Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откровената "Изповед" на Лев Н. Толстой в ново издание

Снимка: Издателство "Кръг"

Новото издание на книгата „Изповед" на великия руски класик Лев Н. Толстой вече е на българския книжен пазар, 140 години след публикуването й на руски език.

Книгата описва вярата в нашето ежедневие и спазването на християнските ценности в отношенията ни с околните. Изданието е сравнително кратко, около 100 страници, но засяга много важни теми, каза пред Радио София главният редактор Николета Руева.

„Малка книга с големи теми. Ние много държим на тази книга, тъй като тя е първата книга, която издадохме в каталога ни преди повече от 5 години. Това е трето издание, което правим на книгата, но за първи път решихме да направим един по-луксозен вариант, с по-впечатляващ дизайн, иначе вътре съдържанието е същото“, обясни Руева.

Тя добави, че преводът отново е на Денис Коробко.

Лев Н. Толстой е роден с благородническо потекло, но осиротява рано. Пожънал нечуван успех с „Война и мир“ и „Ана Каренина“, в определен момент от живота си, той преживява пълен духовен крах. Именно в есето „Изповед“, което пише три години, Толстой изразява новия си светоглед.

„Когато е на 51 години, Толстой изпада в много тежка духовна криза, която продължава 2 или 3 години. По време на това свое вътрешно объркване, той се отказва от досегашния си живот, самият той го определя в „Изповед“ като „безсмислено зло“ всичко, което е правил до този момент. Отказва се от всичко материално, от светския живот, който е водил години наред, отказва се включително от авторските права на своите текстове, които по това време са изхранвали цялото му огромно семейство“, уточни Николета Руева.

По думите й, в есето „Изповед“ Толстой задава редица въпроси, които могат да бъдат обединени от един общ – какъв е смисълът на живота?

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 64,06% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 64,06% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в..

публикувано на 10.06.24 в 11:51

Радослав Бимбалов: Политиците изместват важните теми много успешно

Политическата ни система не си е взела правилните поуки, дори и от съвремието, не само от историята, каза пред Радио София писателят и експерт по комуникации Радослав Бимбалов. „Резултатите ясно показват – първо, че гласоподавателите трайно са се отказали от интерес към управлението на страната и своя контрол върху това управление, защото..

публикувано на 10.06.24 в 10:16
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Гражданите не намират алтернатива и затова не гласуват

По-малки политически формации са с добър резултат на тези избори заради ниската избирателна активност, коментира пред Радио София Светлин Тачев от "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. „Колкото по-малко хора гласуват, толкова повече бариерата за влизане в Народното събрание, по абсолютен..

публикувано на 10.06.24 в 09:32

7 партии в новото Народно събрание, при обработени 50.96% протоколи

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-тото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 50,96% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", БСП за България, ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 09:09

Жълт код за горещо време в цялата страна, в София - около 34°

Днес ще бъде предимно слънчево и топло. Ще духа слаб до умерен вятър от южната четвърт, съобщиха от НИМХ. След обяд ще е горещо с максимални температури между 33° и 38°, на места в Горнотракийската низина и по-високи, в София - около 34°. Заради очакваните високи температури  за понеделник е обявен жълт код за горещо време в цялата страна. Над..

публикувано на 10.06.24 в 07:35
Атанас Радев

Атанас Радев: Изходът от ситуацията е създаване на правителство с широка подкрепа

Сега големият въпрос е коя политическа партия ще бъде втора, коментира пред Радио София политологът Атанас Радев. „Кирил Петков излезе със свой пост и каза, че няма да се коалира с ГЕРБ и с ДПС. Оттам нататък остава въпроса и не може да се отрече, че ГЕРБ успяват да балансират в такива кризисни ситуации“, каза Радев. Той коментира и..

публикувано на 09.06.24 в 23:33
Доц. Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: 33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори

Най-голяма тревога на тези избори буди рекордно ниската избирателна активност, коментира пред Радио София доц. Иво Инджов - експерт по политически комуникации. „33% избирателна активност е дъното, което достигат българските парламентарни избори. Тя може малко и да нарасне, но със сигурност се очертава да бъде под 2,5 млн. души отишли до..

публикувано на 09.06.24 в 22:26