа във фабриките преди по-малко от век, светът върви към все по-интелектуален труд и налагането на 4-дневна работна седмица. Ситуацията на пазара на труда много се промени през последните години. Демографската криза, културната промяна, социалните медии, недостигът на работна ръка са фактори, с които..

публикувано на 01.05.24 в 15:15

От днес се променя част от маршрута на столичната нощна автобусна линия № 2

От днес (1.05.2024 г.) се въвежда промяна в организацията на движение на нощна автобусна линия № 2 (кв. "Обеля" – Студентски град), съобщиха от Центъра за градска мобилност. Променя се маршрутът на линията - от бул. „8-ми декември“, по ул. „Акад. Стефан Младенов“, по ул. „Доктор Йордан Йосифов“, наляво по ул. „Акад. Борис Стефанов“, по ул...

публикувано на 01.05.24 в 14:21
Боядисване на яйца за Великден

Деца от различни националности ще боядисват великденски яйца

Фондация "От нас зависи" организират боядисване на яйца в Младост 3 за деца от различни националности. Събитието ще се проведе за втора поредна година. Подробности разказа Весела Деянова, председател на фондацията. "Както сега изключително много работим с украински бежанци, желанието ни беше да създадем една възможност, в която децата, с..

публикувано на 01.05.24 в 13:18

"Първата пушка" - спектакъл посветен на Априлското въстание

Всяка година на 1 май по традиция в Копривщица се провеждат интересни исторически възстановки. Театралният спектакъл "Първата пушка" е възпроизвеждане на епизоди от Априлското въстание, което избухва по нов стил на днешната дата преди 148 години точно на Площад "20 април". От Копривщица предаде репортерът на Радио София Боян Бочев. "Радвам..

публикувано на 01.05.24 в 12:43

"Аз съм мама предприемач" представя майки-мигрантки и професионалния им път в България

„Mom got a job” е кампания на организацията „Мулти Култи“, в която майки мигранти разказват за професионалния си път, въпреки препятствията, с които са се сблъскали. Пред Радио София Бистра Иванова от екипа на „Мулти Култи“ сподели, че кампанията е свързана с емпатия, връзки между хората и интересни истории. „Вече 13 години работим..

публикувано на 01.05.24 в 12:06

Латинска Америка през очите на писателката Кристина Павлова

"Многото стаи" е новата редактирана и допълнена книга на Кристина Павлова. Романът е излизал със заглавие "Изкушени от светлината" през 2006 г. Павлова е лекар, а кариерата ѝ включва и академична дейност в Мексико. Автор е на редица статии и изследвания, както и три романа. "Дните са дни на огромно вълнение, на страшно много емоция от една..

публикувано на 01.05.24 в 11:53