Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в "Топлоцентрала" с вход свободен

Хореографи представят танците си от третата Творческа лаборатория "Хелиос"

Снимка: ТЛ Хелиос

В Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала" тази вечер от 19,30 ч. ще бъдат представени пред публика резултатите от третото издание на Творческата лаборатория "Хелиос".

В иновативния проект, чиято цел е да култивира новата генерация съвременни български хореографи, участват и 22-ма танцьори, с които в рамките на 10 дни хореографите ще създадат нови експериментални творби.

"Тази година се спряхме на 7 хореографи. Беше труден избор, защото всички кандидатури показваха високо качество", изтъкна пред БНР-Радио София Коста Каракашян, който е хореограф, режисьор, артистичен директор на "Karakashyan & Artists" и член на журито. Той отбеляза, че и неселектираните танцьори са имали възможност да присъстват на лекциите и да почерпят от богатия опит на Владимир Ангелов - артистичен директор на ХЕЛИОС.

Коста Каракашян

"Владимир Ангелов успя да създаде добра творческа среда за хореографите. Провокира всеки да се развива в своята характерна посока. Насърчава да започнем от чистото движение, още преди музиката, танцьорът да не е прекалено конкретен още в началото. Да се оставяме процесът да ни води. Тогава се стига до смелите експерименти. Влад е успял да синтезира изкуството на създаване на хореография, да попие от творческия процес на всички големи съвременни хореографи, за да напише книгата "Ти, хореографът" (тя ще бъде представена от 18:00 ч.) – допълни Каракашян. – За мен като артист винаги са важни нещата, които ме провокират - несправедливост, теми, взаимоотношения, това, че сякаш не проявяваме достатъчно внимание и грижа един към друг. Винаги е по-смислено, градивно и ефективно, когато имаш емоции и мнения и ги вградиш в изкуството си."

Каракашян разказа и за други свои проекти и идеи, по които работи - подкаста "Прилично поведение", който прави с приятеля си Симеон Тодоров (скоро ще бъде реализиран и филм по сценарий на Симеон), уеб сериал, късометражен филм с актьори (и малко танц, разбира се) и други.

Преди броени дни пък се състоя и премиерата на дебютното EP и музикалното видео на младата българска актриса от Академията по драма в Пекин и по танцов театър в Нов български университет - Емилия Тончева, с артистичния псевдоним Danai. В проекта Коста Каракашян е режисьор, а композитор и музикален продуцент е Кърт Колев.

Заедно с оператора Иван Цуцуманов и продуцента Тодор Бърганов те снимките са правени в парк-галерия "Оригиналите" на световнопризнатия български скулптор Павел Койчев, край село Осиковица.

"Скулптурите на Павел Койчев се оказаха много подходящи, получи се нещо много магическо", посочи Каракашян.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Текстове на Георги Марков оживяват отново в пиесата "Архангел Михаил"

На 30 юни 2024 г. (неделя) от 19:30 в "Нов театър“ – НДК, ще се изиграе последното представление за сезона на спектакъла "Архангел Михаил" по текстове на Георги Марков. Това е единствената българска пиеса, печелила първа награда за драматургия на театралния фестивал в Единбург (1974). Тя не е била представяна пред българска публика повече от 30..

обновено на 29.06.24 в 16:55
Илия Христов

Историята оживява - Музеят на футболен клуб “Левски"

Разговорът е с Илия Христов - председател на сдружение “Сини сърца”. Именно организацията реализира проекта за Музей на футболен клуб “Левски” . Музеят е открит на 2 октомври 2019 година: Мястото е стадион “Георги Аспарухов” - Герена и в него всеки може да види някои от светините на клуба - учредителния протокол, легендарните трофеи “Улпия..

публикувано на 29.06.24 в 16:00

Софийски разкази - Старите софийски пазари

Софийски разкази - Старите софийски пазари: "В 1879 населениет вече е пораснало от почти 12 хиляди на цели 20 хиляди. Имало е множество чаршии до северната част на бул.Дондуков (днес - МС и ЦУМ), наблизо е бил и еврейският квартал. Касапската е съвпадала с района на днешния МС - крива уличка с дюкяни, пред които са били изложени части от животни...

публикувано на 29.06.24 в 15:00

Винофония на Варненско лято

Лили Големинова представя един от най-старите европейски музикални фестивали -  „Варненско лято“ . Един от скорошните му акценти с пианиста Жюлиен Жерне, както ще разберем от нея, е типично френски като съчетание: " Международният музикален фестивал „Варненско лято“ скоро ще стане на впечатляващите 100 години. Всичко започва през 1926 година, когато..

публикувано на 29.06.24 в 14:30
Гена Димитрова с Георги

Адресите на любовта - Гена Димитрова

Прочутата оперна прима Гена Димитрова среща съпруга си когато е студентка в Консерваторията и мие чиниите в мензата, за да се издържа. Тогава по-състоятелните ѝ колежки иронично се подсмихват, но именитата вокална педагожка Лиляна Жабленска им казва веднъж "Сега вие ѝ се смеете, че ви мие съдовете, а един ден може би вие ще миете нейните"...

публикувано на 29.06.24 в 13:55

Всичко започна като мечта, като илюзорен проект

Първата българска лига по електронни спортове или видеоигри се завръща със своя четвърти сезон – повече от основателя Иван Кинчев. Финалите на националната училищна е-спорт лига започват днес, след което ще станат ясни новите училищни е-спорт шампиони на България: "Това е моментът, който всички чакат - това е кулминацията, с 4 отбора, за тях е..

публикувано на 29.06.24 в 11:49

Същността на К-попа е във връзката на музикантите с феновете

Посолството на Република Корея в България съвмесно с медийната група „Seoul Shinmun“ организират 2024 K-POP COVER DANCE FESTIVAL  на 29-ти юни от 19:00 във Воения клуб в София.  Представят ни го Мун Чанг-хо - продуцент от Сеул Шинмун и основател на фестивала,  Даниел Сергилов, член на Токсик,  София Елефтериу, Посолство на Република Корея :..

публикувано на 29.06.24 в 11:27