Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Милен Начев се завръща на родна сцена след 22 години

| Интервю
Милен Начев - диригент
Снимка: СФ

На 30 май, след повече от 20 години отсъствие от родните сцени, диригентът Милен Начев ще застане на пулта на Софийската филхармония. В програмата са подбрани атрактивни пиеси от началото на ХХ век - на композиторите Морис Равел, Пол Дюка, Мануел де Файя и Николай Римски-Корсаков.  

Маестро Начев е след най-високо ценените български диригенти. Между 1994 и 2002 г. той беше главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Работи с оркестри в Букурещ и Белград, а от 2012 г. е диригент на световноизвестната компания Shen Yun Performing Arts, базирана в Ню Йорк. Над 1200 са представленията им в Северна и Южна Америка, Европа, Азия, Нова Зеландия и Австралия. Той дирижира концерти на най-престижните сцени, като Карнеги хол, Кенеди център, Чикагската симфонична зала, Токио опера сити хол и мн.др. 
Със Симфоничния оркестър Шен Юн, наред с музиката, специално написана за всяка танцова продукция, Милен Начев представя и шедьоври на европейската класика - от композитори като Брамс, Дворжак, Чайковски и др.
Какви спомени и емоции предизвиква у него завръщането му на родна сцена след дългото отсъствие, Милен Начев разказа в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер (31 май) в Първо студио на БНР ще бъдат връчени наградите "Музикант на годината", в пет категории -  Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Музикален проект на годината и Музикален педагог на годината. "Тази година за първи път в 33-годишната история на допитването решихме да се вслушаме в много слушателски гласове, които..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Победителите в Конкурса на БНР за поп и рок музика "Пролет`24" - ясни днес

Победителите в новото издание на Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет" , организиран от Българското национално радио, ще бъдат обявени на галаконцерт на 30 май, четвъртък, в Sofia Live Club .  На финала на емблематичното музикално състезание жури от композитори, певци, автори на аранжименти, автори на текстове и..

публикувано на 30.05.24 в 07:42