Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българката Виктория Асенова - VikA покори италианската публика

Снимка: Личен архив
Виктория Асенова с артистичното име VikA започва да учи пеене през 2014 г. в школата на Светлана и Емил Струнджеви. Почти веднага става член на детската вокална група "Сладки пуканки" при Националния дворец на децата под ръководството на Светлана Струнджева.

Благодарение на работата ѝ с вокалните педагози започва да печели призови места от детски музикални конкурси.

От 2017 г. работи усилено под ръководството на Емил Струнджев, с когото участва в редица музикални фестивали в България, Румъния, Украйна, Чехия, Германия, Португалия, Казахстан, където печели призови места, награди и нови приятели.

"Първият ми урок протече много трагично. Госпожата ми по пеене много ме хареса. Аз бях много талантлива, тя ми каза имаш талант, защото в тази група конкретно тя подбира деца, които имат талант и могат да пеят и смята, че са добри, но аз това не го осъзнавах и казах на майка ми, че това не е моето. И в последствие, когато казвам, че се влюбих в музиката то не е от пръв поглед, а със сигурност постепенно", разказва за първите си срещи с пеенето 14-годишната Виктория Асенова. Тя споделя още, че учителката ѝ е била строга, но това я е научило, че "музиката е дисциплина".


От 2022 г. VikA е част от лейбъла Joseba Publishig с директор маестро Enzzo Campagolli. В началото на 2023 г. излезе първата й авторска песен „Heart Babe” с автори Giovani Segreti Bruno и Filippo Pianosi, с която VikA, печели нови почитатели в Италия. Част е от проекта „La forza della musica Italiana”, на диригента маестро Enzzo Campagolli.

"Това стана миналата година на един конкурс. Там ми дадоха покана за самия кампус. Той беше в Рим и аз като една обожателка на Италия реших, че ще отида там и всъщност почнахме да пеем. Нямаше учители. Бяхме твърде много деца и в последствие това се оказа, че е кастинг", разказва за преживяването в Рим Виктория. На последния ден от престоя им там, продуцентите се обаждат на VikA с предложение да направят песен заедно. Така се ражда "Heart babe".

Клипът към песента, както и самия трак, са направени изцяло в Италия и вече са разпространени в над 100 музикални платформи и радиостанции там.

На Виктория Асенова - VikA предстои пътуване в Китай и Италия, където неин ментор ще бъде Дада Уи - италианският аналог на Етиен Леви в тамошното шоу "Като две капки вода".

Повече чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Bartók Gothic” - струнните квартети на Бела Барток през призмата на Готик културата и киното

На 1 октомври, струнни квартети № 1, ор.7 и № 4 на Бела Барток ще звучат на сцената на столичен клуб в изпълнение на Art&Shock String Quartet. Квартетът обединява млади музиканти от Симфоничния оркестър на БНР, камерен ансамбъл “Софийски солисти” и частни артистични организации. Проектът “Bartók Gothic” е посветен на красотата на струнните..

публикувано на 30.09.24 в 15:05

Красотата на камерната музика - тази вечер в Първо студио на БНР

Програмата е интересна и предизвикателна. Интригуваща, защото включва творба от сравнително непознатия у нас немски композитор от полски произход Филип Шарвенка, а предизвикателен – защото първото трио на Брамс (макар и написано, когато той е бил едва на 20 години) е мащабно „като катедрала“ по думите на пианистката Рада Чомакова, дългогодишен..

публикувано на 30.09.24 в 13:54

Случай на западнонилска треска е регистриран в София

Случай на западнонилска треска е регистриран в София. Това сочи справката на Столичната здравна инспекция за седмицата 23-29 септември. Според информацията на СРЗИ през този месец са потвърдени 15 случая на заболяването в столицата. През изминалата седмица са регистрирани и три случая на лаймска борелиоза, 6 случая на скарлатина, 7 случая на..

публикувано на 30.09.24 в 12:31

Важно е филмът да носи със себе си силна емоция

На 18 октомври ще бъде премиерата на филма „Гунди – легенда за любовта“, посветен на великия и обичан футболист от миналото, Георги Аспарухов – Гунди. Лентата проследява живота на големия спортист от срещата му с Величка Маркова – Лита, до катастрофата на 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги..

публикувано на 30.09.24 в 12:17
Директорът на завода Николай Савов с PR-а Диана Димитрова

Близо 100 хил. лв. са приходите от рециклируеми материали

Заводът за боклук в София има нова линия за разделяне на определен вид пластмасата, т.нар. PET бутилки. “Когато през 2015 - 2016 г. е проектиран заводът, в него не е било предвидено изрично да бъдат отделяни PET бутилките (това са пластмасовите бутилки от минерална вода и от безалкохолни напитки), а да се произвежда RDF гориво. Това коментира в ефира..

публикувано на 30.09.24 в 11:22

БДЖ с промени в разписанието на влаковете от 1 октомври

БДЖ въвежда промени в разписанието на влакове от 1 октомври, съобщават от дружеството. Промените са въведени за оптимално използване на подвижния състав на БДЖ в участъци с реална необходимост от транспортно обслужване с железопътен транспорт, се посочва още в съобщението.  Една от композициите, които вече няма да се движат, е крайградски пътнически..

публикувано на 30.09.24 в 10:04

Българияте са с най-много собствени жилища в Европейския съюз

България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европейския съюз. Така страната ни остава сред водещите страни по брой на жилищата, което я поставя на първо място сред 27-те държави от ЕС. Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт", на всеки 1000 български граждани..

публикувано на 30.09.24 в 09:58