Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За 6-7 часа на 120 градуса свинското става разкошно

Майстори на барбекю се надпреварват на стадион "Юнак" този уикенд

Снимка: Bulgarian BBQ Championship

Вторият в България барбекю шампионат ще се проведе от 24 до 26 май на бившия стадион "Юнак". Освен условия, категории и награди за състезателите (от България, Унгария и Румъния), организаторите за предвидили и допълнителни стимули за другите сетива на публиката, като подходящо облечени танцьорки, блус (Васко Кръпката с „Подуене блус бенд“, Камен Кацата, музиканти от Северна Македония), диджеи и тематични напитки.

"Навремето Колумб заедно с Новия свят е открил и новия за тогава начин за приготвяне на месо от „диваците“ – отбеляза пред БНР-Радио София Васил Златарев, който въпреки майсторлъка си, предпочита да се нарича барбекю ентусиаст. – Има си специфики – за месото, за зеленчуците, за дървесината, с която се опушва, но най-голямата тънкост при правенето на барбекю е контролирането на огъня. При температура 120 градуса за 6-7 часа свинското става разкошно."

Васил Златарев

Той обясни, че участниците в шампионата ще се състезават в няколко категорииза приготвяне на свинско плешка, ребра, пилешко, говеждо, но ще има и изненада - мистър бокс с 2 вида месо, което предварително не е известно.

Критериите обаче не са изненада: сочност, начин на опушване, проникване през коричката с подправки, крехкост, вкус.

Колкото до качеството на месото: "Не говорим за японците, които правят масаж на кравите и им пускат Моцарт. Но и у нас има достатъчно крафт ферми, с екологично отглеждани животни."

Първенството ще има и състезание за деца - над 6-годишни, с придружител. А всеки победител ще си тръгне с барбекю (съоръжението, не сготвеното).

Чуйте още по темата в разговора на Антония Каменичка.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С автора на Етюдите на София - 10 години в кадри

Софийски разкази - Етюдите на София - 10 години в кадри

Разговор с Иван Шишиев, автор на "Етюдите на София - 10 години в кадри" - книга, осветена на преводача. Посвещението идва дни преди принта. Кой е преводачът обаче? И кой е фотографският метод, използван от автора? "В началото снимах изключително черно-бяла София. Сега е изключително цветна. Някои от началните страници са от първите публикувани кадри,..

публикувано на 20.09.25 в 16:00

Историята оживява - Александър (Сашо) Божинов, копривщенският артист

Наричат го "последният бохем на Копривщица" или "Чичо Сашо" от радиоточката на Копривщица. Като художник рисува своите вдъхновителки и неземната хубост на родния град. Четката му е искрена. Подробности от близкия му приятел Дойчо Иванов, уредник в къщата-музей "Димчо Дебелянов". Но и от друг копривщенец, бивш уредник на същата къща-музей Славимир Генчев...

публикувано на 20.09.25 в 15:00
Йошинори Маеда

Адресите на любовта – Анастасия Макрелова и Йошинори Маеда или първата българка, омъжена за японец

Любовната история на Анастасия Макрелова и Йошинори Маеда започва със затъналия в преспи „Ориент-експрес“ – случка, описана от Агата Кристи.  Японският журналист е приютен в дома на Макрелови, за да не измръзне в неотопления влак, но любовта между него и 19-годишната абитуриентка от Френския колеж Сийка избухва като волтова дъга. И нито..

публикувано на 20.09.25 в 14:00
С Лоренцо Дабове и организатора на фестивала, Винченцо Матерацо (вляво)

Разделението винен юг - бирен север е абсолютен мит

На Фестивал на историческите бири в Требаселеге, Италия ни водят италианският бирен гуру Лоренцо Дабове и организаторът на фестивала, Винченцо Матерацо: "Абсолютен мит е това разделение на винен юг и бирен север. Всичките южни райони сме много заинтересовани от изкуството на бирата. В Италия няма много големи бирени традиции, но всичко правено е много..

публикувано на 20.09.25 в 12:31
Валерия Джукич

Трябва да сме жилави, това е отношение към живота

Новата иновативна платморма за търсене на работа на Bulgaria wants you , ни е представена от Валерия Джукич, главен опертивен директор на Bulgaria Wants you: "Революционна чак, не бих казала, но прагматична - да! Обърнахме начина, по който се търси работа. Хора има, но трудно е за човек да се свърже с компанията, затова решихме да дадем на..

публикувано на 20.09.25 в 11:38

Весело, пъстро, цветно

30-и Юбилеен Ратха Ятра Фестивал в България на   Лятната сцена в парк „Борисова Градина”, на 21-ви септември (неделя) от 11:00 до 20:30 часа. По този повод сме с организатора  Фахрадин Фахрадинов: "Това е духовна традиция, посветена на един Бог с много имена - това е името, на което се покланят, много е пъстро с активности за деца - писане на..

публикувано на 20.09.25 в 11:17

Да могат децата сами да правят разликата между добро и зло

"Пазителите на Фенера: Оскар“ е новият роман на Радостина Николова. Това е първата книга от замислена поредица, която отваря важни теми, като корупцията – по разбираем и увлекателен за децата начин. Романът провокира младите читатели да мислят критично и да имат увереността, че могат да променят към по-добро дори и света на възрастните: "Идеята,..

публикувано на 20.09.25 в 10:24