"Досега нещата се движат в желаната посока, гласуването на сънародниците в подкрепа на българската кандидатура е в сила до 25 юни", посочи той.
"Моето влюбване в испанската кухня и конкретно паелята датира отпреди 25 години. При първото ми посещение в Испания през 2000 година, тогава за първи път имах възможност да опитам, да видя и да се запозная отблизо с традиционното испанско ястие. Оттогава насам нещата се развиха доста бурно, имах възможност да готвя с испански готвачи, гостувах на испански семейства, които ме научиха да приготвям испанска паеля по класически семеен тип", разкри Николай Тодорав-Ник пред БНР-Радио София.
По думите му съществува разлика и в произнасянето на името на ястието, но по-важни са визията, съдържанието и рецептите за приготвянето му.
"Всъщност, това е едно ястие за приятели, което в Испания се приготвя обикновено в събота, неделя и през празнични дни, през така наречените фиести, които са характерен начин за забавление, които се провеждат с роднини и големи групи хора, по улици, села, градове, дори и национални такива", разказа Ник.
И допълни, че тя се приготвя обикновено в голям тиган, или тава, която представлява кръгъл съд с четири или шест дръжки в зависимост от размера. Майсторство и предизвикателство е да се готви паеля за повече от 5-6 души.
"Това ме изкуши и така започнах да я приготвям през годините – намерих и закупих подходящо оборудване и започнах на практика да готвя за приятели, фестивали, различни работилници, демонстрации и тук в България."
По-късно е факт и собственият му ресторант, където паелята е в основата на менюто.
Тайната на вкусната паеля е в нейната коричка, така наречения сокарат, обясни още Николай Тодоров-Ник
"Това действително е важен елемент за добре приготвена паеля, тя се получава по естествен начин, ако бъдат спазени всички правила в приготвянето на ястието, там е тънкостта и тайните за доброто ѝ приготвяне. Подправките, които се използват не са толкова много, основата е шафранът. Оттам нататък всичко е свързано с последователността при смесването на продуктите", уточни той.
Състезанието „World Paella Day Cup 2024“ изисква всеки от участниците да представи свой прочит на испанската паеля. Сънародникът ни също има своя авторска рецепта, при това с продукти, които могат да бъдат намерени само в България.
На финала ще бъдат допуснати десет от участниците, от 10 различни държави.
"В момента на финала сме 44 претендента, от 25 държави . Ще бъда благодарен на всеки, който е готов да подкрепи представянето ми", каза още Ник.
Можете да дадете своя вот тук.
Можете да похапнете вкусна паеля приготвена лично от него. Чуйте къде от разговора на Алекс Илиева в звуковия файл.
През страната преминава студен атмосферен фронт. Облачността от запад на изток ще се увеличава. По-съществени валежи ще има в източната половина от страната, където те ще са придружени с гръмотевици. След обяд над северозападните райони облачността ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. Ще духа до умерен северозападен вятър, в Източна..
Познатият на мнозина Ком–Емине има своето естествено продължение – маршрутът Връшка чука – Ком. Около 130 км дива, сурова и непокътната Стара планина, която свързва най-западната българска граница с емблематичния връх Ком. Маршрутът е с 6600м денивелация. Стартът на Дизела ще бъде на 27 август в 19:30. През тъмната част от денонощието..
Пожар гори в квартал "Кръстова вада" в София-съобщиха за Хоризонт от столичната пожарна Сигналът е подаден в 15:06 часа. Изпратени са шест екипа от Столичната пожарна с 20 пожарникари. Горят сухи треви и храсти в района на улица "Мичман Тодор Саев". Причините за пожара все още не са изяснени. Няма данни за опасност за сгради и хора.
Павлина Хинкова ни представя Международната седмица на джаза в Габрово: "За първа година решаваме да пресъздадем традиция - част от ДНК-то на Габрово. От най-първите стилове тя е най-жизнерадостната музика. Превръщаме нашия град в малко подобие на улиците на Ню Орлийнс. Започваме с лектория за 100-годишнината на Оскар Питърсън, "Махараджата на..
Днешната ни радиоразходка е по ул. "Шипка": Една от интересните и артистични улици. Коя е обаче градинката, от която започва разходката и защо? Кога е прокарана и променяло ли се е името ѝ? Впускаме се в историята на Държавното рисувално училище - НХА. Народната библиотека също има интересна съдба и защо не е реализиран цялостния ѝ проект (вижте..
Кой е професор Рафаил Попов и защо е част от рубриката ни "Историята оживява"? Той е един от първите археолози, палеонтолози и спелеолози. Разговорът ни е с Евгени Коев - спелеолог и изследовател: "Професор Рафаил Попов е помнен като един от бащите и на археологията, и на спелеологията, нищо че последната не е във фокуса на обществения интерес...
В последните години паметта за най-добрия и най-дълго управлявалия столичен кмет инж. Иван Иванов се възражда, но много малко се знае за личния му живот. Докато учи в Политехниката в Мюнхен той среща двете си големи любови за цял живот - хидроинженерството и Матилда Хинце. Двамата се запознават на концерт с класическа музика в театър..