Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пилигрим в Тайланд" - документален филм с кауза и различен ракурс към туризма

Авторите Ангелина Грозева и Илиян Кузмнов в "Радиокафе"

В предаването "Радиокафе“ разговаряме за "Пилигрим в Тайланд" - съвместен, общ филмов проект на журналистката от БНР Ангелина Грозева и писателят, общественик и социален предприемач Илиян Кузманов, който придобива международна известност с книгата си “Ако срещнеш Буда, убий го“, която е първата от български автор влязла в Топ 20 за най-продавани заглавия в “Амазон“. Преди 2 години издава и втори роман "Дяволът, аз го познавам“, който прави съвременен прочит на Данте, Гьоте и Булгаков. Социалните му дейности в България са в помощ на жени жертви на насилие и на трафик, на деца имигранти, на каузата за подобряване условията в затворите и други.  

Кузманов е сценарист и режисьор на лентата, която дава нов ракурс на туризма - като духовна наслада, а не масово явление.

"За мен филмът е още една социална кауза, защото в него разглеждаме един проблем с масовия туризъм и предоставяме устойчиви решения на проблема, как спонтанния, индивидуалния, свободния туризъм е нещо, което би трябвало все повече да култивираме и възпитаваме“, посочи Илиян Кузманов.

Тази тематика прави документалния филм “Пилигрим в Тайланд“ различен от повечето филми днес, които говорят за глобалното затопляне, унищожената природа, глад, война, алчност, корупция и псевдоморал, критикуващ либерализма най-общо. Това е филм за устойчиви решения, отговорен туризъм и духовно пътуване, изпълнено с удоволствие, спонтанност и свобода.

Авторите му разказват и за социалните предизвикателства пред туризма в Тайланд.

Как започва всичко?

Илиян Кузманов е гостувал в няколко предавания на журналистката Ангелина Грозева. Двама се обединяват в обща кауза в помощ на болно момченце, нуждаещо се от средства за лечение. По-късно Грозева получава покана от него да се включи в документалния проект.

“Първоначално се чудех дали ще се справя, дали ще успея, тъй като за първи път се занимавам с документален филм на такова ниво, но въпреки съмненията ми, реших, че каузата с туризма наистина е важна и с това, че всеки един от нас има личен дълг да променя средата около себе си. Освен това моите родители бяха еколози и от тази гледна точка си казах, че е хубаво да допринасям тази тяхна кауза да продължава, а в Илиян срещнах такова продължение. Мисля, че успяха да се срещнат творческите ни идеи и погледи“, споделя тя.

Известен факт е, че туристическият сезон в Тайланд се движи от една климатична зона в друга, затова туризма там се развива целогодишно, което се случва на доста малко места в света.

"В интерес на истината, да. Туристическият сезон е 9 месеца, като периода от май до август е дъждовен, но пък през останалото време е прекрасно. Три месеца продължиха снимките на филма, обиколен е целия Тайланд. Използвахме различни способи за транспорт – автобус, влак, коли, кораби, лодки, абсолютно всичко. И действително беше едно много интересно приключение“, разказа режисьорът и допълни:

"Времето беше много хубаво и за мен самият беше предизвикателство, тъй като преди това съм бил доста пъти там, но с пътувания и до много други места в Азия, докато в случая беше само там, пътуване в самия Тайланд и беше предизвикателство да го изминеш целия“.  

Посланието

“Това, което се опитвам да покажа и да кажа на публиката, излизайки от социалната кауза беше това, че в действителност всички ние можем да използваме времето ни за почивка, да правим и да виждаме някакви по-различни места от басейна и плажа. Можем да обърнем внимание на местната култура, да видим местното изкуство“, изтъкна Илиян Кузманов.

Екипът на филма включва Борислава Георгиева като ко-продуцент, Никола Александров като оператор и Даниел Ахмаков като монтажист. Премиерата ще бъде на 14.06.2024 г. от 18.30 в НЧ "РИЛА" Долна баня и на 19.06.2024 г., от 14:00 часа в Пазарджик.

Още за съвместния проект на Ангелина Грозева и Илиян Кузманов чуйте от разговора на Гергана Пейкова.


По публикацията работи: Спаска Давранова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Форум", 28.06.24: Президентът връчва първи мандат за правителство

Гост в днешното предаване "Форум" беше доц. Александър Христов - комуникационен специалист и университетски преподавател, както и Иво Инджов, политически наблюдател с интерес в медийните изследвания. Част от обсъжданите теми бяха: Политическият сезон в страната Предстоящото връчване на първия мандат за съставяне на правителство от..

публикувано на 28.06.24 в 18:15
Елена Маркова от инициаторите на проекта

Проектът "От теб зависи" насърчава младите хора да водят по-устойчив начин на живот

С малки, но доста ефективни промени в ежедневието и начина ни на живот, можем да постигнем изключителни резултати за намаляването на вредните въздействия върху климата. Именно на тези промени залагат от сдружение "Обществен компас", насочвайки вниманието на младите хора на възраст между 15 и 29 години към проекта "От теб зависи!“, чиято цел е..

публикувано на 28.06.24 в 16:53

Застрашава ли газовият проект Neptune deep Черно море?

Повече подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 28.06.24 в 15:45

Тръмп и Байдън се изправиха в дебат

Американският президент Джо Байдън и бившия президент Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг в дългоочаквания си първи дебат от тазгодишната предизборна кампания. Двамата се срещнаха в Атланта в опит да убедят нерешилите за кого да гласуват. Байдън като основна задача имаше да успокои избирателите и демократическата партия, да покаже, че ще има..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Програмата на фестивала "Паркът" слиза от покрива край езерото в Бизнес парка

Второто издание на фестивала "Паркът" в София предвижда разнообразна културна програма, която ще се разгърне в рамките на три дни - от 28 до 30 юни, на 3 сцени, при вход свободен, съобщиха пред БНР-Радио София организаторите от сдруженията  "Колективът" и "100 стола". Откриването е на покрива на многоетажния паркинг в Бизнес парка в жк..

публикувано на 28.06.24 в 15:20

Нови критерии за избора на ръководствата на общински дружества

През следващата седмица започват разговори между политическите формации в Столичния общински съвет (СОС) за изготвянето на нови критерии и процедури, по които ще се избират ръководствата на общинските дружества. Инициатори са от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" (Спаси София), които вече са изготвили методология, но..

публикувано на 28.06.24 в 15:05

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

публикувано на 28.06.24 в 14:13