Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Район "Искър" ще посрещне лятото с нови тротоари

Ясен Русев
Снимка: БГНЕС

Как се развива инфраструктурата в Район "Искър" и как върви реновирането на тротоарите по заема, който е бил отпуснат от Столична община разказа Ясен Русев, кмет на района. По думите му както навсякъде в столицата подготовката за лятото тече с изграждането на тротоари.

"Интересното е, че решихме да подходим малко по-холистично и в момента нещата, които предстоят да бъдат направени ще бъдат цели групи от тротоари около квадранти и жилищни сгради, а не просто отделни отсечки в района ни. Това е така, за да бъде осезаема и видима ползата и да затворим тези кръгове с хубави малки квартали  с 5-6-7 сгради. Имаме тази концепция благодарение на нашите колеги - главен архитект, главни инженери, зам.-кмет по строителството и подходихме по нов начин. Иначе работим около училища и детски градини. В момента предстои да се направи един цялостен ремонт около 21-ва детска градина "Ежко Бежко", както около 69 СУ и 89 ОУ. Това са две училища разположени едно до друго с много дълга тротоарна ивица, която може да бъде използвана както за тротоар, така и да направим една красива градина и линеен парк", заяви той.


Ще бъдат ли отделени средства за паркинга на 28-ма Поликлиника, тъй като около нея се строят нови сгради?

"Активно работим по темата да реализираме въпросния паркинг, защото той би побрал доста солидно количество автомобили в зависимост от това, с колко етажа ще успеем да го реализираме. Доколкото знам е включен и в идейния проект за 15 двуетажни паркинга на територията на столицата така, че от мен и колегите зависи да направим добър проект, който да бъде одобрен и включен във въпросната програма за реализиране и с този паркинг да стане още по-удобно" каза Русев.

Той посочи, че вътрешнокварталните улици също ще бъдат ремонтирани. Има доста паркоместа, които са регулирани, тепърва трябва да бъдат проектирани и изградени. Там ще бъдат направени разширения и "джобове", които са предвидени по регулация за да могат да се отворят реални паркоместа. Тази вечер, 26 април 2024 г. от 17:30 ч. на езерото в кв. Дружба 1 ще има открита приемна, която ще е част от следващи такива, на която гражданите и администрацията ще могат да обменят идеи и желания за развитието на района.

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

София е домакин на Food & Beverage Forum

Притежава ли България потенциала да се превърне в международна гурме дестинация – това е една от основните теми, които ще бъдат обсъдени по време на Food & Beverage Forum – първата по рода си професионална среща на шеф-готвачи, хотелиери, ресторантьори и доставчици за индустрията. Тя ще се проведе на 8 май 2024 г. в Event Space 2020 (малкото НДК)..

публикувано на 06.05.24 в 18:22

Суровините - новото политическо и дипломатическо оръжие

От началото на 90-те години на миналия век, т. нар. суровини от критично значение станаха основна и на този етап все още незаменима суровина в производствения процес на много индустриални сектори и на технологиите, от които зависи зеления преход. Необходимостта от тези суровини в съвременните икономики нараства експанзивно, тъй като те са..

публикувано на 06.05.24 в 16:51

Цигуларят Мичо Димитров с 26-а самостоятелна изложба

До 30 май, в столичната галерия „Икар“, цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров представя 26-ата си самостоятелна изложба. Той е роден в Пловдив. Завършва музикално училище, а след това и Консерваторията в София при Боян Лечев и Владимир Аврамов. Финалист е на конкурса „Чайковски" в Москва, лауреат на конкурса „Фриц Крайслер" във Виена...

публикувано на 06.05.24 в 13:56

На акордеон свирят само храбрите

На 6 май отбелязваме Световния ден на акордеона. Това е датата, на която инструментът е патентован. За Калоян Куманов акордеонът е живот. Пред Радио София той сподели, че би разграничил акордеона от всички останали инструменти. „6 май е Ден на храбростта. Наистина този инструмент е за храбри хора, защото много малко хора издържат до край...

публикувано на 06.05.24 в 12:52

Започва новият сезон на "Литературни маршрути"

За шеста година фондация „Прочети София“ организира едно от най-важните си събития - „Литературни маршрути“. Тази година са подготвили 14 напълно нови градски литературни исторически разказа. Автори ще бъдат поети, писатели, литературни историци, изследователи и журналисти. Пред Радио София Тодора Радева от фондация „Прочети София“ обясни, че първият..

публикувано на 06.05.24 в 11:49

Церемония пред Паметника на Незнайния войн и концерт в София

Без парад ще премине празникът на армията. Ще има само церемония пред Паметника на Незнайния воин, както и концерт в София и други градове. Водосветът от традиционната церемония пред Паметника на Незнайния воин ще бъде отслужен от Врачанския митрополит Григорий, оглавил Светия синод след кончината на негово светейшество патриарх Неофит...

публикувано на 06.05.24 в 09:16

Слънчева сутрин на Гергьовден, следобед - дъжд

Днес ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони в Западна България ще е с купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми, съобщиха от НИМХ. Ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София - около 23°. В планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите в Западна..

публикувано на 06.05.24 в 07:35