Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов

Новите велоалеи в София - ако тази промяна беше лесна щяха да я направят още през годините

Снимка: Радио София

През годините велосипедистите многократно са заявявали желанието си в София да има по-добра велоинфраструктура, коментира пред Радио София велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network Милен Ангелов.

„Да има свързани велоалеи, места, където майки с деца спокойно могат да карат велосипед и да се придвижват в градска среда. Ние не сме били толкова вокални, не сме били толкова агресивни. Ние сме правили тихи велошествия, протести и подписки“, каза Ангелов.

По думите му, придвижването с велосипед е необходимост, породена от факта, че градовете са все по-задръстени от автомобили.

„Градът няма накъде да се разширява вътрешно. Със все по-затрудненото движение, все повече хора търсят алтернативен начин на придвижване, включително и с градски транспорт, защото и при него има много подобрения, включително и пеша, с тротинетки, с велосипеди. Има много предимства, много хора ги припознават къде от икономически, къде от времеви съображения“, обясни велокметът на София от глобалната мрежа Bicycle Mayor Network.

Според него, местата за велосипедисти в градовете са ограничени. По отношение на новите велоалеи в центъра на София, Милен Ангелов коментира, че не случайно тази промяна е била дълго отлагана.

„Ако беше лесна тази промяна щяха да я направят още през годините. Това са т.нар. непопулярни мерки, но тя вече е необходима. Разбира се, че ще има мнения против, разбира се трябва да има чуваемост на тези мнения и ако има наистина проблеми свързани с паркирането или с преминаването, те трябва да бъдат адекватно отразени, но това е пътят и неминуемо ние трябва да започнем да вървим по него“, каза Милен Ангелов.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Artone представя новия си сингъл "Handle That"

След поредица от успешни сингли за световни лейбъли, Artone издаде нов сингъл. Пред Радио София той представи „Handle That“, който официално се появи в музикалните платформи на 31 май. В сингъла участва Trombobby като гост-музикант. „Той участва в почти всички мои проекти. В новия ми сингъл „Handle That“ взимат участие невероятни български..

публикувано на 14.06.24 в 14:05

Програмата Digitrans подпомага развитието на малките и средни предприятия у нас

По повод провеждащия се днес форум за кариера и живот в България "Bulgaria Wants You“, в предаването "Радиокафе" се срещаме с участниците в него, които предлагат свои идеи и инициативи в полза на търсещите реализация в страната ни. Борис Банчев от Launch Labs, разказа за нова инициатива в подкрепа на малки, големи и средни предприятия да..

публикувано на 14.06.24 в 13:15

Кариерни възможности на форума "София: Кариера и живот - защо в България?"

В зала 3 на Националния дворец на културата през целия ден днес (14 юни) се провежда форума „София: Кариера и живот - защо в България?“, част от кампанията Bulgaria Wants You . Посетителите имат възможността да се срещнат с вдъхновяващи лектори и с представители на над 80 компании. Те идват на събитието, за да разкажат повече за своята дейност и..

публикувано на 14.06.24 в 12:19

Жена пострада след взрив в къща в Костинброд

78-годишна жена е пострадала след взрив в къща на улица "Обиколна" в Костинброд, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Тя е получила втора степен изгаряния в областта на главата, ръцете и двата крака. Сигналът към Спешна помощ е подаден в 9:39 часа тази сутрин. Екипът е бил на мястото веднага и е транспортирал..

публикувано на 14.06.24 в 11:26

С близо 60% е намаляла популацията на бездомни кучета в София за 16 години

С изменение на Наредбата за разполагане на преместваеми обекти през 2022 г., Столичната община разрешава поставянето на кучешки и котешки колиби за безстопанствени животни, каза пред Радио София Лазар Петрунов – директор на Дирекция „Околна среда“ в Столичната община. Районните администрации дават съгласие за местата, на които могат да бъдат..

публикувано на 14.06.24 в 09:32

Дъжд и гръмотевични бури в петък, температурите падат

Днес валежи ще има на много места и ще са предимно краткотрайни, но интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, съобщиха от НИМХ. Условия за мощни гръмотевични бури и градушки ще има в следобедните часове главно в югоизточната половина от страната. Явленията в Западна България ще затихнат..

публикувано на 14.06.24 в 07:35

Ден на отворените врати в центъра по трансфузионна хематология във ВМА

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Тази година мотото на кампанията е “20 години празник на даряването: благодарим на кръводарителите!“. Денят е и повод отново да се подчертае постоянната необходимост от редовно и безвъзмездно кръводаряване. По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден..

публикувано на 14.06.24 в 06:25