Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Франц фон Щук. Между светлината и мрака" - изложба посветена на немския художник

Снимка: Радио София

От 16 април до 13 октомври 2024 г. в Националната галерия ще може да бъде видяна изложбата "Франц фон Щук. Между светлината и мрака". Това е първото представяне в България на прочутия германски символист (1863 – 1928), популярен сред широката публика у нас заради творбата си "Луцифер" (1890) от фонда на Националната галерия, закупена в годината след създаването й от княз Фердинанд Български по време на визита в Мюнхен. Сега тя се експонира заедно с дванадесет произведения на художника от колекцията на музея "Вила Щук" в Мюнхен (живописни портрети, митологични и религиозни сцени и свързаните с тях рисунки и офорти), което предоставя общ поглед върху творчеството на автора. Подробности за събитието разказа Ярослава Бубнова, директор на Националната галерия и куратор на експозицията.

"Франц фон Щук е художник живописец, но освен това е скулптур и архитект, както и автор на мебели, стенописи и бижута. Самият той е една цяла художествена академия. Изключително свръх известен и популярен, абсолютна звезда във времето, в което той е живял, в края на деветнайсти и началото на двайсти век. Човек с невероятно щастлива биография, изключително успешен от самото начало. Първото му живописно произведение, което той показва в голяма изложба веднага се купува и произвежда разговори, слухове, критика. Той печели много пари със своите картини и може сам да си избира всякакви сюжети", сподели тя.

С група свои колеги художници Щук създава Мюнхенския сецесион, чрез който се противопоставят на закостенелите похвати в изкуството. Това става няколко години по-рано от известния Виенски сецесион. Неговите съвременници го определят като самоуверен, енергичен, от скромен произход и не се е съобразявал с всякакви очаквания и изисквания, като в един момент става любим художник на множество европейски владетели.

"Той до голяма степен създава немския символизъм. Просто днес ние не го виждаме толкова добре особено тук в България, защото притежаваме една негова картина. Голямо количество теми, които той избира за себе си, отново подчертавам тези, които работят творчески професии си дават сметка колко рядко е това нещо. Той сам си измисля теми", каза Бубнова.

Заради редица скандални творби на Франц фон Щук му се налага да прави около десет копия на картината "Грехът", защото има много желаещи да я купят. Когато княз Фердинанд Български купува картината "Луцифер", художникът още не е бил популярен.

"Идеята ни беше какво всъщност е най-важното в символизма въобще. А то е, че художниците от това направление се опитват да покажат тази страна на човека, която никой не обича. Мрачната страна, лошата страна, склонността да правиш злини, склонността да бъдеш подведен условно казано както змията подведе Ева. Склонността да бъдеш жесток, да не бъдеш добър, всичко това, което християнската традиция отрича и осъжда в своите завети", каза Бубнова.

На 20 април 2024 във Венеция се е провело откриването на 60-тото юбилейно издание на Венецианското биенале на изкуствата, което ще продължи до 24 ноември. Темата е "Чужденци навсякъде". Френска журналистка поставя българския павилион на пето място в списъка на списание "Галери" за най-забележителните щандове на биеналето тази година.

"Този проект въздейства на различни хора на различни нива, именно като художествен проект. Той представлява това, което на по-професионален език се нарича "тотална инсталация", тоест посетителят се оказва в една среда, която цялостно му говори. Това не е картина, пред която ти се намираш в някакъв монолог, при който тя ти говори, а това е една инсталационна ситуация, в която присъстват намерени предмети, които според авторите говорят за миналото, което не изчезва, но при това никой не иска да се занимава с него. Става въпрос за съдбите на хората преживели политическите лагери, конкретно в Белене по времето на комунистическия режим. Инсталацията е съставена от обекти, които всеки един от тях води до различни спомени. Най-важната съставка, това са разговорите, монолозите на тези хора, които разказват своята ситуация по един доста обикновен начин. Това не е политически митинг, не е призив за реваншизъм, или нещо друго, просто хората разказват своята история", отбеляза Бубнова.

По думите й темите за паметта и за това как нещата се случват и изчезват от общата история, но остават в индивидуалната памет е свързана с това, как се капсулира времето и как нашата съвременност съществува и предпочита да избира по-симпатичните моменти в миналото, вместо да се изправи пред него и да направи изводи.

Изложбата е придружена с двуезичен каталог, издаден в партньорство с музея "Вила Щук".

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Никола Стоянов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С над 150 км/ч се е движил джипът по пловдивския бул.

Филип Лазаров: Пътната инфраструктура е по-важна от глобите

Задължително трябва да се подобри преподаването в автошколите , мерките да бъдат строги за шофьори, употребили алкохол и наркотици, а средствата от глоби да се инвестират в инфраструктура и пътна безопасност. Да не търсим сензация при всяка шокираща катастрофа и тепърва да се чудим какви мерки да вземаме, а да започнем още от възпитанието..

публикувано на 15.05.24 в 09:46

Облаци и дъжд, в София - до 13 градуса

Облачността ще остане предимно значителна. Ще има и валежи от дъжд, на повече места в западната половина на страната. В отделни райони, главно в Югозападна и Централна Южна България, валежите ще са временно интензивни. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са предимно между 5° и 10°, в..

публикувано на 15.05.24 в 07:20

Деца измислят лого на Националната телефонна линия 116 111

15 години след отварянето на Националната телефонна линия за деца 116 111 ,  Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) обяви национален детски конкурс за изработване на лого на линията и чат приложението към нея. Участие в него може да вземе всяко дете (само с 1 предложение) на възраст от 11 до 16 години , като авторите имат пълна..

публикувано на 14.05.24 в 17:34

NewBlog 4U е медия за студенти - поколение Z

Своя нова медия създадоха студенти в Нов български университет. Казва се NewBlog 4U и в нея се публикува изцяло авторско съдържание, създадено от студентски редакционен екип по теми, които интересуват младите хора в България. Мотото е „Гласът на студента“. Репортери, оператори, монтажисти, рекламисти, дигитални маркетинг специалисти на..

публикувано на 14.05.24 в 16:39

Поредица от лекции "Бележки от германската фотография" ще представи Гьоте-институт

В края на април в Гьоте-институт стартира серия от лекции с доцент Катерина Гаджева, посветени на фотографията от началото на ХХ век , Историята на фотографията е низ от технически нововъведения, целенасочени търсения и случайности, които остават скрити зад привличащи любопитството образи. Голяма част от тези образи са дело..

публикувано на 14.05.24 в 15:48

Владислав Венев: Потребителите сами дават нужните данни на кибер измамниците

От кибер заплахите и измами може да пострадат и крайните потребители, но и организации, компании. Не можем да говорим само за отделни сектори или сфери. Абсолютно всеки е засегнат или застрашен от несигурността, която внесоха във всекидневието ни цифровите технологии. Това коментира БНР-Радио София експертът по киберсигурност Владислав..

публикувано на 14.05.24 в 15:13

Експерти ще вземат решение за новата организация на движение в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев ще се съобрази с мнението на експерти, за да вземе решение дали да се въвежда новата организация на движение на столичните булеварди "Патриарх Евтимий“ и "Фритьоф Нансен“. Това коментира днес председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров. От 29-и април жители на района протестират срещу проекта за..

публикувано на 14.05.24 в 13:31