Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Дендрариума на Витоша се събират свидетели на събуждането на гората

Снимки: divotvortsi.bg

В края на седмицата приключенците от "ДивоТворци" канят малки и големи да учат и да се забавляват на Витошкия Дендрариум и околните пътеки.

Събитието на 27-28 април (събота и неделя, от 09:00 ч. до 16:30 ч.) е предназначено и за родители, и за деца, подчертават организаторите.

Сред тях са Петър Будинов и Янко Морунов, които дадоха повече  подробности за слушателите на БНР-Радио София.

"Ще изследваме богатата колекция от дървета и растения, уникални за различните сезони от годината. Ще погледнем отблизо живота им от семенце до вековна гора. Ще се научим да работим с определител на растения. След това ще се отправим пеша към няколко различни точки в планината. 
Ще отделим специално внимание и на най-големите в гората – мечките."


Участниците ще разполагат със специален каталог, който ще им помага в разпознаването на различните видове от растителността на Витоша.

Събитието е безплатно и записването е отворено за всички деца от 7 до 12 години, но местата са ограничени.

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от кадър на Алекс Костадинов

Шест фотоистории провокират на тема "Перфектни тела"

Шест истории на танцьори разказват Коста Каркашян (хореограф и визуален артист) и Алекс Костадинов (фотограф) в изложбата "Перфектни тела" , която ще се открие тази вечер (18 ч.) в галерия „Топлоцентрала – Куб“ . Проектът им изследва начина, по който танцовите артисти разглеждат и оценяват сами телата си . Танцуващото тяло бива..

публикувано на 21.05.24 в 11:23

Mentor the Young: Да надскачаш себе си с помощта на по-опитен

Когато един проактивен младеж има възможност да черпи от опита и познанията на по-опитен човек, тогава се спестява време, спестяват се грешки, повишава се ефективността. Младите хора така се развиват по-бързо и резултатно, а менторът участва и помага за реализация на конкретни цели , които могат да бъдат личностни, кариерни или..

публикувано на 21.05.24 в 09:49

Слънчев ден преди новите облаци

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 07:20

Как кенгуру-грижите лекуват?

За осма поредна година Май е обявен за Месец на отворените врати за много неонатологични отделения в цяла България. Те се включват в кампанията на Фондация "Нашите недоносени деца" за популяризиране практикуването на кенгуру-грижите  към бебетата. По информация на организацията, годишно у нас се раждат около 6500 недоносени деца – 10-12%..

публикувано на 20.05.24 в 17:11

La Femme с концерт в София

Френската супер шик неопсихаделик група La Femme идва в София на 21 май 2024 г. за концерт в Joy Station. Гости в предаването "Радиокафе" бяха част от нейните членове - Саша Гот и Марлон, както и музикантът Илияна Георгиева. По думите на Саша гот концертът ще бъде микс от песните, които са записвали досега, като ще има едно ново парче. Марлон..

публикувано на 20.05.24 в 16:35
Проф. Миглена Темелкова

На шествията за 24 май академичната общност ще бъде с протестни лентички

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията...

публикувано на 20.05.24 в 15:29

Българските домакинства и климатичната неутралност

Участват ли и доколко участват българските домакинства в енергийния преход към климатична неутралност? Гост в предаването "Радиокафе" беше Минчо Бенов - национален директор на "Хабитат България". От организацията работят изключително много за ускоряване на енергийното обновяване на жилищата и преодоляването на енергийната бедност на..

публикувано на 20.05.24 в 15:22