Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популяризиране на социалните услуги сред църковната общност

Снимка: архив

Стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност озаглавен "Социална свързаност и подкрепа". Началото беше дадено с двудневен семинар на 25 и 26 април 2024 г., като събитието се провежда в село Горна Малина и град Елин Пелин. Домакини на семинара ще са Центровете за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан Рилски" и "Таланти и иновации", в които се развиват първите социални услуги към Българската православна църква. Семинарът започна в 11:00 часа с молебен в храм "Успение Богородично" в село Горна Малина, отслужен от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Събитието продължи в конферентната зала на социалния център "Свети Йоан Рилски", намиращ се в двора на църквата. Следобед бяха предвидени презентации по важни теми, свързани с регистрацията на НПО, лицензиране за предоставяне на социални услуги и други.

Вторият ден от семинара ще се състои в социалния център "Таланти и иновации", а участие ще вземат представители на академичната общност – проф. дфн Албена Чавдарова и доц. д-р Костадин Нушев. Проект "Социална свързаност и подкрепа" се изпълнява от Сдружение "Света Богородица" и е финансиран от Фонд "Социална закрила". Неговата цел е да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Църквата. Предвидено е провеждането на още три подобни семинара в страната. Ели Цветанова, ръководител на социални дейности в Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Свети Йоан Рилски" разказа подробности.

"Центровете отвориха врати от 2021 г., но всъщност ние от 10 години предоставяме социални дейности. Ние сме лицензиран доставчик вече от Агенцията за качеството на социалните услуги, а преди беше Агенция за социално подпомагане и Държавна агенция за закрила на детето", каза тя.


По думите й финансирането на центровете като сгради и оборудване е с европейски средства. Всичко останало е благодарение на дейността на Кремиковската света обител, а двата центъра са с държавно делегирана дейност. На територията им в момента се рехабилитират 283 деца.

"Слава Богу за всичко, това мога да кажа. Като открих семинара казах, че ние сме едно много голямо чудо. 17 специалисти работят в единия център и 13 в другия. Финансирането е освен част от дейността, много зависи от желанието и сърцето на всеки човек да се включи в това да рехабилитира, социализира и интегрира дечица, които имат по-специални потребности. Само някой, който не вярва не би ме разбрал. Ние имаме допълнително предоставени услуги, занималня, различни дейности, с които подпомагаме дейността си. Всички деца, които се рехабилитират го правят безвъзмездно на територията и на двата центъра. Това е благодарение на стопанството към манастира и държавно делегираната дейност, която вече три години е част от нашата дейност", каза Цветанова.

Тя подчерта, че срещат огромна подкрепа от хората, управляващите и общинските съвети на територията на двете общини. След навършване на пълнолетие на децата, работата продължава с центрове за настаняване от "семеен тип".

"Повечето центрове за възрастни хора предоставят друг тип социални услуги. Тези деца не се чувстват вече интегрирани в центъра, в който има само възрастни хора. Така, че ние се стараем да направим това. Затова прекрасно работим и с Агенция за социално подпомагане, с дирекцията, която е на наша територия като подразделение. Но няма много такива, които да са за младежи. Ние имаме едно вдъхновение, една сила, една любов и един страх, и това е Господ. Празникът на празниците е след една седмица и слава Богу за радостта, благодатта и възможността да бъдем полезни", сподели Цветанова. И добави:

"Когато човек забрави и се превръща в едно малко богче и смята, че той е постигнал, това не е така. Всичко е за слава Божия. Ние не сме направили нищо, което Той не е поискал да се случи."

В края на май и юни в Неврокопска епархия, Варна и Русе ще се проведат и други подобни семинари.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С отношение и с грижа

На 8 май се отбелязват 10 години от социалната чайна с пътуващите в момента чайници с Мая Донева: "Днес съм в една кола пълна с чайници от Брюксел. 64 чайници от различни части на света, комбинираме ги с децата, получили първа работа в Социалната чайна. В момента съм на една отбивка пред Кьолн. На 8 май сме в София, на 9 - във Велико Търново, на 10 -..

публикувано на 05.05.24 в 11:56

Православието винаги е докосвало изкуството

Евгени Серафимов, създател на школата "Новите майстори" за две събития там: Кюстендил е град на художниците. Но за пръв път ще бъдат представени като иконописци. Факт е, че от около 50 действащи, има доста автори, които се занимават с иконопис. Успях да издиря осем имена и за пръв път ще бъдат представени като иконописци в двора на черквата...

публикувано на 05.05.24 в 09:57
Петко Теофилов пред кабинета си в къща-музей Димчо Дебелянов

Историята оживява - Петко Теофилов, беседа първа

Родният дом на най-нежния лирик в българската литература - Димчо Дебелянов е любимо място за работа и вдъхновение на всеотдайния и решителен копривщенец, за когото ще разкажем днес.  Той се казва Петко Теофилов - първият директор на Дирекция “Музеи” в град Копривщица: Разговор с доц.д-р Марина Теофилова - изкуствовед, преподавател в катедра..

публикувано на 04.05.24 в 16:05
Ул. “Московска”

Софийски разкази - Разходка по “Московска”

Ул. “Московска” е една от визитките на столицата ни. Преди се е казвала "Орханийска". Началото ѝ е при ул. "Малко Търново", където сега е ДА "Архиви". Преди там е била старата часовникова кула, съборена според легендата, по настояване на часовникарските ателиета. Друга легенда свързва къщата на номер 15 с любовница на Фердинанд, но всъщност къщата е била..

публикувано на 04.05.24 в 15:00

Адресите на любовта - Сава Хашъмов

Сава Хашъмов се жени за вдовицата на своя учител Да, наистина имам три брака и доста любовни авантюри, но аз съм зодия Риби - когато се влюбя, се женя - казва в интервю приживе, доайенът на Народния театър Сава Хашъмов. Той играе в академичната трупа 43 сезона, пресъздавайки повече от 100 роли. Елегантен, висок, с аристократично излъчване,..

публикувано на 04.05.24 в 14:00
Алекси Калев

Фестивалът ражда и любов

Мидалидаре рок с Алекси Калев - покана отсега: "Почнахме в 2017, това ще е четвъртото издание. Все още магнитът са артистите, но се стараем хората да идват за фестивалното изживяване. Пуснахме 1000 билета "на зелено", без имена и ги продадохме за 10 минути. Това, което правим е като европейски фестивал.  Миналата година имахме 20000 души за..

публикувано на 04.05.24 в 11:54
Мария Веселинова

Ах тези родители

Мария Веселинова, режисьор на "Ах тези родители" за спектакъла и за отношенията родители-деца: Идеята дойде от сина ми, който много хареса едноименната книжка, писахме на автора, той даде съгласие. Реално ни трябваше добър автор, който да превърне идеята в пиеса. Получи се много добре. Работата не е лесна. Темата е важна за родителите - в спектакъла..

публикувано на 04.05.24 в 10:16