Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 юли в зала "България" от 19.30 ч.

Инес Симеонова - за първи път солист на Нов симфоничен оркестър

Инес Симеонова
Снимка: Лили Големинова

В първия ден на юли Нов симфоничен оркестър ще представи една класическа (във всеки смисъл на тази дума) програма. Започва с увертюра  „Егмонт“ на Бетовен и завършва с една симфония, солидна и монументална като катедрала – Четвъртата на Брамс.

Между тях красиво е разположен един от концертите на Моцарт (номер 21 в до мажор) – тук солист е едно по-малко познато за широката публика име, едновременно елегантно и непосредствено присъствие в лицето на Инес Симеонова.

  • Завършила е Националната музикална академия при проф. Борислава Танева, има награди от редица наши и международни конкурси, част от е от преподавателския екип в Националното музикално училище в София. В момента тя е докторант в Музикалната академия с научен ръководител Маргарита Илиева.

За първи път Инес Симеонова изпълнява този концерт преди 2 години - със Симфоничния оркестър в Пазарджик, а в началото на 2024-та - със Симфониета Шумен. „Вече си има път този концерт, оживявал е през мен“ – казва с усмивка пианистката.

Родена е в Добрич. Музиката влиза в живота ѝ, когато е на 5.
„Майка ми провокира тази страст да пламне у мен – разказва Инес – В началото всичко е било като на игра, но лесно ми е тръгнало“.

След 4 класа кандидатства в музикалните училища във Варна и София и едва на 11 се оказва в столицата.
“Нямам спомен да ми е било трудно, беше някак естествено, всичко ми беше интересно, другите деца ме приеха, музиката ми вървеше.“


Изключително щастлива е, че ще свири точно с Нов симфоничен оркестър:

„Това е един от най-най-любимите ми оркестри. Музикантите му свирят винаги с толкова енергия и заряд. Изборът им на програми винаги е много добър. И тук има една малка история – в деня, в който Юлия Христова ми се обади да ме покани да свиря в този концерт (и направо щях да падна от стола от радост) и ми разказа цялата програма, аз точно същата сутрин си бях пуснала Четвъртата симфония на Брамс“.

Кой друг концерт би си избрала да свири с оркестър Инес Симеонова? – „в момента точно, Равел за лява ръка“.

Камерната музика е „моята друга голяма страст. Тази година изпълних два клавирни квинтета (Брамс и Бридж), свирихме с един приятел на две пиана, като едното беше настроено с четвърт тон надолу – тотално съвременно, не се беше чувало досега в България, свирихме Вишеградски и Чарлаз Айвс. Най-скорошният концерт беше с цигуларя Ивайло Данаилов в Полския културен институт, представихме две сонати от Грацина Бацевич, отново по-рядко изпълнявана у нас музика“.

Фотографията е друга голяма страст на Инес Симеонова, даже през октомври в Русе предстои първата ѝ изложба „Музикално-визуални образи“.

Но първо елате да чуете Инес Симеонова на 1 юли в зала България с Нов симфоничен оркестър с диригент Петко Димитров.

Чуйте разговора в звуковия файл.

  • Инес Симеонова е родена в град Добрич, България. Носител е на награди от Международния клавирен конкурс „Шуман-Брамс“, Пловдив; Международния клавирен конкурс в Крайова (Румъния); Международния фестивал и конкурс за пианисти в Ланкастър, САЩ; Международен конкурс ''Албер Русел“. Участвала във фестивалите „180 градуса“; "ICon Arts" Трансилвания (Румъния); Лятна академия на изкуствата, Созопол; "Музиката на Европа"; "Софийски музикални седмици"; “Мартенски музикални дни“; "ppIANISSIMO" 
  • Петко Димитров е завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет, бил е музикален директор на редица младежки оркестри в САЩ, понастоящем директор на ансамблите в Англо-Американско училище в София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на джаз фестивала "Д-р Емил Илиев“ в Боровец

Музиканти от 10 държави ще участват в третото издание на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец през август.  Директорът на фестивала Татяна Илиева обясни: "Фестивалът няма и никога не е имал комерсиална цел. Единствената цел на събитието е много благородна - да се подпомогне развитието на летния планински туризъм в курортния комплекс..

публикувано на 27.06.24 в 10:05

Музикалната кулминация тази седмица е на сцената на Sofia Live Fest

Четвъртото издание на Sofia Live Festival вече „чука на вратата“. От 21 до 23 юни  (този уикенд) на Арена София (Колодрума) в Борисовата градина ще могат да се видят, чуят и снимат изпълнители като американското хип-хоп дуо Atmosphere , магнетичната Selah Sue , нидерландската култова изпълнителка Kovacs , американският диджей и..

публикувано на 18.06.24 в 11:41

Лили Иванова получи огърлие "Златен век"

Лили Иванова получи огърлие "Златен век" от Министерството на културата на концерта си във Велико Търново. То ѝ бе връчено от служебния министър Найден Тодоров за нейните заслуги към българската музика, която, както той посочи, е немислима без нея. Това съобщи БТА. Да бъде човек на концерт на Лили Иванова е като да открие четирилистна..

публикувано на 04.06.24 в 11:24
Funkilicious получиха голямата награда в конкурса „Пролет“

Funkilicious са големите победители в конкурса на БНР за нова българска поп и рок музика "Пролет`24"

Funkilicious получиха голямата награда в категорията "Нова българска поп и рок музика" на конкурса на Българското национално радио за нова българска поп и рок музика "Пролет`24".  Woomb са победителите в категорията "Евросоник ".  Funkilicious спечелиха с песента "Всичко по две" и ще имат възможност да запишат  нова авторска музика във Второ..

публикувано на 03.06.24 в 06:05

Връчват наградите "Музикант на годината"

Тази вечер (31 май) в Първо студио на БНР ще бъдат връчени наградите "Музикант на годината", в пет категории -  Млад музикант на годината, Ансамбъл на годината, Музикален проект на годината и Музикален педагог на годината. "Тази година за първи път в 33-годишната история на допитването решихме да се вслушаме в много слушателски гласове, които..

публикувано на 31.05.24 в 10:05