Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 17 май до 16 юни в Гьоте-институт

3 творби по темите на живота в дебютната изложба на Надежда Георгиева

Надежда Георгиева в ателието си
Снимка: Личен архив

След доста години живот в Германия и кариера на криейтив директор за големи модни марки, Надежда Георгиева решава да се посвещава изцяло на изкуството. Наема си студио в Берлин и започва да търси собствен изразен език.

За няколко години тя задълбочава артистичната си практика, включваща живопис, скулптура и виртуална реалност. Работи с дърво, керамика, текстил, рисува, шие, бродира, изгражда необятни виртуални светове.

На 17 май 18:30 ч. в Гьоте-институт ще бъде открита нейната първа изложба, озаглавена от самата авторка "Невротичният балет на красотата и разрухата".

"Целият ми живот е бил на ръба на изкуството. Вътрешният ми глас винаги ме е водил да правя креативни неща, но сега реших да направя първата крачка – заяви в студиото на БНР-Радио София художничката Надежда Георгиева. – Различните материали и форми ме предизвикват да се захвана с тях. Импулсите от идеи постепенно изпълват пространството. С времето те диктуват как де се формирам като артист. Ставам канал за енергия, не мога да спра. Паралелно с това се ражда и поезията ми.+

Тя напуска България, когато е на 14 г. Отива при баба си, която е оперна певица в Германия. „Заливаха ме с изкуство, с език, с музика“, казва за онези години. Израснала е в операта, сред аромата на сцената, реквизита. Признава, че късно започва да се занимава със собственото си изкуство. Интересува се от дълбочината на нещата, връзките, преживяването. Насочва се към темите на живота – как успяваме, вътрешния ни диалог, развитието, какви сме като духовни същества, с какво занимаваме другите хора, с какво ги интригуваме да се замислят, какво оставяме след нас (климатичните промени)…


В изложбата ще бъдат показани три най-нови, последно създадени творби. Това са пластики, в които цветята заемат централно място: Wild And Beautiful Entity (текстил), Fragrant Bouquet (керамика, дърво) и A Dance With Time (текстил).

Куратор на експозицията е изкуствоведът Весела Ножарова.

По думите ѝ, Надежда Георгиева е можела да подреди първата си изложба и в Германия. Но занапред може спокойно да излага навсякъде.

"Рядко се среща толкова хомогенен артист, интегритет на живот и работа, търсения. При нея виждаме изключителна отдаденост, вдълбаване, сливане на личност и творчество. В света все повече се развенчава стигмата, че когато започваш да се занимаваш с изкуство, това те обрича на неуспех."

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

  • В рамките на Европейската нощ на музеите в София на 18 май, събота, от 20:00 ч. ще се проведе среща-разговор с Надежда Георгиева и кураторката Весела Ножарова
По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Законът за защита на лицата, подаващи сигнали вече дава резултат

Приемането и спазването на фирмените правила и ценности от служителите се повишава. Тенденцията е валидна в глобален план и е отчетена в последния доклад за спазването на вътрешните правила, почтеността, отговорността и приемането на фирмените ценности, изготвен от EY на глобално ниво (Global Integrity Report 2024).В България лоялността и..

публикувано на 10.06.24 в 16:34
Пламена Велкова-Пам, с Крис Илиев и Деси Попова

"В таксито с Пам Велидис" - реални истории по софийските булеварди

Пламена Велкова е разказвач и колекционер на истории. В социалните мрежи тя редовно описва своите случки при пътуванията й с такси по столичните булеварди. От подобна случка е провокирано и авторското събитие, чиято премиера бе съвсем наскоро - "В таксито с Пам Велидис". "Събраха се изключително много хора, които ме подкрепиха и са чели..

публикувано на 10.06.24 в 16:33
Тодор Галев

У нас има организации и лица с позиции като тези на чужди източници на влияние

Очакваше се ниска избирателна активност . Очакваше се изборна мобилизация сред определени групи население , и то сред тези българи, които са склонни да вярват и да споделят конспиративни и дезинформационни послания . Това коментира пред БНР-Радио София д-р Тодор Галев , директор "Научна дейност" в Центъра за изследване на демокрацията..

публикувано на 10.06.24 в 15:16

Здравното образование е път към личната отговорност за здравето

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат причина № 1 за предотвратима смърт в България и в света. Те намаляват продължителността и качеството на живота, затрудняват здравните системи и предизвикват сериозни икономически щети за държавите. Сърдечно-съдовите заболявания и инсултът са свързани със загубата на 18,6 милиона живота..

публикувано на 10.06.24 в 14:35

Фестивален филм представя старинните детски игри

В гр. Сливница от 31.05 до 3.06.2024 година се проведоха детски игри в рамките на на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Те бяха представени във филм от конкурсната програма на първия Младежкия фестивал "Българите, кои сме ние". Лентата е била реализирана с подкрепата на Община Сливница, Изпълнителната агенция за българите в..

публикувано на 10.06.24 в 13:25
Авторът на стихосбирката

Стихосбирката "На майка България", послание за надежда, вяра и огромна почит към българския дух и слово

В предаването "Радиокафе" отделяме време за поезия, въпреки, че в реалността, в която живеем доминират най-често прозаичните сюжети. На родината ни България е посветил своята едноименна стихосбирка писателят Георги Връбчев. В новата стихосбирка "На Майка България" авторът възвисява бележити личности от българската история и литература,..

публикувано на 10.06.24 в 13:08

При обработени 77,87% протоколи: 7 партии в новото Народно събрание

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 77,87% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие".  Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 12:55